print header

"סיפורו של..." - ניצולי שואה חושפים את עדותם האישית

בימינו, כאשר מספר שורדי השואה שחוו את הזוועות והתופת בעצמם הולך ומתמעט, חשוב יותר מאי פעם לשמר את הזיכרון שלהם בכל דרך אפשרית, ולתמצת את סיפוריהם ועדויותיהם כך שלא יישכחו אף פעם. ל"יד ושם", המוסד הרשמי להנצחת השואה בישראל, יש תפקיד חשוב בתהליך זה - ואכן אנשיו עושים מאמצים רבים בתחום. השנה הופקו על ידי הגוף הזה מספר סרטוני עדות מרתקים, שבחלקם מספרים השורדים את סיפוריהם המרתקים, ובחלקם מוקראת העדות על ידי קריין. הסרטונים כוללים גם את המחשת העדות – הן בידי אנימציה והן בידי קטעי אילוסטרציה מצולמים המלווים את הדברים. מכיוון שכה חשוב לשמוע את הסיפורים הללו ולהכיר אותם, קיבצנו לכם כאן 12 מאותם סרטוני עדות "סיפורו של..." שהופקו על ידי "יד ושם" ואנו ממליצים לכם לצפות בהם כדי לשמר את זיכרון הטרגדיה הקשה הזו שפקדה את עמנו.  

 

קול נדרי: סיפורו של משה קפטן 

משה קפטן היה ילד קטן ממשפחה יהודית מסורתית שנשלחה לגטו דומברוביצה במערב אוקראינה. בערבו של יום כיפור 1942 נשלחו יהודי הגטו לעבודה על ידי הגרמנים - אך מהר מאוד התברר כי השילוח לעבודה משמעותו רצח. אך משה הקטן ומשפחתו הצליחו להינצל מן המוות לא רק פעם אחת, אלא פעמיים, בזכות מזל ובזכות מה שנדמה כהשגחה עליונה...

 

מזל: סיפורו של ישראל (ג'ורג') קליינמן 

לישראל קליינמן, שהיה בימי השואה צעיר יהודי מהעיירה קיילצה בפולין – תקופה זו הייתה כמו סרט רע שכתבו תסריטאים חולניים. אמנם הוא ומשפחתו הספיקו לברוח מן הצורר הגרמני שפלש לעיירתם, אך מאוחר יותר הנאצים השיגם – וישראל הופרד ממשפחתו ונשלח לגטו קרקוב. מכאן ואילך עבר הצעיר היהודי מסכת ייסורים, שבסופה אמנם הצליח להינצל מפני המוות, אך גם לאחר המלחמה הכאב והקושי לא נעלמו.

 

מול הים: סיפורו של שאול אורן

שאול אורן היה ילד צעיר מהעיר יאבוז'נו בפולין כאשר פרצה המלחמה, והוא ואחיו משה נשלחו – לאחר תלאות רבות – למחנה המוות באושוויץ. את סיפור ההצלה המיוחד שלו, שכלל גם פרידה כפויה מאחיו היקר, קשה להסביר במילים שלנו, וכדאי לראות את הסרטון כדי לשמוע זאת במילותיו שלו.

 

החלום של אימא: סיפורה של מרים וודיסלבסקי

מרים וודיסלבסקי, ילידת 1931, הייתה רק בת 10 כשהגרמנים פלשו לכפר הפולני ורוקביץ' שבו נולדה, וגרשו אותה ואת משפחתה לגטו המקומי. לאחר שתושבי הגטו, 10 במספר, נתפסו ונרצחו על ידי הגרמנים, הצליחו מרים ואימה לחמוק מהגורל האכזר, ומצאו מקלט בעיירה צ'כית קטנה. מרים ואימה התחבאו במשך שנים, וסיפורה של האישה האמיצה הזו על אותה תקופה קשה מכמיר לב, אך גם מעורר תקווה גדולה, בזכות ההצלה שזכו לה.

 

האחות הגרמניה: סיפורה של אלקה בורנשטיין

בשלהי המלחמה לאחר שעברה תלאות רבות, הגיעה אלקה בורנשטיין – ילדה יהודייה מטרנסילבניה שברומניה שהתייתמה מהוריה עוד לפני המלחמה – אל מחנה פליטים גרמני. אלקה נאלצה כמובן להסתיר את זהותה היהודית, והיא אומצה על ידי אחות גרמניה, שלקחה אותה לחיות איתה בכפר הגרמני ממנו באה, יחד עם הוריה שהיו תומכי הנאצים. מבלי דעת, הצילה המשפחה הגרמנית את חייה של אלקה הקטנה, שהמשיכה להסתיר את שורשיה, אך היא בתורה - עם סיום המלחמה - הצליחה להציל גם אותם.

