print header

7 עצות טובות כיצד לדבר עם ילדיכם על התמכרויות

חומרים בעלי השפעות ממכרות לאדם הם לא דבר חדש כלל וכלל – אלכוהול, טבק וסמים על שלל נגזרותיהם השונות קיימים בעולמנו כבר שנים רבות, כמו גם פעילויות ממכרות כמו משחקי הימורים למיניהם, ובאופן מצער כל אלה לוכדים ברשתם לא רק אנשים בוגרים אלא גם צעירים לא מעטים. אך אם בעבר היו אלו דברים נסתרים יחסית מעין הציבור, שנעשו בחדרי חדרים ונשמרו בשוליים, כיום בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות החשיפה למקרי התמכרויות גדולה הרבה יותר, והנגישות של ילדיכם לחומרים ממכרים ולמשחקי הימורים גדלה מרגע לרגע. לכן, על אף שלא קל ופשוט להתמודד עם זה – יותר מהכרחי שתהיו מודעים כיצד ניתן לפתוח את הדברים ולשוחח עם ילדיכם בנושא התמכרויות שונות על מנת למנוע אותן מבעוד מועד. לפניכם 7 עצות חשובות ומועילות, המומלצות גם על ידי מומחים שונים לטיפול בהתמכרויות, שייסיעו לכם לעשות זאת.

עצות להסברת נושא ההתמכרויות לילדים: אדם מעולף עם בקבוק משקה חריף בידו, וילד קטן מציץ עליו

1. התחילו לעשות זאת מוקדם ככל הניתן

הכלל הראשון שצריך להיות ברור לכם בכל הנושא של התמכרויות וחומרים מסוכנים הוא שיש לכם יותר השפעה על הגישה של ילדיכם ועל ההחלטות שלהם בטרם הם נחשפים לחומרים הללו, מאשר לאחר מכן. לכן התחילו לנהל איתם שיחות בעניין זה בשלב כמה שיותר מוקדם – כשאם אתם חשים שיש בכך צורך, ניתן להתחיל זאת כבר בגיל הרך, עוד טרם כניסת הילדים לבית הספר.

על ידי כך שתנהלו את השיחה הזאת מוקדם ככל האפשר, אתם יכולים להחדיר בילדיכם את האמונה שאתם תמיד תהיו מקור מידע מוסמך עבורם בכל מה שקשור לנושא התמכרויות ושימוש בחומרים מסוכנים, ושהם יכולים לבוא אליכם ולהתייעץ עמכם בכל שאלה או תהייה שעולה אצלם ובכל בעיה שצצה. לינדסי פרובסט, מנהלת שירותי המניעה במועצה להתמכרות לאלכוהול וסמים בניו אורלינס מדגישה כי "הדברים שלכם תמיד צריכים להסתכם ב'אנחנו אוהבים אתכם. אנחנו דואגים לכם, ואם אנחנו לא יודעים את התשובה למשהו – זה בסדר, נגלה אותה ביחד'"; ככל שנושאים כמו התמכרות יהיו מדוברים ופתוחים יותר בביתכם, כך הסיכויים שילדיכם ייפלו ברשתם פוחתים.

2. מצאו את הרגעים הנכונים לדבר איתם על הנושא

כהורים, כדאי שתתפסו בתור ילדיכם כמקור מידע מרכזי, חיובי ואמין גם בכל מה שקשור להתמכרויות לחומרים מסוכנים; לכן, מומלץ לכם לפנות לילדיכם ברגעים הנכונים, כשהנושאים הללו עולים וצפים בהקשר הפרטי או הציבורי, ומשם לצאת לשיחה פתוחה וגלויה איתם. אל תיכנסו לחדרם כרוח סערה ותתחילו להטיף להם כנגד השימוש בסמים ואלכוהול – המתינו עד שהנושא ייעלה באופן טבעי, כשאתם צופים ביחד בתוכנית טלוויזיה או סרט שבהם יש אזכור לכך, כאשר אתם שומעים ביחד איזה ידיעה מעולם המפורסמים והזוהר הנוגעת לנושא, או כאשר ילדכם מספר לכם שקרה מקרה מסוים בבית הספר או אפילו בכיתתו שבו מוערבים חומרים מסוכנים שכאלו.

