print header

איך לזהות מחלות בצמחים ולטפל בהם

כולם רוצים שתהיה להם הגינה המושלמת, ואף אחד לא מעוניין לגלות שאפילו צמח קטן בגינתו חולה ונוטה לנבול. עם זאת, לרוע המזל זה קורה לא מעט, ואם לא מטפלים במחלות בצמחים בזמן הן עלולות לעבור גם לגידולים אחרים בגינתכם. לפני שגן העדן הביתי שלכם יפגע וייהרס, מומלץ שתלמדו כיצד לזהות מחלות בצמחים ממש כמו רופאים, ואף תבינו כיצד יש לטפל בהם. לשם כך הכנו עבורכם את המדריך הבא, שבו תמצאו את כל מה שצריך לדעת על זיהוי מחלות בצמחים וטיפול בהם.
 
איך לזהות מחלות בצמחים ולטפל בהן: איורים של צמחים עם מחלות שונות

1. חלפת

המחלה הזו נגרמת בעקבות פטריית Alternaria, והיא יכולה להופיע הן על ירקות והן על עצים ושיחים. בתחילת המחלה תוכלו לראות נקודות שחורות מופיעות על החלקים התחתונים של העלים, ולאורך הזמן הנקודות האלו יגדלו ויתפשטו, עד שהעלים ייקמלו וימותו. יכולים גם להופיע שקעים על הענפים, ולעיתים גם על השורשים ואף על הפירות של העץ. 
 
כדי למנוע את הבעיה מראש רססו על הענפים והעלים תערובת של מים וסודה לשתייה, אך אם איתרתם אותה אחרי שהיא התחילה - תצטרכו לגזום את כל החלקים הנגועים ולהיפטר מהם.

2. חרכון

המחלה הזו מופיעה בעיקר בעצי תפוחים ואפרסקים, אך היא יכולה לתקוף גם צמחים אחרים, כמו למשל ורדים. נצרים וענפים שנדבקו בחרכון יקמלו ויהפכו לשחורים, וכדי להילחם בתופעה הזו עליכם להסיר כל נצר וענף נגוע באופן מידי – עוד לפני שהמחלה מספיקה להתפשט אל עבר שורשי הצמח.

3. כימשון

המחלה הזו נגרמת בעקבות חיידק שנקרא Phytophthora infestans, והיא ידועה גם בשם "כימשון תפוחי האדמה" – כשהיא זו שגרמה לרעב תפוחי האדמה הגדול שהתרחש באירלנד בין השנים 1846-1849. בתפוחי אדמה, עגבניות ופלפלים המחלה מתחילה בגלל לחות גבוהה מדי בצמחים, וסימניה הראשונים הם חלקים ירוקים-אפורים ספוגי מים בתחתית העלים שעם הזמן מתפשטים, יחד עם פצעים על הגבעולים. 
 
אם לא מטפלים בבעיה בזמן, הצמח יירקב. כדי למנוע אותה אפשר להוסיף תה שחור לקומפוסט שבו אתם משתמשים. אם המחלה כבר התחילה, יש לגזום את החלקים הנגועים ואף להיפטר לחלוטין מכל צמחייה נגועה.
איך לזהות מחלות בצמחים ולטפל בהן: חלפת, חרכון וכימשון

4. ריקבון הגבעול והשורש

עד שתבחינו בסימני המחלה הזו, סביר להניח שכבר ייווצר נזק כבד לצמח. בתחילה יופיעו נקודות על החלקים התחתונים של העלים, ואותן נקודות יופיעו גם על הגבעולים. כבר אז המחלה תתחיל לגרום לריקבון בשורשי הצמח, מה שימנע ממנו את האפשרות להזין את עצמו דרך האדמה. 
 
כדי להילחם במחלה הזו עליכם לנקז את האדמה היטב, ולאחר מכן להגמיע אותה בחומר הדברה דוחה פטריות או לבצע בה הדברה ביולוגית עם חיידקים שיועילו לצמחים. את הצמחים הנגועים יש להסיר מהאדמה. 

