print header

13 מנהגים שמוטב להימנע מהם כשמבקרים בחו"ל

הביטוי 'ברומא נהג כרומאי' אמנם מוכר לרובנו, אבל ליישם אותו הלכה למעשה זה כבר סיפור אחר לגמרי. אנשים נוטים לחשוב על פרטים רבים בעת תכנון נסיעה לחו"ל, אבל לא תמיד לוקחים בחשבון את ההבדלים התרבותיים שייתכן וקיימים בינינו לבין המקומיים במדינת היעד שלנו. הרוסים למשל, לא אוהבים שמסתובבים להם עם נעליים בתוך הבית, הניו זילנדים רגישים מאוד בנוגע לצופרי מכוניות ואל תחשבו אפילו על לנופף ליוונים לשלום. בכתבה שלפניכם אספנו 13 צורות התנהגות שאולי נחשבות נורמליות לחלוטין מבחינתנו, אבל יכולות להתפרש כחוסר נימוס, עלבון ואפילו גסות רוח במקומות אחרים. אז איך נשרוד נסיעה לחו"ל מבלי לגרום למבוכה או תחושה בלתי נעימה למקומיים או לעצמנו? בואו לגלות.
 
התנהגויות לא מקובלות: איור של אנשים סביב העולם אוחזים ידיים

1. להשאיר טיפ ביפן

השארת טיפ לנותני שירות הוא מנהג מקובל ומוכר ברחבי העולם, ובדרך כלל הם בהחלט שמחים לקבל אותו, אבל ביפן תופסים את כל העניין בצורה קצת אחרת. אמנם אין חוק האוסר על כך, אך היפנים רואים בהשארת טיפ מנהג לא מקובל שיכול להיחשב גם כגסות רוח. במסעדות יפניות לעיתים אף נהוג לציין בחשבון המוגש לסועדים שצוות העובדים מקבל שכר מלא ולכן טיפים אינם נחוצים. כך שאם תכננתם ביקור בארץ השמש העולה, אולי לא יזיק לזכור את הכלל הזה.

2. לצפור בצופר המכונית בניו זילנד 

בישראל, קול צופרי מכוניות אינו צליל נדיר כלל ועיקר, כשגם במדינות אחרות על פני הגלובוס תוכלו לשמוע אותו באופן תדיר למדי, ולכן ניו זילנד נחשבת ליוצאת דופן בהיבט הזה. מבחינתם של הניו זילנדים, שימוש בצופר שלא למטרות אזהרה או חירום נחשב כגסות רוח. אמנם זה בהחלט מקובל לצפור על מנת להסב את תשומת ליבם של נהגים אחרים במקרים מסוימים (אם למשל נהג אינו מבחין בכך שהוא חוסם את הדרך וכדומה), אבל מלבד מקרים כאלו, הצופר משמש את הניו זילנדים כאמצעי התראה בלבד למניעת תאונה, ולא למטרות אחרות.

3. מחוות ידיים בטורקיה

מחוות היד שמסמלת OK נחשבת לנפוצה ומוכרת ברחבי העולם, אבל בטורקיה היא מזוהה עם נושא אחר לגמרי, מה שלחלוטין מצדיק מחשבה נוספת לפני השימוש בה בעת ביקור במדינה. הטורקים רואים במחווה הזו עלבון חריף שמשמעותו לעג לנטייתו המינית של זה שהמחווה כוונה כלפיו, ולכן מוטב להימנע לחלוטין משימוש בה. הרי ממילא כבר יש לנו מספיק בעיות עם הטורקים...

התנהגויות לא מקובלות: נערה מסמנת OK באמצעות היד

4. לדבר על כסף בבריטניה

הבריטים קנו לעצמם ברחבי העולם שם של אנשים שכללי הנימוס חשובים מאוד עבורם, לכן כדאי לדעת שלא נהוג, ואפילו לא רצוי, לשוחח עימם על כסף. הבריטים בדרך כלל לא אוהבים לדבר על המצב הפיננסי שלהם, לא אוהבים לספר כמה הם מרוויחים ואפילו יעדיפו לדבר על חייהם האישיים והאינטימיים מאשר על הנושא הכלכלי, כך שאם וכאשר תנהלו שיחה עם אזרח בריטי, מוטב להתרחק משאלות מהעולם הזה.

5. לדבר עם הידיים בכיסים בגרמניה 

בלא מעט מקומות בעולם ייחשב המנהג הזה כגס רוח או כמעיד על עצלות, והגרמנים מקפידים על כך הקפדה יתרה. לא תמצאו בגרמניה אנשים משוחחים עם אחרים כשידיהם בכיסיהם, היות ומבחינתם מדובר בהתנהגות גסת רוח שאף מעידה על חוסר כבוד כלפי בן שיחתם. כמו כן, הגרמנים נוהגים להשאיר את שתי ידיהם על השולחן בעת הארוחה, שכן הורדת הידיים מהשולחן נחשבת אף היא למעשה חסר נימוס.

6. לשוחח על דתות בנורבגיה

יכול להיות שגם הנורבגים מכירים את המשפט "איש באמונתו יחיה"? כי בנורבגיה לא נהוג לדבר על דת ואמונה ואין זה מקובל לשאול אדם לגבי הנושאים הללו. המקומיים מאמינים שמדובר בנושא אישי ופרטי שאינו מעניינם של אחרים, ולכן נמנעים מלשוחח על כך או לשאול שאלות הקשורות לנושאי הדת. לדוגמה, שאלה כמו לאיזו כנסייה אדם משתייך תיחשב לחוסר נימוס.