היו קשובים ודעו להגיב לכל הדברים האלו בזמן ובאופן הנכון. אל תפספסו את ההזדמנות לעזור לילדיכם וללמד אותם, כי אם לא תעשו כך, הם ישאבו את המידע שלהם ממקורות אחרים, כמו חברים או אינטרנט, שלא רק יטאטאו מתחת לשטיח את ההשפעות הרעות שיש לחומרים הללו, אלא אפילו יאדירו אותם ויעשו שירות רע מאוד עבור ילדיכם.

עצות להסברת נושא ההתמכרויות לילדים: ילד צופה בטלוויזיה

3. התאימו את הדברים לגיל של ילדיכם ואל תחשפו בפניהם דברים לא ראויים

כמובן שבבואכם לשיחה בעניין זה, עליכם לזכור שיש נושאים שהם לא פשוטים להבנה עבור ילדים קטנים, והתמכרות מהווה נושא שכזה - כשאפילו למבוגרים קשה לעיתים להתמודד איתו, כך שאצל ילדים זה על אחת כמה וכמה מסובך עוד יותר. לכן, גם אם התחלתם לעשות זאת בשלב מוקדם כפי שהמלצנו לכם בטיפ הקודם, זכרו שיש לפעול ברגישות המתבקשת ולהתחשב בגילו של הילד וביכולתו הקוגניטיבית לתפוס את המורכבות של הבעיה.

כשאתם משוחחים עם ילדים קטנים למשל, אתם יכולים להסביר להם שהתמכרות היא כמו מחלה שגורמת לחולים בה לא לחוש בטוב ולסבול מכאבים, אבל לא להיכנס לפרטי פרטים שלא יהיו להם ברורים כלל. בנוסף, מומלץ שתימנעו מלהציג תיאורים גרפיים כאלו ואחרים רק כדי לזעזע אותם, כי ההלם יוכל לייצר תוצאה הפוכה לחלוטין מזו שאתם מצפים לה. בנוגע לילדים בוגרים יותר ובני נוער – בשיחה איתם ניתן קצת יותר לפרט במטרה להרתיע, אך עדיין להישמר שלא לבלבל אותם או להפחיד אותם יתר על המידה.

4. היו פתוחים עם ילדיכם ותנו להם פתחון פה מלא

כאשר ילדיכם נכנסים לגיל ההתבגרות שלהם, מומלץ לכם כהורים לא להתכחש לנושא החומרים הממכרים, ולא לחשוב שילדיכם אינם נחשפים להם כלל או שזה קורה רק במידה מועטה. "חשוב שהורים יבינו שהדברים האלו קיימים אצל צעירים מגיל בית הספר היסודי ועד תיכון" אומר ג'ון סובק, מטפל בהתמכרויות מקליפורניה, ומדגיש: "אפילו אם זה לא נוכח בפנים של הילדים, זה לבטח מופיע ברשתות החברתיות ובחדשות שהם רואים, כך שהם חשופים לסיפורים על התמכרויות מגיל צעיר הרבה יותר ממה שההורים חושבים".

כשהידיעה הברורה הזו חקוקה בכם, עליכם לנהל שיחה פתוחה עם ילדיכם על מה בדיוק הם רואים, שומעים וקוראים בנושא. לא תמיד תשמעו מהם דברים פשוטים או קלים לעיכול עבורכם - לעיתים אתם יכולים לגלות דברים שלא חשבתם שמתקיימים בחייהם בכלל, אך בכל זאת חשוב שתהיו פתוחים עימם וחשוב מכך - גם קשובים ומכילים ככל הניתן.

עצות להסברת נושא ההתמכרויות לילדים: אב מרים את בנו ומסתכל בעיניו

5. היו כנים

היבט נוסף שכדאי לשים לב אליו בזמן השיחה שלכם עם הילדים היא מידת הכנות שלכם כלפיהם – זוהי נקודת מפתח שכדאי להתייחס אליה. "כשאנו מנסים להסתיר דברים מילדים, הם תמיד יזהו שמשהו מתרחש" אומר ג'ון סובק "ואם אנחנו לא מסבירים להם מהי המשמעות של התמכרות עבור אדם פרטי, עבור המשפחה ועבור הקהילה, אנחנו עושים שירות רע בכל מה שקשור להתפתחות שלהם".

