print header

11 אמצעי לחימה מתקדמים של צה"ל

בין אם עשיתם צבא ובין אם לא, בין אם שירתם ביחידה לוחמת או עורפית, בין אם ביצעתם שירות קבע או השתחררתם בתום השירות הסדיר - כולנו בסופו של דבר מתגאים בצבא ההגנה לישראל ובעיקר בחייליו, מפקדיו ויכולותיו. הצבא שלנו עשיר באמצעים, מכשירים, כלי נשק, רכבים, מטוסים ועוד הרבה דברים שהשתיקה יפה להם, כאלו אשר מציבים אותנו בקדמת הבמה הצבאית העולמית. חלק מאותם אמצעים נמצאים בשימוש קבוע במגוון יחידות צה"ליות שונות וכעת אנחנו נחשוף בפניכם את חלקם. ברשימה הבאה אתם הולכים לראות 11 אמצעי לחימה מתקדמים במיוחד, וחלקם ודאי יפתיעו אתכם ולו רק בגלל שאתם פשוט לא שמעתם עליהם. 

1. גארדיום

אמצעי לחימה מתקדמים של צה"ל: חיילת מכווינה את הרכב גארדיום
הגארדיום, אשר נקרא בצה"ל "שותף נאמן", הוא כלי רכב בלתי מאויש אשר נועד לסייע לכוחות חי"ר ולבצע סיורים בגבולות עוינים, בדגש על מקומות בהם יש סכנה לירי נ"ט והפעלת מטענים. הכלי, אשר פותח על ידי התעשייה האווירית ואלביט, מבוסס על שלדת מכונית טומקאר ויכול לשאת כ-300 ק"ג הכולל שריון, חיישנים, מערכות תצפית וגם כלי נשק. למרות שכבר לא עושים בכלי זה שימוש מבצעי, הוא מצויד במערכת מיקום טקטית המאפשרת לו פעילות אוטונומית, לצד הפעלתו בשלט רחוק ממרכז בקרה, על ידי מפעיל הממוקם בתחנה קרקעית.

2. הרמס 900

אמצעי לחימה מתקדמים של צה"ל: הרמס 900
הרמס 900 הוא כלי טיס בלתי מאויש מתוצרת חברת הבת של אלביט – חץ הכסף. כלי טיס זה מסוגל לשאת מטען ייעודי למגוון משימות כגון מערכות צילום אלקטרואופטיות ליום ולילה, מכ"ם, ציין לייזר, מתקנים למשימות מודיעין אותות וכן חימוש למבצעי תקיפה וסיכול ממוקד. הרמס 900 הוא למעשה דגם משופר של הרמס 450, כאשר השינוי העיקרי הוא שעל הגרסה החדשה מותקנים אמצעי לוחמה אלקטרונית כדי להגן על הכטב"ם. הרמס 900 נמצא בשירות זרוע האוויר והחלל של צה"ל וכינויו המבצעי הוא "כוכב", כאשר בשנת 2017 הושלמה קליטתו בחיל האוויר והוא הוכרז כמבצעי, למרות שהוא הופעל כבר במבצע צוק איתן בשנת 2014.

3. חץ דורבן

אמצעי לחימה מתקדמים של צה"ל: מערכת חץ דורבן
חץ דורבן היא מערכת הגנה פעילה מתוצרת תעש והיא מיועדת לרכב קרבי משוריין, ואף לכלי רכב קלים יותר. המערכת כוללת בתוכה מכ"ם לאיתור איומים, שבשים אלקטרוניים נגד טילי נ"ט ואמצעי ליירוט איומים. המערכת המיוחדת הזו דומה בפעילותה לגרסה המוכרת יותר מבית רפאל - "מעיל רוח", והיא פותחה כאן בישראל, אך מכיוון שברפאל הצליחו לפתח את המערכת שלהם מוקדם יותר ולמכור אותה ראשונים לצה"ל, חץ דורבן שווקה על ידי תעש לצבא האמריקאי, שהחל לעשות בה שימוש החל משנת 2018.