7. הענקת זרי פרחים בעלי מספר פרחים זוגי באוקראינה 

הענקת זר פרחים נחשבת במדינות רבות למחווה מקובלת ולמעשה של כבוד שיכול להעיד אפילו על רגשות רומנטיים, ואוקראינה אינה יוצאת דופן בעניין הזה, אלא ששם הדברים מעט מורכבים יותר. האוקראינים נמנעים מהענקת זר המורכב ממספר זוגי של פרחים לאדם אחר, היות וזר כזה מוענק רק בלוויות ובטקסי קבורה. באירועים משמחים כמו מסיבות, חגים וכדומה מקובל להעניק זרים המורכבים אך ורק ממספר אי זוגי של פרחים. חשוב להדגיש שנהוג להימנע גם מהענקת זר פרחים בצבע צהוב, שכן שם הם מזוהים עם מנהגי אבלות.

התנהגויות לא מקובלות: זר פרחים

8. לנעול נעליים בתוך הבית ברוסיה

הרוסים לא אוהבים ש"מביאים להם את הרחוב" הביתה, לכן מצופה מאורחים לחלוץ את נעליהם בעת שהם מתארחים בביתו של אדם אחר. נעילת נעליים בביתו של אדם ברוסיה נחשבת למעשה גס רוח שאנשים נוהגים להימנע ממנו. מנגד, להתהלך יחפים בביתו של אדם אחר גם כן נחשב לחוסר נימוס, ולכן נהוג שהמארח מספק לאורחיו נעלי בית על מנת שלא יאלצו להתהלך ברגליים יחפות. בכל זאת מדובר במדינה קרה למדי...

9. להרים 'לחיים' בהונגריה

מי לא מכיר את המנהג הזה? הרי מדובר בהתנהגות חובקת עולם ובתרבויות רבות נהוג לציין מאורעות כאלו ואחרים על ידי הרמת כוסית, וצליל נקישת הכוסות גם הוא ידוע ומוכר, אבל מבחינתם של ההונגרים, למנהג יש הקשר היסטורי לא נעים במיוחד. בשנת 1848 דוכא המרד ההונגרי כנגד בית המלוכה הגרמני הבסבורג, ששלט אז במדינה. לאחר דיכוי המרד, חגגו הגרמנים, איך לא, על ידי הרמת כוסות לחיים וצליל נקישת הכוסות המוכר. מאז, נמנעים ההונגרים מהמנהג ואינם 'מקישים' בכוסותיהם.

10. לנופף לשלום ביד פתוחה ביוון

נהוג לחשוב שמדובר בדרך לומר שלום, וזה אכן המקרה בלא מעט מדינות בעולם, אבל היוונים רואים במחוות היד הזו משהו אחר לגמרי. ביוון, הפניית כף יד פתוחה כשכל אצבעות כף היד מתוחות, נחשבת לעלבון, שנעשה חריף יותר ככל שהיד מתקרבת אל עבר פניו של האדם שאליו הופנתה המחווה. תנועת היד הזו מכונה ביוונית "מונטזה" (Mountza) והמקומיים משתדלים מאוד להימנע ממנה. אם ברצונם לסמן את המספר 5, ירימו היוונים ארבע אצבעות יד אחת בליווי אצבע נוספת מהיד השנייה, כשידם לא מכוונת כלפי האדם עמו שוחחו.

התנהגויות לא מקובלות: כף יד פתוחה

11. להשתמש ביד שמאל בהודו

הודו היא מדינה בעלת תרבות עשירה ומרתקת, וגם שם תוכלו למצוא מנהגים שונים ומשונים. בעת ביקור בהודו, לעולם אל תקבלו דבר מה שמושיט לכם מישהו באמצעות ידו השמאלית, אל תושיטו אותה ללחיצה וכמובן אל תעבירו באמצעותה חפצים כלשהם למישהו אחר. למה? ההודים נוהגים להשתמש בידם השמאלית בעת ביקור בחדר הנוחיות, למטרות ניקיון וכיוצא באלה, וכמו שאומר הפתגם הידוע –'די לחכימא ברמיזא'.

12. לסיים לאכול מהצלחת בסין

מי מאיתנו לא שמע בשלב כלשהו את המשפט 'תסיים מהצלחת כמו ילד טוב'? מסתבר שהסינים... בסין לא נהוג לסיים את כל המנה שהוגשה לסועד בעת ארוחה ואף מקובל להשאיר מעט אוכל בצלחת. המקומיים מאמינים שעל מנת שלא להעליב את המארח וליצור את הרושם שהאוכל שהוגש לא הספיק או השביע את האורח, יש להשאיר מעט מהמנה בצלחת. כנראה שגם את המשפט 'אם לא תאכל יבוא שוטר' הם לא בדיוק מכירים...

13. לחייך לעבר זרים ברחוב ברוסיה

חיוך הוא מחווה כלל עולמית שאצל רבים מתקשרת עם תכונות חיוביות. בעוד שבמקומות שונים בעולם אדם חייכן יחשב לחביב ולבבי, ברוסיה לא כך הדבר. הרוסים תופסים את החיוך כמעשה אינטימי המעיד על קרבה ומשיכה, ואינו מקובל כשהוא מכוון כלפי זרים. חיוך כלפי אדם זר עלול לגרום לו להרגיש לא בנוח, ולכן, בניגוד אולי למקומות אחרים ברחבי העולם, ברוסיה יחשב החיוך כצורת התנהגות בלתי הולמת. 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.