print header

בטוח, חינמי, פרטי ומהיר: אלו הם היתרונות של דפדפן פיירפוקס

זמן קצר אחרי שהאינטרנט נכנס לחיים שלנו, הגיע בעקבותיו דפדפן אקספלורר של חברת מיקרוסופט, שבמשך תקופה ארוכה היה דפדפן האינטרנט הנפוץ ביותר. בשנת 2008 הושק הדפדפן כרום של חברת גוגל, אשר אט אט תפס את מקומו של האקספלורר, שהפך למיושן, איטי ומסורבל. נכון להיום, כרום הוא הדפדפן המוביל בעולם, כאשר לפי הערכות שונות יותר מ-60% מכלל גולשי הרשת משתמשים בו. אך בתקופה האחרונה עולות טענות רבות כלפי גוגל בכל מה שקשור לנושא הפרטיות, ואנשים רבים גם מתלוננים על כך שדפדפן הדגל של החברה גוזל כמות מוגזמת של משאבי מערכת מהמחשבים עליהם הוא מופעל. בשל הסיבות האלו וכמה נוספות שיוצגו בהמשך, אולי כדאי לזכור שיש דפדפן ותיק וחינמי בשוק עם הרבה מאוד יתרונות שימושיים, שאולי לא הכרתם...
 
יתרונות של דפדפן פיירפוקס: הלוגו של פיירפוקס

מוזילה פיירפוקס – תעודת זהות

הדפדפן החינמי הזה מבית מוזילה (באנגלית: Mozilla Firefox) "נולד" בשנת 2004 והוא מבוסס על קוד פתוח וחופשי שכל אדם יכול לראות ולעשות בו שימוש. מטרת פיתוחו של פיירפוקס הייתה ליצור דפדפן קל, מהיר, פשוט, בטוח לשימוש, גמיש והעומד בפני עצמו, כלומר שצריכתו לא מותנית בשום מוצר אחר, כדוגמת דפדפן אקספלורר שהיה קשור בתוכנת ההפעלה חלונות. הגוף המפתח, קרן מוזילה, הוא מוסד ללא כוונת רווח שמטרתו לתמוך בפרויקט הקוד הפתוח, והוא דוגל בערכים של שקיפות, הגינות ופרטיות. כל אלו הופכים לבעלי חשיבות רבה שכמבינים מה הסיבה לעיקר הביקורת שדפדפן גוגל כרום סופג כיום... להורדת הדפדפן לחצו כאן או על הקישור שבסוף הכתבה.

מדוע אנשים מתלוננים על דפדפן גוגל כרום?

במהלך שנת 2019 פרסם Geoffrey A. Fowler, כתב הטכנולוגיה של הוושינגטון פוסט, מאמר בשם "להתראות כרום, דפדפן הרשת של גוגל הפך לתוכנת ריגול" (במקור Spyware, בעברית: רוגלה). המסר העיקרי שהוא מעביר בכל הנוגע לכרום הוא חד וחלק, שזהו כלי לאיסוף מידע על המשתמשים, שחברת גוגל עושה בו שימוש מסחרי בהיקף הרבה יותר נרחב משרוב האנשים יודעים. תוך כדי בדיקה של תעבורת הנתונים שלו בזמן גלישה באמצעות דפדפן כרום, פאולר ראה שכמעט כל אתר אליו הוא נכנס השתיל בתוך גוגל "עוגיית" מעקב ואגירת נתונים קטנה. העוגיות האלו הן למעשה מחרוזת של אותיות או מספרים שיוצרות קשר בין הדפדפן של מחשב שלכם לאתרי האינטרנט בהם אתם גולשים. באופן כללי עוגיות משפרות את חווית הגלישה ברשת, אך ניתן גם לעשות בהן שימוש כדי לאגור מידע על אנשים, לבצע מניפולציות על התכנים שמוצגים להם, לעקוב אחרי הרכישות שלהם ברשת ועוד. כל תעבורת המידע הזאת מובילה לתלונה נוספת על כרום, לפיה הדפדפן לא מספק חוויות גלישה ושימוש מהירות מספיק, פרט שחשוב בעידן בו אתרי אינטרנט מתמלאם ביותר סרטונים, חידונים, שאלונים וגרפיקה מתקדמת.
יתרונות של דפדפן פיירפוקס: איור של גלישה ברשת ומד עומס

היתרונות של דפדפן פיירפוקס

מהירות גלישה

אם כבר הספקתם לשכוח את הימים שבהם הייתם יכולים לפתוח אין-סוף חלוניות גלישה מבלי להרגיש שום שינוי במהירות הפעולה של הדפדפן שלכם, כדאי לכם להתחיל להשתמש בפיירפוקס ולהיזכר בהם. בשל העובדה שהוא מבוסס על טכנולוגיות חדשות והוא מונע מתוכנות מעקב להעמיס על פעולת המחשב והרשת שלכם, הדפדפן הזה הרבה יותר יעיל בכל מה שקשור לניצול משאבים ולמהירות עבודה. מעבר לשיפור חווית השימוש והעבודה שלכם איתו, היתרונות האלו גם עשויים למנוע תקלות שונות שמתרחשות כאשר מחשבים עובדים קרוב לקצה גבול היכולת שלהם לאורך זמן.