4. טנק מרכבה סימן 4

אמצעי לחימה מתקדמים של צה"ל: טנק מרכבה סימן 4
טנק מרכבה סימן 4 הוא הדגם הרביעי והמתקדם ביותר מסדרת טנקי המרכבה שפותחו ויוצרו בישראל עבור חיל השריון. טנק זה הוא אחד הממוגנים בעולם – יש לו שריון משופר בחזית, בצדיו ואפילו בגג הצריח, מקום שנחשב לרוב לחסר מיגון. יתרה מזאת, השריון הוא מודולרי כך שאפשר להשמיש בעזרתו, בקלות ובמהירות, טנקים שנפגעו. כמו כן, טנק זה מצויד במערכת מעיל רוח, הדומה למערכת חץ דורבן שעליה כבר הרחבנו. עוד בנוסף, הטנק חמוש בתותח 120 מ"מ, בשני מקלעי מאג, ולעתים גם מקלע כבד 0.5 אינץ' - המתופעל כולו מהצריח וכך מאפשר לאנשי הצוות לירות מבלי להיחשף לאש אויב. בטנק זה הוכנסה מערכת ניהול קרב דיגיטלית שמאפשרת לכל הכוחות הלוחמים להיות בקשר אחד עם השני, לשתף מטרות ומידע מודיעיני ולקבל תמונה עדכנית בזמן אמת של שדה הקרב.

5. משגר רקטות LYNX

אמצעי לחימה מתקדמים של צה"ל: משגר רקטות LYNX מבצע ירי של טיל
LYNX הוא משגר רקטות ישראלי שנועד לשגר רקטות ארטילריות שמייצרת חברת תעש מערכות אשר פיתחה אותו. הכלי, אשר מורכב על גבי משאית, כולל בין היתר מערכת בקרת אש, מערכת ניווט אינרציאלית, משגר ומערכת C4ISTAR – מעקב, רכישת מטרות, סיור, שליטה, קשר, פיקוד ומודיעין. המשגר מורכב מצריח שניתן לצידוד, וכולל בתוכו שני מארזי רקטות הניתנים להחלפה מהירה, כשהרקטות עצמן מאוכסנות בזבילים אטומים. הרקטות המיוחדות שהמערכת מסוגלת לירות הם: נץ דורס – המגיע לטווח 300 ק"מ, אקסטרא – שלה טווח של 150 ק"מ, כידון קסום – המכסה טווחים של 30-40 ק"מ ועוד.

6. ספייס

אמצעי לחימה מתקדמים של צה"ל: מערכת ספייפ מותקנת על פצצה
ספייס זה למעשה לא נשק, אלא מערכת הכוללת סדרת ערכות הנחיה שפותחה בישראל על ידי חברת רפא"ל ומאפשרות להפוך פצצה מוטלת רגילה ל"חכמה" באמצעות הנחיה המבוססת על חיישן אלקטרואופטי או GPS. בשנת 2018, נקלטה המערכת בחיל האוויר הישראלי תחת השם "ברד קל"; תוך כדי פעילותה שולחת המערכת תמונה למפעיל עד לפגיעה, ובנוסף ליכולתה לתקן את מסלולה תוך כדי מעוף בעזרת כנפיים מתקפלות וסנפירים. בעזרת הספייס הופכת הפצצה שעליה היא מותקנת למדויקת ובעלת רדיוס פגיעה של עד 3 מטרים מהיעד המתכונן.

7. ספייק

אמצעי לחימה מתקדמים של צה"ל: טיל מסדרת ספייק בתוך מערכת לירי נ"ט
הספייק, אשר בעברית נקרא "דורבן", הוא למעשה סדרה של טילים נגד טנקים תוצרת רפאל. טילי הספייק הם בעלי יכולת הנחיה עצמית אוטומטית מלאה למטרה, וכן מאפשרים שידור למפעיל, כדי לצפות בתמונה שאותה הטיל "רואה" ולתקן את המטרה במקרה הצורך במהלך המעוף. במשפחת טילי הספייק ישנם מספר דגמים אשר פותחו למתארי שיגור, מטרות וטווחים שונים. את הטילים ניתן להתקין על פלטפורמות רבות כגון מסוקים, רכבים וסירות, כאשר חלק מהטילים אף ניתנים לשיגור מחצובה. כל טיל הוא בעל ראש נפץ כפול שנועד לחדור מיגון ריאקטיבי – ראש הנפץ הראשון מפוצץ את המיגון הריאקטיבי ואילו השני חודר את השריון הסביל באמצעות מטען חלול.