אחד הדברים שכדאי לא להתחמק מלענות עליהם הוא השאלה שעלולה לעלות מהם בנוגע להתנסות שלכם בחומרים שכאלו. נכון שאם יש לכם ניסיון שכזה לא תרצו לפתוח זאת בפני הילדים, אך מצד שני השתדלו שלא לטשטש את האמת לחלוטין. לינדסי פרובסט אומרת כך: "ילדיכם אולי ישאלו אתכם: 'התנסיתם בזה פעם?' ואתם יכולים להיות כנים בנקודה הזו. אתם לא חייבים לחשוף כל דבר קטן שקרה לכם, אבל ילדים סומכים על האמינות שלכם ויכולים לזהות כשאתם משקרים להם... אז אתם יכולים להגיד 'כן, ניסיתי את זה וזה לא הייתה חוויה טובה בכלל, הרבה דברים רעים יכלו לקרות לי בגלל זה, ולכן אני רוצה לוודא שאתם לא תעשו את הבחירה המוטעית הזו".  

6. השתמשו במטאפורות ובדימויים שילדים יכולים להבין

כדי להבהיר לילדיכם הצעירים טוב יותר מהי התמכרות, תוכלו לשלב אנלוגיות ומטאפורות נוספות שייקלו את מלאכת הסבר הבעיה לילדים. כך למשל, כדי להבהיר בפניהם את הרעיון שישנם בני אדם שלא יכולים לשלוט בדחפים שלהם ולכן מתמכרים, המטפל ג'ון סובק ממליץ להשתמש בדוגמה של צלחת עוגיות המונחת על השולחן, "יש אנשים שיוכלו לקחת ממנה עוגייה אחת, לאכול אותה ולהיות בסדר עם זה, ולעומתם ישנם אלו שייקחו את כל צלחת העוגיות כי הם לא יכולים לעצור את עצמם, ולאחר שיעשו זאת הם עדיין לא יחושו שבעים וירצו עוד". לדבריו של סובק, את הדימוי שמאחורי הסיפור הזה קל יותר לילדים לקלוט ולהבין.

לינסי פרובסט אומרת שכאשר היא רוצה להסביר לילדים את התהליכים שמתרחשים במוח ומובילים להתמכרות, היא שואלת אותם כך: "קרה לכם פעם ששיחקתם ורצתם בחוץ ביום חם ופתאום הרגשתם צמאים במיוחד, ואז לקחתם לגימה ממים קרים והרגשתם ממש מעולה? או שקרה פעם שחשתם כל כך עייפים שלא יכולתם להחזיק את הראש ישר, ואז כששמתם את ראשכם על הכרית במיטה הרגשתם נפלא?", ומכאן היא מסבירה לילדים כיצד המוח שלנו מכוונן לחזק את ההתנהגויות שטובות להישרדות שלנו, ולכן הוא מתגמל אותנו כשאנו עושים את הדברים האלו בכך שהוא גורם לנו להרגיש מצוין. אך כשמישהו מפתח התמכרות, אותם הדברים לא גורמים לו להרגיש טוב עוד בהשוואה לאותו חומר מסוכן אליו הוא הפך למכור.

עצות להסברת נושא ההתמכרויות לילדים: ערימת עוגיות שוקולד על גבי צלחת

7. הבהירו להם שמדובר במחלה אמיתית, אבל כזו שניתן לרפא

כאשר אתם מדברים עם ילדיכם על התמכרות חשוב להבהיר ולהדגיש בפניהם שאם מישהו מכור זה לא אומר בשום אופן שהוא אדם רע, אלא שהוא חולה, וכמו כל מחלה - גם זו דורשת דאגה אמיתית וטיפול. ציינו בפני ילדיכם שזו עלולה להיות בעיה חריפה שקשה מאוד להחלים ממנה, מכיוון שהיא משנה את הדרך שבה האדם חושב ומשפיעה על התנהגותו הכוללת ועל כל חייו, אך למרות כל זאת אנשים שלא איבדו תקווה וקיבלו את הטיפול הראוי הצליחו להירפא ממנה – כלומר להיגמל מההתמכרות ולחזור למוטב.

לסיכום:

התמכרות הוא לא נושא פשוט כלל וכלל, בייחוד לא כשניגשים להסבירו לילדים, אך בעידן שבו אנו חיים חיוני מאוד לעשות זאת כדי לשמור על אהוביכם מפני הפגעים הממכרים השונים. הקפידו לפעול על פי העצות המגובות שנתנו לכם כאן ולזכור שעליכם לסיים כל שיחה שכזאת בגישה אופטימית, חיובית ומלאת תקווה - על מנת שהילדים שלכם יבינו כי ההתמכרות אינה גזרת גורל, אלא בחירה מודעת שאפשר להימנע ממנה. 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.