print header

שחזורים מרהיבים ל-7 פלאי תבל של העולם העתיק

כיום, כשאנחנו מחפשים יעד לטיול בחו"ל, אנחנו לרוב נפנה לרשת האינטרנט, חלקנו אולי גם לספרים רבי מכר בנושא טיולים. בזמנים עברו הדברים כמובן לא נראו כך, ותיירי העולם העתיק היו צריכים לפנות למומחים על מנת לדעת מה הם האתרים היפים ביותר שעליהם לבקר בהם. כך נולדה לה רשימת 7 פלאי תבל של העולם העתיק, שגובשה על ידי שורה של אישי רוח מיוון העתיקה והכילה כמה מהאתרים הגדולים ביותר שהיו קיימים אז ברחבי האימפריות המפוארות של העבר. באופן מצער מרביתם הגדול של האתרים מרשימו זו, 6 מתוך 7, נחרבו במהלך השנים וכבר לא איתנו, אך למזלנו בזכות תיאורים שנמצאו להם ובזכות הטכנולוגיות העדכניות, ניתן לשחזרם באופן מרשים באמצעות מחשב. בכתבה הבאה תוכלו למצוא את תמונות שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק - לצד תמונות המראות כיצד המקומות בהם הם עמדו נראים כיום.

1. הקולוסוס מרודוס

שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: רודוס כפי שהיא ניראת כיום
שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: שחזור של רודוס כפי שהייתה ניראת כיום עם פסל הקולסוס מרודוס

הקולוסוס היה פסל ניצחון עתיק שהתנשא לגובה של 34 מטרים בדמותו של אל השמש היווני הליוס ונבנה מעל נהר המנדרקי ברודוס, על גבי מעמד שיש בגובה 15 מטרים – כך שספינות יוכלו לעבור ממש בין רגליו. אם זה לא היה מספיק בתור הצהרת ניצחון על צבאו של דמטריוס פוליורקטס - מלך מוקדון שצר עם צבאו על האי במשך כשנה - הקימו בני רודוס את הפסל משרידיהם המותכים של כלי הנשק של צבא פוליורקטס. הקולוסוס, ששימש כסמל של אחדות, נוצר במשך לא פחות מ-12 שנים, כשעל העבודות לבנייתו הופקד האמן כארס מלינדוס. למרבה הצער, על אף מימדיו העצומים, הפסל לא הצליח לשרוד את רעידת האדמה שהתרחשה כ-56 שנים בערך לאחר הצבתו; על אף זאת הוא נותר במקומו, שלם אך נפול, במשך יותר מ-1,000 שנה לאחר מכן - עד לפלישת הערבים לרודוס, אז הוא הותך ונמכר בחתיכות.

2. הפירמידה הגדולה של גיזה

שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: הפירמידה הגדולה של גיזה כפי שהיא ניראת כיום
שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: הפירמידה הגדולה של גיזה כפי שניראתה בימי קדם
בימינו צצים בניינים גבוהים חדשות לבקרים, כשנדמה שכל חודש בערך מוכרז "הבניין הגבוה ביותר" החדש - אבל בימים עברו זה לא היה כך. רק במאה ה-19 הצליחו אנשים לבנות בניין גבוה יותר מהפירמידה הגדולה של גיזה, שהחזיקה בשיא העולמי למבנה הגבוה בעולם מעשה ידי אדם במשך יותר מאלף שנה. הפירמידה, שגובהה 138 מטרים, נבנתה על שטח של כ-53 דונם, כאחוזת קבר עבור המלך פרעה חופו בשנת 2,560 לפני הספירה. המחקר בנוגע לפירמידה הזו גילה כי לא פחות מ-100,000 מתושבי מצרים העתיקה שוכנו בעיר ארעית סמוך לאתר לצורך בניית הפירמידה הגדולה הזו, המורכבת מ-2.3 מיליון אבנים ושוקלת בין 2.5 ל-15 מיליון טון. הפירמידה האדירה היא השריד היחיד שנותר מ-7 פלאי תבל של העולם העתיק, ובתמונת השחזור שלפניכם היא מוצגת כפי שהייתה נראית בימי קדם.

3. הגנים התלויים של בבל

שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: אזור הגנים התלויים של בבל כפי שנראה כיום
שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: שחזור של הגנים התלויים בבבל
ישנן כמה וכמה תיאוריות, הערכות וספקולציות הנוגעות לקיומו של המבנה האגדי הזה, שיש כאלו המניחים שהיה קיים אך ורק בדמיונם של סופרים מאותה התקופה. בין אם אכן היה במציאות ובין אם לאו, נדמה שמדובר ביצירת מופת אדריכלית – כאשר התיאורים מדברים על מבנה בגובה 25 מטרים, עם טרסות מלאות עצים וצמחים. על פי האגדה, הגנים התלויים נבנו בסמוך לנהר הפרת – כיום בעירק – כמתנה מהמלך נבוכדנאצר לאשתו הנסיכה אמיטיס ממדי, שהייתה אכולת געגועים לנוף ההררי שהיה קיים במולדתה. גם אם מדובר באגדה וגם אם בפלא שהיה קיים באמת, חייבים להודות שהגנים האלו נראים כמו גן עדן ירוק ופורח עלי אדמות.

