print header

מדריך לגידול 8 עצי פרי שונים בגינה או במרפסת

בשנים האחרונות נחשפנו לטרנד בריאותי המציע לרכוש פירות אורגניים אשר גודלו ללא הדברה כימית, ממש כמו שניתן למצוא בטבע, אך לצערנו המחירים של הפירות האלה יקרים כמעט פי 2 ואף יותר מאלו של פירות שגדלים בשיטות אחרות ובריאות פחות. הפתרון לבעיה זו עלול להיתפס כמאתגר, אך האמת היא שהוא פשוט ובו זמנית גם מהנה ומעשיר – גידול עצי פרי בחצר הגינה הפרטית או במרפסת השמש שבדירתכם. פרט לתעסוקה ולצבע הירוק המלבלב שיכניסו אור אל חייכם, פעולה זו תספק לכם הן פירות טבעיים וטריים בהישג ידכם וגם תחושת סיפוק ותרפיה לנפש. המדריך שלפניכם ילמד אתכם מה עליכם לעשות על מנת להפוך את המרפסת או הגינה שלכם לבוסתן פורח ומלא חיים, בעזרת 8 סוגי עצי פרי שתוכלו לגדל בעצמכם.
 
גדל זאת בעצמך: שתיל של עץ בתוך עציץ שחור

לפני שמתחילים כדאי לדעת:

1. עצים וצמחים מומלץ להשקות מאוחר בערב או בלילה – לא בשעות היום ובייחוד לא כשחם (אלא אם נכתב אחרת על אריזת הזרעים שלהם).

2. אם החלטתם לגדל את העץ בעציץ, עליכם לדאוג שיהיה עשוי פלסטיק, בעל דופן כפולה ומחורר בתחתית. אמנם עציצים מבטון או מחרס יכולים להיות יפים יותר, אך הם קולטים ושומרים חום למשך זמן רב, דבר שגורם לפגיעה בשורשי העץ. לגבי הימצאות החורים בתחתית, הם נועדו לניקוז הנוזלים מהאדמה של העץ כדי שעודף מים לא יגרום להיווצרות פטריות או ריקבון בשורשים.

3. את כל העצים שתכירו בכתבה זו תוכלו להשאיר קטנים, ואף מומלץ שתלמדו איך לעשות זאת בעזרת המדריך הבא. זאת מכיוון שהעצים עשויים להגיע לגובה רב וזה לרוב לא מתאים למרפסות שמש או לגינות קטנות.

1. עץ לימונים

אם חשבתם פעם לגדל עץ לימון במרפסת אך חששתם שזה בלתי אפשרי, הרשו לנו לבשר לכם שניתן לעשות זאת ואפילו קל. עץ הלימון נחשב כעץ העמיד ביותר מבין עצי פרי רבים, ועל מנת שתוכלו לגדלו יש צורך באזור שחשוף לשמש במהלך רוב שעות היום ומוגן מפני רוחות חזקות. אם אתם גרים בקומות גבוהות מאוד ורוחות חזקות הן דבר שגרתי אצלכם במרפסת, עדיף שתבחרו בעץ אחר מהרשימה.
גדל זאת בעצמך: עץ לימון בעציץ
  • זני הלימון המומלצים לגידול הם ליסבון או יוריקה.
  • כדאי לקנות את עץ הלימון כעץ קטן, ופחות מומלץ להזריע לבד.
  • קצב הגדילה של עץ הלימון מהיר והוא יכול להגיע לגובה של בין 3-6 מטרים.
  • הזמן הטוב ביותר לשתילת העץ הוא בחודשי האביב, למרות שאפשר לעשות זאת במשך כל השנה. 
  • תנאי ההשקיה לגידול לימון בשנים הראשונות הן ברמה סבירה - לא להציף את האדנית, וכאשר העץ מניב פירות אפשר להפחית עד כדי לא להשקות כלל, למעט בימים חמים מאוד, שבהם כדאי להשקות קצת. 
  • כאמור, הלימון זקוק להרבה שמש, בין 10-14 שעות ביום.
  • העץ יתחיל להניב פירות לאחר 3 שנים, ובמהלך זמן זה ולאחריו עליכם לטפל בו ולגזום עלים וענפים יבשים או חולים.