5. ריקבון גזע

עצים נגועים בריקבון גזע ייראו יבשים, יהיו מתפוררים ואף אבקתיים, צבעם ישתנה ויופיעו עליהם כתמים. יתרה מזאת, בעקבות הריקבון יתחילו לגדול על העץ פטריות, לרוב בדיוק באזור שבו העץ נגוע. הפטריות האלה הן כבר סימן לכך שמדובר במחלה רצינית של העץ. גזמו כל ענף נגוע ונסו להציל את העץ ככל הניתן, אך אם הגזע שלו נגוע - יכול מאוד להיות שתצטרכו להיפטר מכולו.

6. ריקבון ליבה

הריקבון הזה יכול להתרחש הן בעצים והן בצמחים, כמו גידולי שורש או סלרי. במצב שכזה הריקבון מתחיל מבפנים ויוצא אט אט החוצה, ולרוע המזל ברגע שהוא מתחיל קשה מאוד לעצור אותו עם חומרי הדברה. לכן עדיף פשוט להיפטר מצמחים וגידולים קטנים שנגועים בריקבון ליבה, ואם הוא מתחיל להתרחש בעץ, הוא אמנם ישרוד למשך זמן מה, אך לא למשך שנים רבות. עליכם ליצור קשר עם ארבוריסט (מומחה לעצים) שיעזור לכם לטפל בעץ.
איך לזהות מחלות בצמחים ולטפל בהן: ריקבון הגבעול והשורש, ריקבון הגזע וריקבון הליבה

7. קימחון

המחלה הזו גורמת להופעת אבקה לבנה על העלים של הצמח. כדי להיפטר ממנה רססו על הצמח שמן נים וגזמו כל עלה וגבעול נגוע על מנת שהמחלה לא תתפשט. כדי לחזק את הצמח ולהפוך אותו לעמיד יותר למחלה, דאגו שתהיה לאדמתו גבבה אורגנית בעזרת קליפות עצים, קש, עלים או דשא קצוץ.

8. חילדון

המחלה הזו גורמת להופעת כתמים חומים או צהובים על החלק האחורי של העלים. כשזה קורה, כל מה שצריך לעשות זה לגזום את העלים הנגועים על מנת למנוע ממנה להתפשט.

9. פייחת

המחלה הזו נגרמת על ידי חרקים שמוצצים את השרף מהעלים, מה שמוביל להתפתחות עובש שחור; לרוב נוצרת הפייחת על צמחים ירוקי עד. חסלו את המזיקים בעזרת הדברה ושטפו את העובש מהעלים – הוא אמור לרדת די בקלות. אם אינכם מצליחים להסיר את העובש, גזמו את העלים.

10. אצבעת הכרוביים

המחלה הזו נגרמת בעקבות סוג של אורגניזם בשם Slime Mould שמשפיע בעיקר על צמחי כרוב למיניהם. כשהאדמה נגועה האורגניזם הזה מתפשט בה ותוקף שורשי צמחי כרוב, ואם זה קורה בגינתכם עליכם להפסיק לגדל בה צמחי כרוב למשך מספר שנים, עד שהאורגניזם ייעלם. כדי למנוע את הבעיה הזו מראש, דאגו לגדל סוגי כרוב שונים בגינה ולגוון ככל הניתן, וכל כמה זמן עשו מאמץ להחליף את סוג הכרוב שאתם מגדלים.
איך לזהות מחלות בצמחים ולטפל בהן: קימחון, חילדון, פייחת ואצבעת הכרוביים

לסיכום

בעוד שכל המחלות האלה נשמעות נוראיות וקטלניות עבור הצמחים שלכם - כל עוד תפקחו עין על הגינה שלכם ותפעלו מהר, תוכלו למנוע נזקים שיצריכו מכם להיפטר לחלוטין מכל מה שגידלתם. אם תשמרו על הצמחים שלכם כמו שצריך, תבטיחו לעצמכם גינה מטופחת ובריאה שתהיה גן העדן הפרטי שלכם לעד. 
 
מקור: fix.com

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.