print header

9 ערים שנשכחו על ידי הזמן והתגלו רק אחרי מאות שנים

קשה לדמיין איך עיר שלמה נותרת שוממה ונשכחת, אך זה קרה פעם אחר פעם לאורך ההיסטוריה בכל רחבי העולם, ויש לכך סיבות רבות. מלחמות, אסונות טבע, שינויי אקלים קיצוניים או בעיות בכלכלה – כל אלו הם רק חלק מהגורמים לתופעה ההיסטורית הזו, ואתם תתפלאו לגלות כמה ערים עתיקות נטושות קיימות ברחבי העולם. אתם בטח מכירים כבר את פומפיי, מאצ'ו פיצ'ו או את מצדה שלנו, אך יש עוד חורבות רבות שסביר להניח כי טרם שמעתם עליהן, ואתם גם יכולים לבקר בחלקן ולראות אותן בעצמכם. אז הנה לפניכם 9 ערים אבודות שנשכחו על ידי הזמן והתגלו רק אחרי מאות ואף אלפי שנים מאז שהאדם נטש אותן.
 
לחצו על התמונות על מנת לצפות בהן בגודל מלא

1. סיודד פרדידה (Ciudad Perdida)

ערים עתיקות שהתגלו מחדש: סיודד פרדידה
שמה של העיר הזו בספרדית הוא "העיר האבודה", וזוהי אכן עיר עתיקה ואבודה שנמצאה בסיירה נבדה שבקולומביה. מדובר בעיר שהוקמה בסביבות שנת 800 לספירה על סדרת טרסות שנחצבו על צד הר, וביניהן חיברה רשת של שבילים וכמה כיכרות. 
ערים עתיקות שהתגלו מחדש: גרם המדרגות שמוביל לסיודד פרדידה
העיר ננטשה ככל הנראה במהלך הכיבוש הספרדי במאה ה-16, והתגלתה מחדש רק בשנת 1972 על ידי קבוצת שודדי אוצרות שמצאו גרם מדרגות שהוביל אליה. כשפסלוני זהב וכלי קרמיקה חדשים החלו להופיע בשוק השחור שבקולומביה, ארכיאולוגים חקרו את הנושא והגיעו לאתר בשנת 1976.

2. סקארה ברי (Skara Brae)

ערים עתיקות שהתגלו מחדש: סקארה ברי
ההתיישבות הזו נמצאת במפרץ סקייל שבאי מיינלנד מצפון לסקוטלנד, ומדובר באחד מאתרי ההתיישבות המשומרים ביותר באירופה מתקופת האבן. ככל הנראה חיו במקום 50-100 איש בין השנים 2,200-3,200 לפנה"ס, והחוקרים סוברים כי הם נטשו אותו בעקבות שינויי אקלים, כשנהיה בו מאוד קר ולח. האתר היה מכוסה בדיונות חול למשך מאות שנים, עד אשר סערה גדולה חשפה אותו במקרה בשנת 1850.
ערים עתיקות שהתגלו מחדש: בית בסקארה ברי
החול שכיסה את האתר הוא זה ששימר אותו, כשהחוקרים סוברים שהוא כוסה בחול מיד לאחר שננטש. מכיוון שלא היו עצים באי, התושבים הכינו את כל הרהיטים שלהם מאבן, כולל ארונות וכיסאות, ועל כן גם הם שרדו לאורך הזמן ועד ימינו. נמצאה גם מערכת ניקוז משוכללת באתר, כשהחוקרים משערים שהיו לתושבים אפילו בתי שימוש בכל בית.

3. טקסילה העתיקה (Taxila)

ערים עתיקות שהתגלו מחדש: טקסילה
לא לבלבל את העיר הזו עם טקסילה המודרנית (טקששילה) – זוהי עיר עתיקה שמשמעות שמה היא "העיר שחצובה באבן", והיא אתר ארכיאולוגי בעל משמעות גדולה בפקיסטן, הן מבחינה תרבותית והן מבחינה תיירותית. היא הוקמה ככל הנראה בשנת 1,000 לפנה"ס, ובשל מיקומה האסטרטגי על דרך מסחר, היא החליפה ידיים פעמים רבות לאורך השנים, כשאימפריות שונות חשקו בה. 
ערים עתיקות שהתגלו מחדש: חציבות באבן בטקסילה
העיר הפכה לחסרת משמעות אחרי שנהרסה על ידי שבט נוודים במאה החמישית לספירה, והיא התגלתה מחדש רק באמצע המאה ה-19. יש המתייחסים לאוניברסיטה שהייתה בטקסילה כאוניברסיטה העתיקה ביותר בעולם, אולם חוקרים מסוימים טוענים כי היא לא נחשבת אוניברסיטה במובן המודרני של המילה, שכן המורים שלימדו בה לא היו בעלי חברות בקולג' מסוים, ולא היו בה אולמי הרצאות או חללי מגורים, לעומת אוניברסיטאות עתיקות אחרות שנמצאו בסביבה.

4. מואנג'ודארו (Mohenjo-daro)

ערים עתיקות שהתגלו מחדש: מואנג'ודארו
פירוש שמה של העיר בשפת הסינדהי היא "תל המתים", אולם שמה המקורי אינו ידוע. גם העיר הזו, כמו טקסילה, נמצאת בפקיסטן, אלא שמואנג'ודארו הוקמה הרבה לפניה – במאה ה-26 לפנה"ס – וננטשה במאה ה-17 לפנה"ס, ככל הנראה מפני שהשתנה מסלול הנהר שעבר לצד העיר. את החורבות, עם זאת, גילו החוקרים רק בשנות העשרים של המאה ה-20.
ערים עתיקות שהתגלו מחדש: מואנג'ודארו
העיר תוכננה בקפידה ובאופן מרשים מאוד בהתחשב בגילה, כשהיו בה רשת רחובות מתכוננת ומערכת ביוב מתקדמת, וככל הנראה חיו בה כ-35,000 אנשים. לפי עדויות ארכיאולוגיות, העיר הזו נהרסה ונבנתה מחדש לא פחות מ-7 פעמים, כשבכל פעם הוקמה עיר חדשה על גבי זו הישנה.