2. שיח תות

תות שדה הוא אחד הפירות האהובים שלא קל כל כך לגדל, אך הדבר אפשרי ואף רצוי רק לשם האתגר. את השתילים יש לשתול באדנית אצלכם בגינה או במרפסת ולדאוג להם לאור ולאוויר. השיח זקוק לטיפול רק בזמן שהוא מניב פירות, וכדאי שהפרי יהיה רחוק מן הקרקע. בנוסף מומלץ להגן על השיח מפני ציפורים.
 
גדל זאת בעצמך: תות שדה
  • בישראל ישנם 8 זנים עיקריים של הפרי, ותוכלו להשיג תותי שדה ב-3 דרכים עיקריות: קניית עציץ מוכן, קבלת שלוחות מאדם שכבר מגדל או קניית זרעים מוכנים. מבין השלושה הדרך המומלצת היא לקנות עציץ מוכן, מכיוון שהנבטת זרעי התות מצריכה ניסיון.
  • שיח התות זקוק להרבה מאוד אור ולקרקע מאווררת. אם בחרתם לגדל את השיח באמצעות שתילת זרעים, דעו כי עונות השתילה הרצויות לצמח הן אביב וקיץ, לעומת עונת החורף שפחות מומלצת. לפני כל השקיה יש צורך לבצע בדיקת לחות של הקרקע על ידי הכנסת הזרת לעומק של כ-3 ס"מ באדמה של האדנית. אם האדמה יבשה בחלק הפנימי של האדנית השקו מעט, אך אם היא לחה אל תוסיפו מים מחשש לגרימת ריקבון לשורש הצמח.
  • על מנת לאכול מהפירות העסיסיים, עליכם להמתין עד לעונת הצמיחה של הפרי והם כבר יגדלו לבד. כל שעליכם לעשות זה לדאוג שהפירות לא נוגעים בקרקע ושהם מושקים לפי הצורך ומוגנים מפני ציפורים.

3. עץ תפוחים

התפוח הוא מסוגי הפירות שגדלים באזורים בהם האקלים קר, כמו בהרים וברמת הגולן, אך קיימים מספר זנים שהונדסו גנטית והם מסוגלים לגדול גם בתנאי אקלים אחרים, כאשר המומלץ מביניהם הוא זן בשם "ענה".
 
גדל זאת בעצמך: תפוחי עץ
  • קיימים למעלה מ-7,500 זנים של תפוחים שונים בעולם, ובין היחידים שעמיד לגידול בתנאי חום הוא "ענה", אשר דורש רק כ-200 שעות קור בטמפרטורה של 7 מעלות כדי להתחיל את תהליך פיתוח הניצנים שלו. אל דאגה, יש מספיק שעות כאלה גם במרכז הארץ.
  • גם עץ התפוחים, כמו שאר פירות הארץ שלנו, זקוק להרבה אור שמש, ולכן הכי כדאי לגדל אותו בעציץ במרפסת או בגינה, במקום בו השמש מאירה את האדמה ברוב שעות היום.
  • כאשר רוצים להשקות את העץ יש לבדוק את לחות הקרקע ולשים לב שלא תהיה רטובה מדי או בוצית, שכן עודף מים מזיק לשורשים ולכן יש להשקות עד לרמה שהאדמה תהיה לחה בעומק של 5 ס"מ לפחות. בזמן פריחת הפרי, יש לתגבר מעט יותר את ההשקיה.
  • הזמן הטוב ביותר לשתילת עץ התפוחים הוא בחודש מרץ, סוף החורף, אך אפשר גם בזמן הלבלוב או קצת קודם לכן. קשה להנביט את גרעיני התפוח למטרת שתילה אם אין לכם ניסיון קודם, לכן כדאי לרכוש עץ בכל גודל שתרצו תוך התחשבות בממדי המרפסת או הגינה שלכם. גובה עץ בוגר יכול להגיע ל-2-8 מטרים, כך שמומלץ להשאירו קטן.   
  • עץ התפוח "מפונק" ודורש טיפול מסור, הכולל גיזום שנעשה בתקופת חודש פברואר, ובו מסירים ענפים חולים, גוזמים ענפים שגדלים אחד בתוך השני ומסירים עלים שנותרו. במשך שאר השנה חותכים עלים שנגועים בכנימות וקימחון.
  • לעץ התפוחים לוקח 3-4 שנים להניב פירות, וזמני תנובת הפרי של תפוח מסוג "ענה" הם בין החודשים יוני ליולי.