 

המעיל: סיפורו של יוסי חן

במהלך תקופת השואה, פרצו בגטאות השונים כמה אירועי מרד וגבורה – ביניהם כמובן מרד גטו ורשה הידוע. אך המרד הראשון שהתרחש בגטו קרה בגטו לחווא שבפולין, בספטמבר 1942, בהנהגת צעירים יהודיים מתנועת בית"ר ובסיוע היודנראט של הגטו. יוסי חן, שהיה ילד באותה התקופה, ניצל בזכות המרד האמיץ הזה – וסיפור הבריחה שלו, בחסות המולת פעולת הגבורה הזו, מרגש ביותר.

 

שועל אדום: סיפורה של ציפורה פייבלביץ'

לציפורה פייבלביץ' שנולדה בטרנסילבניה, הייתה משפחה אוהבת ובית יפה, מלא בחברים, אורחים וחום. הכל השתנה בשנת 1942, כאשר הכובשים הנאצים שלחו אותה ואת משפחה לאושוויץ. ציפורה, בעלת השיער האדמוני, נותרה לבדה בעולם, עם אחותה בלבד – אך החליטה שהיא לא תשבר, ואף העזה לעמוד בגלוי אל מול קצין נאצי שכינה אותה "שועל אדום". סיפור הינצלותה הוא פלא אף בעיניה...

 

אסתר והקצין: סיפורה של אסתר מירון

אסתר מירון הייתה נערה יהודייה הונגריה פטריוטית כשפרצה המלחמה והיא הצטרפה למחתרת הקומוניסטית שהתנגדה לנאצים. יום אחד הופיעו בפתח ביתה שוטרים הונגריים מלווים בקציני אס.אס ולקחו אותה למעצר. במהלך הזמן עברה אסתר חקירות קשות אך לא נשברה ולא הסגירה את חבריה. אומץ הלב שהפגינה אסתר, שאף נשלחה מאוחר יותר לאושוויץ ושרדה את הסלקציות של ד"ר מנגלה, מעורר הערצה ממש.

 

על קצות האצבעות: סיפורה של בלה דנן  

בלה דנן, ילידת ליטא, נכנסה עם כל משפחתה לגטו קובנה – ומשם יצאה בחיים רק עם שתי אחיותיה. הן הועברו למחנה העבודה שאנץ שבליטא, שם הוכרחו לעבוד במיון ושטיפת מדיהם של חיילים נאציים שחזרו מן החזית, ושמחו לראות כמה שיותר דם על הבגדים - כי כך הן ידעו שהגרמנים מפסידים. בלה ניצלה מן התופת רק בזכות התושייה של אחיותיה הגדולות, וכדאי לכם לשמוע את סיפורה המרתק.

חתיכה לארוחת ערב: סיפורה של יהודית אשריאל

יהודית אשריאל, ילידת העיירה האטוואן שבהונגריה, נשלחה בשנת 1944, כשהיא בת 18 בלבד – אל מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו יחד עם בני משפחתה. לאחר מספר חודשים שבהם הצליחה לשרוד במחנה המוות, נשלחה יהודית לעבודות כפייה במפעל התעשייה AEG עם קבוצת יהודים נוספת. תושייתה של יהודית, והקשר שהיא רקמה עם המהנדס שהיה אחראי עליה, הוביל להצלתה ולהצלת הקבוצה שהייתה עימה.

 

קמע מסבתא: סיפורו של אברהם אפלבאום

אברהם אפלבאום גורש עם משפחתו בשנת 1942, בעודו ילד, אל גטו בעיירה רפולבקה החדשה שבפולין דאז. בגטו חויבו היהודים בעבודות כפייה, אך אברהם שהבין כי סכנה גדולה עורבת להם החל בבניית מחבוא בבית שבו התגוררה משפחתו. אברהם ומשפחתו, יחד עם 13 אנשים עברו להתגורר באותו מחבוא – עד שיום אחד אולצו לצאת משם בעקבות הוראת הנאצים לקיום מסדר ליהודים בכיכר העיר. רק בזכות תחינת של סבתו חזר לבסוף אברהם אל המחבוא שהקים, וחייו ניצלו.

 

ציפור בסוף העולם: סיפורה של יהודית יגרמן

רק בת 10 הייתה יהודית יגרמן, ילידת קרלובי וארי שבצ'כיה – כאשר הגיעה עם משפחתה מגטו טרזינשטט אל אושוויץ בשנת 1940, ומספר קועקע על זרועה. את התקופה המזוויעה הזו, מספרת יהודית, היא עברה רק בזכות אימה שנטעה בה ובאחרים את האמונה כי יש אלוהים והם עוד ינצלו. סיפורה המצמרר של יהודית, הכולל אף סכנת מוות בתאי הגזים, ללא ספק ממחיש את הכאב יחד עם התקווה והגבורה.

 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.