print header

7 טיפים שיעזרו לכם להבין איך להיות "מגדלור" לילדיכם

יתכן שכבר שמעתם כל מיני כינויים לסגנונות הורות שקיימים כיום, כמו למשל "הורה הליקופטר" שצמוד לילדיו בכל רגע נתון ומגונן עליהם מכל דבר רע או "אימא-כדורגל" שכל הזמן מסיעה את הילדים שלה מפעילות אחת לאחרת. אך יש סגנון נוסף שלמעשה כבר עמד במבחן הזמן ונכתב עליו לא מעט, והוא "הורה מגדלור". בשפה האקדמית הסגנון הזה נקרא "הורות סמכותית", ושלא כמו במקרה של "הורה הליקופטר", כאן יש דגש גדול על איזון בדאגה ובהגנה על הילד. המגדלור הוא בעצם מטאפורה לכוח יציב שמאותת על חוף מבטחים ומדריך אחרים הרחק מאזורים מסוכנים, אך בה בעת בזמן שהמגדלור צופה בכל, הוא מאפשר לספינה, שהיא הילד במקרה הזה, לנווט את דרכה בעצמה. אז איך עושים את זה? לפניכם 7 הטיפים שיעזרו לכם להבין כיצד להפוך להורי מגדלור.
 
הורות מגדלור: מגדלור וכדורים פורחים

1. צרו גבולות בנוגע לנושא של בטיחות

בעוד שילדים ונערים צריכים שיהיה להם חופש לחקור, הם צריכים גם הדרכה מההורים שלהם, והם גם רוצים לדעת שההורים שלהם שומרים עליהם בטוחים. לכן עליכם קודם כל לדאוג לכך שילדיכם יודעים שאתם אוהבים אותם – תנו להם להבין שאתם בצד שלהם ושהבטיחות היא העדיפות הגבוהה ביותר שלכם.
 
יש סבירות גבוהה שהילדים יפעלו לפי הגבולות שהצבתם להם כשיבינו שהסיבה עבורם היא בטיחות. ודאו שילדיכם מבינים אילו התנהגויות מסכנות אותם, למשל אם לא יושבים עם חגורת בטיחות ברכב – במקרה של תאונה הם עלולים להיפצע קשה. הסבירו גם שהגבולות האלה שאתם מציבים לא הולכים להשתנות, אך אם הילדים יראו שאפשר לסמוך עליהם, ייתכן שחלקם יהפכו לגמישים יותר לאורך הזמן.

2. צרו חוקים ברורים שקל לפעול על פיהם

הדרך שבה אתם מעבירים את הכללים לילדיכם יכולה לקבוע כיצד הם יגיבו לעצם קיומם. עליכם להתחיל עם הסבר ברור לסיבה שבגללה אתם מציבים להם חוקים. בלי זה, הילדים יבינו אתכם לא נכון ויחשבו שאתם מנסים לשלוט עליהם, וכשזה קורה, הם כמעט תמיד ינסו להילחם בחזרה.
 
אם אתם שואפים להיות הורי מגדלור, הסבירו את הסיבה לחוקים שאתם יוצרים, בין שהם קשורים לבטיחות, ערכים או פשוט לדרך שבה אנשים צריכים להתנהג בסביבת אחרים. אם זה מתאפשר, הראו לילדים כיצד אתם בעצמכם מצייתים לחוק שהרגע קבעתם להם, וזה ייתן להם מוטיבציה גבוהה לחקות אתכם ולפעול כמוכם.
הורות מגדלור: ילד רץ לפני הוריו בשביל בחורשה

3. שמרו על ערוצי תקשורת פתוחים

הורים שהתקשורת שלהם עם ילדיהם היא דו סטרית מאפשרים לילדיהם הבוגרים להביע את רגשותיהם, רעיונותיהם ואמונותיהם בלי לנסות להסתיר אותם. בנוסף, כשילדים מנהלים דיאלוגים עם הוריהם, הם מפתחים יכולות שעוזרות להם להתבטא גם מחוץ לתחום המשפחה. 
 