4. עץ רימונים

אם המרפסת או הגינה שלכם לא משמשת אתכם בחודשי החורף, כדאי לכם לגדל עץ רימון, וזאת מפני שהוא עומד עירום בתקופה זו של השנה, אך מיד לאחר מכן הוא מתחיל ללבוש ירוק ומפאר את הבוסתן שלכם. בנוסף עץ הרימון נחשב כעץ שקל מאוד לגדלו והוא לא דורש טיפול רב.
 
גדל זאת בעצמך: עץ רימון נמוך בחצר בית
  • הזן המומלץ לגידול הוא רימון וונדרפול, והעדיפות היא גידול משלב השתיל.
  • אין לרימון תאריך שתילה מיוחד - ניתן לעשות זאת במשך כל השנה.
  • הרימון זקוק להרבה שמש כדאי להניב פירות טובים. אזור עם פחות מדי שמש לא יהרוג את העץ, אבל יגרום לכם לחכות זמן רב יותר לפירות.
  • בתחילה, העץ לא זקוק להרבה מים, ובשלב מתקדם יותר הוא אף לא זקוק להשקיה כלל, מפני שאת מימיו הוא מקבל מהטל או מהלחות של האדמה. בנוסף כדאי מאוד לגזום אותו מיד לאחר סיום קטיפת התנובה שלו, כשטיפול זה כולל הסרת ענפים מתים.
  • מומלץ לכם לגדל את הזן הננסי, זאת משום שהוא נשאר קטן והוא נראה הרבה יותר יפה, וגם מכיוון שהעץ יכול להתנשא לגובה של בין 2-5 מטרים.
  • לאחר שהפרי גדל ועודנו על העץ, כדאי לעטוף אותו בשקית נייר עם גומייה כדי שציפורים ועטלפי פירות לא יזיקו לו.
  • בשנים הראשונות של העץ מומלץ לדלל מעט מהפריחה שלו כדי שיתרכז בגדילתו, ועליכם לדעת שלוקח לו בין 2-4 שנים כדי להניב פירות.

5. עץ תאנים

ריחו המשכר של עץ התאנה בשיא פריחתו הוא אחד הדברים הנהדרים ביותר שיש, אך רצוי לגדל אותו בגינה בלבד וזאת מכיוון שהוא מביא איתו מעופפים כגון צרעות וזבובי פירות שיגרמו לחלקכם לאי נוחות.
 
גדל זאת בעצמך: עץ תאנה צעיר
  • על מנת לגדל את העץ בגינתכם, עליכם לרכוש עץ קטן או חלק מעץ שעבר השרשה (ייחור).
  • התאנה זקוקה להרבה שמש כדי לצמוח ולפרוח. עובדה מעניינת, בעיקר משום שהעונות המומלצות לשתילת העץ הן חורף ואביב (מרץ - יוני).
  • לעץ התאנה קצב גדילה מהיר וגובהו של עץ בוגר נע בין 4-10 מטרים. תאריך הפריחה שלו מתרחש בין החודשים יולי לאוגוסט, ולאחר השימוש בפרי יש לגזום את העץ ולהוריד ענפים חלשים עד לסוף חודש אוקטובר.
  • עץ התאנה לא זקוק להרבה מים כלל, שכן השקיה מרובה גורמת לריבוי תולעים בפרי. אם החלטתם לגדל תחילה את עץ התאנה בתוך עציץ, יהיה עליכם להגביר מעט יותר את ההשקיה.