5. חתושש (Hattusa)

ערים עתיקות שהתגלו מחדש: פסלי אריות בחתושש
חתושש הייתה בירת האימפריה החתית במהלך המאה ה-17 לפנה"ס, והיא נפלה יחד עם האימפריה החתית כולה בסביבות שנת 1,200 לפנה"ס, בעת קריסתו של עידן הברונזה. כתוצאה מכך העיר ננטשה, כשההערכות של החוקרים הן שחיו שם בין 40,000-50,000 תושבים בשיאה. 
ערים עתיקות שהתגלו מחדש: תחריטים של חיילים
העיר התגלתה מחדש רק בתחילת המאה ה-20 על ידי צוותי ארכיאולוגים טורקים וגרמנים, כשאחת התגליות המשמעותיות ביותר בחורבות היו לוחות אבן שעליהן היו חרוטים חוקים, תהליכים משפטיים ואף שירה. הבתים שבעיר היו בנויים מעץ ובוץ, לכן הם נעלמו מהאתר לאורך הזמן, ונותרו שם כעת רק חורבות האבן של המקדשים והארמונות. 

6. צ'אן צ'אן (Chan Chan)

ערים עתיקות שהתגלו מחדש: צ'אן צ'אן
צ'אן צ'אן הייתה העיר הטרום-קולומביאנית הגדולה ביותר בדרום אמריקה, כשהחוקרים משערים שחיו בה כ-30 אלף תושבים. היא הוקמה בשנת 850 לספירה ובנייתה נמשכה מאות שנים, עד אשר כבשו אותה בני האינקה בשנת 1470. לאחר כיבושה היא נחרבה והתגוררו בה מעט מאוד אנשים.
ערים עתיקות שהתגלו מחדש: תחריטי דגים בצ'אן צ'אן
במרכז העיר יש מספר מצודות מבוצרות שבכל אחת מהן חדרים טקסיים, אתרי קבורה ומקדשים. על הקירות של המבנים ניתן לראות גילופים שונים, שרבים מתוכם קשורים לעולם הים ומכילים דגים, שקנאים וכדי דיג. 

7. לפטיס מגנה (Leptis Magna)

ערים עתיקות שהתגלו מחדש: אמפיתיאטרון בלפטיס מגנה
העיר הפיניקית הזו שבלוב נוסדה באלף הראשון לפנה"ס, תחילה על ידי שבטים ברבריים, אולם לאורך הזמן יושבה גם על ידי היוונים והרומאים. היא הייתה עיר נמל, מה שעזר לה להפוך למרכז מסחר במזרח התיכון, והיא היוותה גם שוק תוסס ופעיל מאוד לתוצרת חקלאית. 
ערים עתיקות שהתגלו מחדש: לפטיס מגנה
העיר שגשגה מאוד לאחר תחילת שלטונו של הקיסר ספטימוס סוורוס, ששלט בה בין השנים 193-211. הוא החיל בה תוכנית בנייה שאפתנית למדי שכללה מבני ציבור מונומנטליים, פורום חדש, רציפי נמל משופצים וסכרים שהפכו את הקרקע המדברית שלצד העיר לקרקע חקלאית. בתקופה זו חיו בעיר כ-100,000 תושבים, אולם במהלך כמה מאות שנים לאחר מכן היא סבלה מקשיים מסחריים שגרמו לתושבים לעזוב אותה. 

8. קלקמול (Calakmul)

ערים עתיקות שהתגלו מחדש: פירמידת קלקמול
עיר המאיה הזו מסתתרת בג'ונגלים של מקסיקו, והיא אחת מהגדולות ביותר שהתגלו עד היום. בתקופתה הייתה זו עיר חזקה מאוד, בעלת רשת גדולה של בעלות ברית סביבה ומיקום אסטרטגי שסיפק לה יתרון גדול על פני יריביה. 
ערים עתיקות שהתגלו מחדש: קלקמול
מהחצי השני של המאה ה-6 לספירה ועד לסוף המאה ה-7 היא אכן שלטה באזורה, עד אשר חיילי טיקאל – עיר גדולה וחשובה אחרת מתרבות המאיה – ניצחו את חיילי קלקמול בקרב שגרם למפלתה. בסופו של דבר, שתי הערים נחרבו, כמו כל תרבות המאיה.

9. פלנקה (Palenque)

ערים עתיקות שהתגלו מחדש: פלנקה
גם זו עיר מתרבות המאיה, ועל אף שהיא קטנה מאוד ביחס לערי מאיה אחרות, היא השתמרה בצורה טובה ביותר. ניתן לראות בה תחריטים רבים ומרשימים, שחלקם עזרו מאוד לחוקרים לפענח את סודות תרבות המאיה. 
ערים עתיקות שהתגלו מחדש: גילוף באבן בפלנקה
תושבי העיר נטשו אותה הרבה לפני שהגיעו הכובשים הספרדים, והחוקרים עדיין לא יודעים מדוע, אולם יש מספר תיאוריות לכך. אחת מהן גורסת כי אחרי מספר שנים שבהן היה הרבה מאוד גשם, האוכלוסייה גדלה באופן משמעותי, ולאחר מכן הגיעה בצורת שגרמה לרעב. עקב כך החלו מהומות, כשחלק מהתושבים נמלטו בגללן ואחרים בגלל הרעב.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.