עם זאת, לא כל ילד או נער פותח את הדלת לנפש שלו ומוכן לקיים שיחה כנה עם הוריו. לכן עליכם להכיר את ילדיכם ולדעת מתי, איך ואיפה הם יכולים לתקשר איתכם ביעילות. הימנעו משיחות על רגשות בזמן שהם מציפים את ילדיכם ודברו איתם עליהם כשראשם צלול יותר. הדבר החשוב ביותר – מדובר ביחסים של תן וקח, ולכן עליכם להראות לילדיכם שאתם מגיבים לדבריהם ברוגע ולא בעצבים, ושאתם מקשיבים לדבריהם ולא רק שומעים אותם.

4. היו הורים שהילדים שלהם מדברים איתם

בהמשך ישיר לסעיף הקודם, שאלו את עצמכם: האם אתם הורים שילדיהם באים אליהם לקבלת עצה? חשבו על כך מנקודת המבט של הילדים – האם הם כבר יודעים את התשובה שתתנו להם עוד לפני שהם ניגשים אליכם עם השאלה? אם כן, מובטח לכם שילדיכם לא ינסו לגשת לדבר איתכם מלכתחילה על נושאים קטנים או גדולים.
 
הימנעו מלהמטיר עליהם שאלות כשהם ניגשים אליכם לשיחה, הקשיבו למה שיש להם להגיד בלי לשפוט אותם, תנו להם לשמוע את מחשבותיכם רק אם הם מבקשים זאת ודעו שלפעמים הם ידברו איתכם על דברים שמציקים להם, והם לאו דווקא יחפשו פתרונות – תנו להם לדבר ופשוט הקשיבו להם, ויתכן שהם יעלו על הפתרון כבר בעצמם.
הורות מגדלור: צללית של אמא וילדה מדברות על ספסל

5. הראו לילדיכם שאתם אוהבים אותם ללא תנאים

אהבה היא הכוח המגונן ביותר שאתם יכולים להציע לילדיכם. על ידי כך שתבטאו כמה שאכפת לכם מהם, הם ידעו שאכן מגיע להם לקבל מכם אהבה. כשזה קורה, הערך העצמי של הילד גובר, וכך משתפרת גם התנהגותו ויכולתו לווסת את רגשותיו. בנוסף, זה מראה לילד איך עליו לבטא את אהבתו במערכות היחסים שיהיו לו בעתיד.
 
אז אמרו לילדיכם שאתם אוהבים אותם ועשו כל מה שאתם יכולים כדי לראות את הטוב ביותר שבהם. לא מדובר על ציונים טובים, פרסים שקיבלו או אפילו ההתנהגות שלהם, אלא על הנפש הטובה שיש להם. זה ייתן לילדיכם את הביטחון שהם זקוקים לו כדי לחיות את חייהם במלואם.

6. לעולם אל תתנו אישור להתנהגות לא נאותה

אמנם אהבה ללא תנאים משמעותה לתת אישור ותמיכה לכל התנהגות של ילדיכם, אך גם כאן צריך לשים את הגבול. אם הילד שלכם מתנהג בצורה גסת רוח או פוגענית כלפי ילדים אחרים, לעולם אל תתייחסו לכך כדבר מה שאפשר להתעלם ממנו. 
 
כאן אתם צריכים להיכנס לתפקיד של הורים סמכותיים ולהקפיד שילדכם יפסיק את התנהגותו הפוגענית. אתם צריכים להדגיש שהתנהגות שכזו אינה מקובלת כלל ואף אינה תורמת לו, ואם הילד מוכן לכך, שאלו אותו מדוע הוא מתנהג כך. ברגע שתבינו יחד איתו את הסיבה תוכלו לעזור לו להתגבר עליה.
הורות מגדלור: צללית של אב יושב ליד בנו בשקיעה

7. בחרו את הקרבות שלכם

עליכם להיות ערניים להתנהגות של ילדיכם, אך בו זמנית לדעת מתי היא מצריכה את ההתערבות שלכם ומתי לא. בדיוק כמו במערכת יחסים, ביום אחד יכולות להיות לכם 50 סיבות לריב עם ילדיכם, אך האם זה באמת יעשה טוב לכם או להם?
 
אתם לא צריכים לבקר כל דבר שילדיכם עושים לא בסדר, ולפעמים לתת להם לטעות בעצמם זו הדרך הטובה ביותר לאפשר להם ללמוד. אל תנדנדו לילדיכם אם כבר הבהרתם להם בנוגע לחוק או כלל מסוים, וכל עוד הם לא ייפגעו בצורה חמורה או יפגעו באדם אחר, זה בסדר לאפשר להם להבין שיעורים לחיים גם מניסיונם.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.