6. עץ דובדבנים

אם חשבתם שתות שדה הוא פרי מפונק ומסובך לגידול, הכירו את ה"שלב הבא" – הדובדבן. על מנת לגדל עץ דובדבנים מזרע, תצטרכו לעשות פעולות אגרונומיות מאתגרות. הדרכים הקלות יותר הן לרכוש שתיל או פשוט להמשיך ולקנות את הפרי בסופר. אם אתם הרפתקנים ומתחשק לכם אתגר חקלאי, אתם יותר ממוזמנים לנסות ולהזריע לבד - אולי תצליחו ליצור זן חדש ועמיד יותר. פירוט לגידול זרעים תמצאו בהמשך.
 
גדל זאת בעצמך: דובדבנים אדומים על ענף של עץ
  • את הדובדבן תוכלו לגדל בגינה שלכם או אפילו בתוך עציץ (לא מומלץ, משום שהוא יניב מעט פירות) רק בתנאי שאתם גרים באזורים קרים מאוד כמו רמת הגולן או ירושלים וסביבתה. החיסרון שבגידול עץ דובדבן הוא העובדה שהעץ רגיש לחום ונתקף בקלות על ידי מזיקים.
  • להבדיל משאר העצים שהכרתם עד כה, עץ הדובדבן אוהב הרבה מים וזקוק להשקיה מרובה, אך לא להצפה! בעונת הפרי, מאי עד יולי, יש להשקות את העץ גם בשעות היום.
  • גובה העץ יכול להגיע ל-7-15 מטרים, לכן מומלץ לשמור עליו קטן.
  • את הדובדבן רוכשים בשתיל או זרעים, כאשר הזמן הטוב ביותר לשתילת עץ הדובדבן הוא בין החודשים מרץ למאי. זן הפרי הוא פרט חשוב שצריך לשים עליו את הדעת בעת רכישת השתיל או הזרעים, לכן עדיף שתבקשו שיהיה מזן מורכב.
  • לעץ הדובדבן לוקח 3-6 שנים להניב פירות, ובעת הקטיף של הפרי יהיה עליכם לקטוף אותו יחד עם הגבעול – לא לתלוש רק את הפרי! על מנת שתוכלו להפיק פירות טובים מהעץ שלכם, תצטרכו לגזום את העץ לגובה שיהיה לכם קל להגיע אליו ולהסיר את כל העלים ממנו, ולעשות זאת בין החודשים ינואר לפברואר.

כעת, כפי שהבטחנו לחובבי האתגרים  - הנבטה משלב הזרע

לפני תהליך ההנבטה על זרע הדובדבן לעבור פעולה שנקראת הכמנה, בה טומנים את הזרע באדמה לחה וקרה למשך זמן של כ-1,000 שעות (כ-42 יום) על מנת לדמות את המצב בטבע שמגן על הזרעים כך שיישארו בתרדמת ולא ינבטו במהלך החורף. כדי לחקות את התהליך הטבעי הזה עליכם להשרות את הזרעים במים למשך 12-24 שעות, ולאחר מכן להעביר אותם לכוס פלסטיק מחוררת עם 6 חורים קטנים שנעשו עם מחט חמה. שימו מצע של כבול או ורמיקוליט - שהיו מושרים מספר שעות במים - מעל לזרעים והכניסו למקרר בשקית או בקופסה סגורה, לשמירה על לחות. את תהליך ההכמנה יש לבצע בין החודשים דצמבר-ינואר ולאחר מכן יהיה עליכם לנקות, לייבש ולשמור את הזרעים במקום קריר ויבש עד לזריעה – חודש אפריל (אביב). יש לגדל כל זרע בעציץ נפרד ולטמון אותו בעומק של 1-2 ס"מ, להניח אותם במקום חצי מוצל כאשר הקרקע צריכה להיות לחה בעת הזריעה, ולאחר מכן יש להשקות את האדמה בהרבה מים. זמן ההנבטה אורך כחודש פלוס. בהצלחה! 