4. המגדלור באלכסנדריה

שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: אזור המגדלור באלכסנדריה כפי שנראה כיום
שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: שחזור המגדלור של אלכסנדריה
המגדלור המונומנטאלי של אלכסנדריה נבנה בפקודת המלך תלמי הראשון בין השנים 300-280 לפני הספירה על ידי האדריכל סוסטרטוס מקנידוס, ויש המאמינים כי זהו המגדלור הראשון בעולם. בגובה של 100 וחצי מטר, היה נחשב המבנה הזה במשך מאות שנים לשני בגובהו רק לפירמידה הגדולה בגיזה. המגדלור היה בנוי מ-3 מפלסים בעלי צורות שונות: מרובע בבסיסו, מתומן בחלקו האמצעי וגלילי בחלק העליון שלו – שם בערה אש תמיד, שהדריכה את יורדי הים השטים באזור נמל אלכסנדריה. סדרה של רעידות אדמה שהתרחשו בין המאה ה-12 למאה ה-15 החריבו בסופו של דבר את המגדלור המרשים הזה, והוא הוחלף במבצר שבנה במקום הסולטאן הממלוכי.

5. המאוזוליאום בהליקרנסוס

שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: אזור המאוזוליאום בהליקרנסוס כפי שנראה כיום
שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: שחזור של המאוזוליאום בהליקרנסוס
כאשר מונח חדש נקרא על שם מבנה שבנית – אתה יכול לדעת שעשית עבודה יוצאת דופן, וזה בדיוק המקרה של האדריכלים היוונים שבנו את המבנה המדהים הזה. פלא העולם הזה הוקם כבניין קבר עבור האחשדרפן מאוזלוס, מושל פרובינציית קאריה של האימפריה הפרסית, ובזכותו עד היום מכונים מונומנטי קבורה מפוארים מאוזוליאומים. המבנה, המתנשא לגובה 45 מטרים, נוסד בסביבות שנת 350 לפני הספירה באזור בו ממוקמת כיום העיר הטורקית בודרום; הוא נבנה משיש לבן ומשקף בתוכו מאפיינים של אדריכלות יוונית, מצרית וליקית-מקומית. סדרה של רעידות אדמה במאה ה-13 החריבה את המקום והותירה ממנו רק שרידים מעטים המוצגים כיום במוזיאון הבריטי שבלונדון.

6. פסל זאוס באולימפיה

שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: מקדש זאוס באולימפיה כיום
שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: שחזור של פסל זאוס במקדש באולימפיה
פסל זאוס הענק – 12 מטרים גובהו – עמד במקדש זאוס שבאולימפיה כמעט 40 שנה, והיה עשוי משילוב של חומרים יוקרתיים במיוחד: גופו של אל השמים ובכיר האלים שעל האולימפוס היה עשוי שנהב ובגדיו מזהב טהור, והוא קושט באבני חן, אמייל וזכוכית. הפסל נועד להתעלות על אותם מונומנטים היסטוריים שהוצבו באתונה, ואכן הפך לאחד משבעת פלאי תבל ולאב טיפוס לייצוג אלים בפסלים. הפסל גם שימש כמקום שבועתם של הספורטאים האולימפיים במשחקים העתיקים, אך למרבה הצער הדבר לא החזיק זמן רב – לאחר שבשנת 394 אסר הקיסר תאודיסיוס הראשון על קיום המשחקים האולימפיים, הועבר הפסל לקונסטנטינופול ונחרב לאחר שדלקה פרצה במקום בו שכן שם.

7. מקדש ארטמיס באפסוס

שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: האזור בו שכן מקדש ארטמיס באפסוס כיום
שחזורי 7 פלאי תבל של העולם העתיק: שחזור מקדש ארטמיס באפסוס

 תגידו מה שתגידו על מקדש ארטמיס באפסוס - שהוקדש לאלת הציד, חיות הבר, הבתולות והירח היווניה - אבל מה שבטוח הוא שבזמן אמת הצליח המבנה המפואר הזה לעורר את חמתם של רבים. אחרת, כיצד ניתן להסביר שהוא נהרס לא רק פעם אחת, אלא לא פחות מ-4 פעמים: ראשית זה קרה על ידי שיטפון במאה ה-7; שנית אחרי שנבנה מחדש ואז הוצת בידי הרוסטראטוס – בחור יווני צעיר שחיפש לעצמו תהילה; שלישית לאחר ששוחזר בשנת 323 לספירה ואז נהרס פעם נוספת בידי הגותים שפשטו על העיר, ופעם רביעית ואחרונה לאחר ששוב נבנה מחדש ואז נפל קורבן להמון נוצרי זועם שהתנפל על המקום והחריב אותו סופית בשנת 401 לספירה. בין לבין, הספיק המקום להיות פלא עולם בנוי שיש, שמשך אליו מלכים, סוחרים ומטיילים מכל קצוות תבל.

מקור התמונות: Budget Direct, Bored Panda

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.