חיסכון בסוללה

אם אתם משתמשים במחשב נייד, אורך חיי הסוללה שלו הוא ודאי משהו שחשוב לכם מאוד, ואתם רוצים לשמור עליו כמה שיותר. מפתחי פיירפוקס גם מודעים לעובדה הזאת, ולכן הם פועלים לשיפור המדד הזה. למעשה, לקראת סוף 2019 הוכרז על עדכון לדפדפן שהפך אותו לחסכוני באנרגיה פי 3 מבעבר עבור מחשבים עם מערכת הפעלה macOS של חברת אפל. במקביל, מנגנוני הפרטיות והאבטחה של הדפדפן אשר יוצגו בהמשך, מונעים חדירה של תוכנות מזיקות שונות למחשב, שעושות שימוש בכוח העיבוד שלו ומרוקנות את הסוללה שלו, למשל כורי קריפטו (cryptominers) שמשמשים ליצירת מטבעות ביטקוין.
יתרונות של דפדפן פיירפוקס: עבודה על מחשב נייד של חברת אפל

פרטיות

כפי שכבר נאמר, הפעילות שלנו ברחבי הרשת מוכרת ליותר גופים משאנחנו יודעים, וחלק גדול מזה הוא באשמת הדפדפן שלנו. משמעות הדבר היא שיש הרבה אנשים שיודעים מה אנחנו קונים, מה כתבנו, מה קראנו ועם מי אנחנו בקשר. אם המצב הזה מדאיג אתכם, אתם בחברה טובה כי רבים רוצים לשמור את חייהם הפרטיים לעצמם. כאן נכנס לתמונה הדפדפן של פיירפוקס, שחוסם קבלת קבצי עוגיות שיכולים להוביל לחשיפת פרטים אישיים, לא משאיר "טביעת אצבע" עם מידע של המחשב באתרים בהם מבקרים, מונע הפעלת קודי מעקב שבודקים את ההתנהגות של הגולש ועוד. הדפדפן גם מאפשר לראות את פרופיל דף הרשת של האתר בו אתם גולשים כעת ואת רשימת כל כלי המעקב השונים שהוא מפעיל. אם אתם מתכננים לעשות שימוש בדף הפרופיל הזה, תהיו מוכנים לכך שכמעט כל אתר אינטרנט מודרני מפעיל מספר משמעותי של כלים שכאלה.

עזרה בניהול סיסמאות

לאנשים רבים קשה לעקוב אחרי שמות המשתמש והסיסמאות שאתרים ושירותים שונים ברשת האינטרנט מצריכים, ויש כלים שונים שנועדו להפוך את החיים לקלים יותר ולמעשה להיות סוג של "כספת סיסמאות". יש הרבה תוכנות ושירותים שיודעים לעשות את זה, אבל היתרון הגדול שיש למנעול של פיירפוקס (Firefox Lockwise) הוא האמינות הגבוהה שלו לעומתם. בנוסף, כלי שמירת הסיסמאות הזה נחשב למוגן מאוד, הוא משולב ישירות בתוכנה של הדפדפן והוא גם יכול ליצור באופן אקראי סיסמה קשה לפיצוח אם קשה לכם לחשוב על אחת.

אבטחה

אולי זו העובדה שהוא דפדפן שנמצא בשימוש מצומצם יחסית לכרום ולכך הוא מושך פחות אש, או שבאמת מדובר בכלי שבאופן בסיסי מוגן בצורה טובה מאוד מפני פריצות, אבל בכל מקרה השורה התחתונה זהה. השימוש בפיירפוקס נחשב להרבה יותר בטוח בכל מה שקשור לפריצות של האקרים, השתלטות של תוכניות זדוניות וסכנות אחרות שאורבות ברחבי האינטרנט. במקביל, מפתחי הדפדפן עובדים ללא הפסקה על שיפור האבטחה של המשתמשים שלהם, ועדכונים רבים כמו אחד מהאחרונים ביותר ששוחרר במרץ 2020, עוסקים בעיקר בנושא הזה.
יתרונות של דפדפן פיירפוקס: מנעול על מקלדת של לפטופ

שליחת קבצים

בעזרת פיירפוקס, הרבה יותר קל ונוח להשתמש בשירות שליחת הקבצים של דפדפן זה (Firefox Send), שמאפשר שליחה של קבצים בנפח 1GB בחינם ללא הרשמה, ו-2.5GB בחינם למשתמשים רשומים. אמנם אין בשירות הזה חידוש משמעותי במיוחד ויש הרבה כלים חינמיים שדומים לו, אך יש כמה סיבות טובות לבצע העברת קבצים דווקא בעזרת Firefox Send. השתיים העיקריות הן האבטחה הגבוהה של המידע שמסופקת על ידי גוף ללא מניעים כלכליים, והאפשרות לקבוע כמה זמן הוא יהיה זמין להורדה על ידי האנשים שאיתם תבחרו לשתף אותו.

לסיכום

יש הרבה סיבות להשתמש בדפדפן פיירפוקס, ואין ספק שמדובר בדפדפן חינמי עם יתרונות רבים שמספק כלים חשובים שהם ידידותיים למדי למשתמש. יחד עם זאת, עולם הדפדפנים משתנה כל הזמן ויכול להיות שבעתיד אנשי כרום יפתחו גרסה פרטית, בטוחה וכזו שלא סובלת מבעיות ביצועים. אז האם פיירפוקס טוב יותר באופן מובהק מכרום או מדפדפנים אחרים? קשה להגיד... אך אם אתם רוצים ליהנות כאן ועכשיו מגלישה בטוחה, נוחה ומהירה יותר, כדאי לכם לתת לו צ'אנס.
 

מקור התמונות: The Mozilla Foundation

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.