7. עץ נקטרינות או אפרסקים

אפרסקים ונקטרינות הם מסוגי הפירות העונתיים הצבעוניים והטעימים שמאוד מומלץ לגדל בגינה או בעציץ במרפסת. קצב הגדילה שלהם מהיר ומומלץ בשני המקרים לקנות אותם כעץ קטן ומוכן ולא לגדל משלב הגרעין.

גדל זאת בעצמך: אפרסקים על העץ
  • כפי שכבר אמרנו, את שני סוגי העצים הללו קונים כעצים קטנים, עדיף כבר עם פרי, ועליכם לבקש מהמוכר במשתלה שייתן לכם זן מורכב ואפילו זן מקדים - ממש באלו המילים.
  • יש לשתול את העץ או להניח את העציץ במקום עם הרבה מאוד שעות שמש ואור כשמדובר באפרסקים, ולעומתם את הנקטרינות יש לשתול במקום עם חצי זמן שמש מלאה וחצי זמן צל. בשני סוגי העצים הללו עליכם לדאוג להשקיה מרובה.
  • עצי האפרסק והנקטרינה מגיעים לגובה של 4-10 מטרים, ולכן מומלץ לשמור עליהם נמוכים.
  • עליכם לשמור על עצים אלו מפני כנימות ומזיקים אחרים מכיוון שהם נחשבים לרגישים מאוד ומותקפים בקלות. 
  • שני סוגי העצים מניבים פירות החל מגיל 2-3 שנים, כשתנובת הפרי בעץ הנקטרינה מתרחשת בחודשים מאי עד אוגוסט, ואילו באפרסק בין החודשים יוני לספטמבר. כאשר צומחים פירות על העץ רצוי לכסות את כולו ברשת ולהניח מלכודות נגד זבובי פירות וכדומה, על מנת שלא יפגעו בפירות או יאכלו אותם. בחודשי החורף, ינואר ופברואר, לאחר שהעץ השיל את עליו, צריך לגזום אותו ולהשאיר את העלים שנותרו כדי לאפשר לו "לנוח" עד לפריחה שמתחילה בסביבות מרץ-אפריל. 

8. עץ גויאבה

הגויאבה היא סוג של פרי שהיחס אליו הוא ממש כמו היחס לכוסברה - או שאוהבים אותו או שסולדים ממנו, וזאת בעיקר בגלל הריח החזק והמודגש שלו. אך לכל אוהבי הפרי בעל הגוונים השונים, שמעוניינים בעץ גויאבה במרפסת או בגינה, יש יתרון גדול - מכיוון שזהו צמח שמאוד קל לגדל.
 
גדל זאת בעצמך: גויאבות על העץ
  • את הגויאבה ניתן להשיג כשתילים או זרעים, וזמן השתילה המומלץ הוא באביב. עץ הגויאבה זקוק לשמש מלאה עד חצי צל וכן לכמות מים רבה עד בינונית.
  • לגויאבה לוקח בין 2-4 שנים לתת פרי, וזמן פריחת העץ הוא בחודשי האביב - מאי עד יוני. זמן תנובת העץ הוא מחודשי הקיץ ועד הסתיו, כאשר בעת צמיחת הפרי יש לעטוף את העץ ברשת נגד מזיקים.
  • לאחר קטיף הפירות מומלץ לגזום את העץ ולהוריד ענפים נגועים עד לחודש דצמבר – לא להגזים בקיצוץ של העץ, אחרת הוא לא יניב פרי.
  • הזריעה מתבצעת מהאביב עד הקיץ וכל זרע נשתל בעציץ נפרד ובעומק של ½-1 ס"מ. על האדמה להיות לחה ובאזור חם, ויש לדאוג להשקיה מרובה. זמן הנביטה הוא כחודש ימים.
  • גובה העץ נע בין 8-½1 מטרים.

לסיכום

כפי שאתם רואים מלאכת הגינון אינה עבודה קשה הדורשת הרבה השקעה אם רוכשים עץ קטן או שתיל, והתעסוקה בטיפוח הגינה שלכם רק תכניס בכם אהבה לדבר ותחושת סיפוק עצומה, כשבסופה תוכלו להניב פירות מעשה ידכם, ללא חומרי ריסוס כימיים ובעלות כמעט אפסית. 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.