8. טייפון

אמצעי לחימה מתקדמים של צה"ל: מערכת הטייפון ועליה תותח
הטייפון היא מערכת נשק שפותחה ויוצרה על ידי רפא"ל ומיועדת לספינות מלחמה שונות. את המערכת ניתן לחמש במגוון מקלעים ותותחים אוטומטיים עד קליבר של 30 מ"מ, והיא בעלת מנועי ייצוב אשר מבטיחים ירי מדויק בכל מצב בים. הטייפון נמצא בשירות חיל הים הישראלי על ספינות דבורה, שלדג, פרוטקטור וסטי"ל סער 4.5, כאשר מחשבי העמדה מאפשרים למפעיל לשמור על המטרה בין כוונות הנשק ללא תלות בתנודות הגלים והשינויים בכיוון הפלגתה של הספינה. יתרה מזאת, הצבא מכר את המערכת לצבאות אחרים בעולם - של ארצות הברית, אוסטרליה, ניו-זילנד, סינגפור, סרי לנקה והאיים המלדיביים - וגם הם עושים שימוש בהמצאה הישראלית המיוחדת הזו.

9. קורנרשוט

אמצעי לחימה מתקדמים של צה"ל: מערכת קורנרשוט
הקורנרשוט היא למעשה ערכה נושאת אקדח המיועדת למתאר לחימה בשטח בנוי והיא מאפשרת ביצוע ירי תוך הישארות היורה מאחורי מחסה, וכך מקטינה את הסכנה שהוא חשוף אליה. הערכה בנויה משני חלקים עיקריים: חלק אחורי הנישא על ידי המפעיל וחלק קדמי הניתן להסטה לצדדים ובו מותקן האקדח. בנוסף, מותקנת מצלמת וידאו בחלקה הקדמי של הערכה ובעזרתה מקבל המפעיל תמונה מתואמת עם כוונת האקדח אל המסך הנמצא בחלק האחורי של הערכה. הקורנרשוט מצויה בשימוש הימ"מ, היחידות המיוחדות של משמר הגבול, יחידות מובחרות בצה"ל וכן בבית הספר ללוחמה בטרור.

10. שומר ראש

אמצעי לחימה מתקדמים של צה"ל: רכב שומר ראש
שומר ראש הוא אחד מכלי הרכב המשוריינים המהירים, הקטלניים והממוגנים ביותר שפותחו בישראל. רכב זה, אשר מסוגל לשאת שישה עד שמונה לוחמים, מהיר יותר מהרכבים הממוגנים האחרים בצה"ל, ומסוגל להגיע למהירות של 150 קמ"ש בכביש ו-120 קמ"ש בשטח. "שומר ראש" הוא בעל עבירות טובה יותר משל טנק ויש לו לוחות מיגון שמקנות לנוסעים הגנה מקליעי נשק קל ומקלעים, כמו גם ממטעני צד ומוקשים. יתרה מזאת, הלוחמים יכולים לשלוט באמצעי הלחימה המתוקנים עליו מבלי לצאת מהרכב, בדומה לאפשרות להפוך אותו לרכב פיקוד ושליטה על ידי התקנת אמצעי תצפית ותקשוב.

11. תבור 95-X פלאט-טופ

אמצעי לחימה מתקדמים של צה"ל: תבור 95-X פלאט-טופ
תבור זה מכונה בצה"ל מיקרו תבור דור ג' או מיקרו תבור פלאט-טופ. זהו רובה סער שהמכלול שלו נמצא בקנה והוא פיתוח ישראלי משופר של המיקרו תבור 95-X ובשנת 2016 החליף אותו גם בייצור. השינוי העיקרי בדגם הוא הפיכת החלק העליון שלו לשטוח, ומכאן גם נגזר שמו – פלאט-טופ. על החלק העליון הורכבה מסילה שלכל אורכה ניתן להתקין מגוון רחב של כוונות ואמצעי אופטיקה שונים. התבור משמש את חיל הרגלים הישראלי בדגש על חטיבות הנח"ל, גבעתי וגולני, ויחידות מובחרות כמו סיירת מטכ"ל, שייטת 13 ופלגת סמו"ר של יהל"ם עושות בו שימוש גם כן.

מקור התמונות: Ereshkigal1Zachi EvenorRoniteMathKnightTal InbarKGySTZachi EvenorIsrael Defense ForcesRoniteDave1185

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.