print header

9 יתרונות בריאותיים של חרדל שכדאי שתכירו

אתם מכירים את הממרח שמופק ממנו או את גרגיריו המשמשים לתיבול מטעמים שונים, אך האם ידעתם שלצמח החרדל, על שלל תוצריו השונים, יש סגולות רפואיות שנתגלו עוד בימי קדם? אם תשובתכם לשאלה זאת כוללת תמיהה קלה, ואתם סקרנים להבין קצת יותר מה יכולה לתרום צריכת החרדל לבריאותנו, כדאי שתקראו את הכתבה שלפניכם, בה נחשוף את היתרונות המשמעותיים של הצמח הזה לגופנו. החל מניקוי רעלים שהצטברו בגוף ועד להורדת רמות הכולסטרול, אלו הן 9 מהסיבות הבריאותיות החשובות ביותר לאכילת החרדל.

יתרונות בריאותיים של חרדל: גרגירי חרדל
 

הכירו את החרדל:

החרדל הוא צמח ממשפחת המצליבים הנפוץ באזורים רבים בעולם, וכאן בארץ צומחים שני מינים עיקרים: חרדל השדה וחרדל לבן. החרדל מוזכר עוד במקורותינו, במשנה ובתלמוד, כצמח מאכל משובח, כשהרמב"ם עצמו המליץ לאכול מעט ממנו עם כל סוגי המזונות השונים. עם זאת, ההתייחסות לחרדל כרכיב קולינרי משמעותי החלה רק בתקופות מאוחרות יחסית של האנושית, כשבתקופה הקלאסית, עת שלטו בעולם האימפריות היווניות והרומיות - נהגו להתייחס אליו כצמח מרפא בלבד, וזאת ככל הנראה בזכות העובדה שהוא עשיר בברזל, סידן, אבץ, מגנזיום, חומצות אומגה 3 ועוד. לאחר שהשימוש הקולינרי בו הלך וגבר, המודעות לסגולותיו הרפואיות נפגעה במידה מסוימת ולכן זה בדיוק הזמן הנכון שתלמדו על 9 עיקריות מהן, ותדעו לנצלן ממש כפי שעשו אבות אבותינו.  

יתרונות בריאותיים של חרדל: פרח חרדל בפריחתו

9 יתרונותיו הבריאותיים של צמח החרדל

1. מקל על צינון ופותח את דרכי הנשימה

גרגירי החרדל נחשבו במשך שנים רבות למענה טיפולי הולם לצינון ולבעיות בסינוסים ובדרכי הנשימה, וזאת בזכות יכולתם להילחם בגודש ובליחה המופיעים בעת מחלות מן הסוג הזה ויוצרים הפרעות בדרכי הנשימה. באיור ודה, אחת משיטות הטיפול ההודיות המסורתיות הידועות, נחשבים גרגירי החרדל כמאכל בעל תכונות מחממות, החיוני לריפוי מקרי התקררות וצינון. שיטות שונות כגון טבילת הרגל בגרגרי חרדל, שתייה וגרגור תה מועשר בחרדל וכן שימוש ברטייה חמה עם גרגירי חרדל, יכולות להוות פתרון יעיל להעברה ושיכוך של כאבי גרון, שיעולים ואפילו לסייע לטיפול במחלות כגון ברונכיטיס.

2. משפר את בריאות הלב

בבואכם לבחור שמן בישול איתו תוכלו להכין מטעמים, לכו עם הלב שלכם – ותבחרו בשמן חרדל, שיכול לעשות נפלאות לבריאות לבכם ולשפר את איכות תפקודו באופן ניכר. במחקר שנערך בבית החולים בעיר מוראדאבאד שבהודו בו נבחנה השפעתו של השמן על מטופלים שאובחן אצלם חשד להתקפי לב, תוצאות חיוביות ביותר נרשמו בכל הקשור להפחתה ברמת הפרעות קצב הלב, צמצום במקרי גדילת יתר של חדר הלב השמאלי (תופעה המובילה לאי ספיקת לב) ובהפחתת כאבי החזה הקשים המתלווים למצבים שכאלו. לשמן החרדל יש השפעה שכזו על הגוף בזכות חומצות שומן מסוג אומגה 3 שמצויות בו, יחד עם תרכובות נוספות המסייעות בהפיכתו לבריא במיוחד עבור לבכם.

יתרונות בריאותיים של חרדל: איור של לב על רקע מדידת אקג
 

3. מסייע בטיפול בפסוריאזיס

פסוריאזיס היא מחלה קשה שלא מעטים מתמודדים עימה, והיא נובעת מכשל במערכת החיסונית של הגוף, הגורם לתחלופה מוגברת של תאי עור ולהיווצרותם של כתמים וקשקשת קשה ומטרידה על גבי העור. מחקרים שונים, לדוגמת המחקר הזה שנערך בשנת 2013, אוששו את הטענה כי לזרעי חרדל יש השפעה חיובית על הדלקות והפצעים המופיעים בעקבות הפסוריאזיס, שעל פי המומחים, טיפול הכולל שימוש בזרעי החרדל מחזק את פעילותם של אנזימים חיוניים כסופראוקסיד דיסמוטאז, גלוטאתיון פראוקסידאז וקטלאז, המעודדים את פעולות ההחלמה והריפוי במחלות עור מסוג זה.

4. עוזר בניקוי הגוף מרעלים ורעלנים

הרכיבים המזינים ונוגדי החימצון הרבים הקיימים בזרעי החרדל מעודדים את תהליך ניקוי הרעלים החיוני המתרחש בגוף, העוזר במניעת מחלות קשות וכרוניות, בשיפור בריאות הלב ועוד. גרגרי החרדל הם מקור עשיר לפיטונוטריאנטים (phytonutrients) – חומרים טבעיים המספקים לצמחים את תכונותיהם הטבעיות - שהמרכזי מבניהם הוא הגלוקוזינולייט (glucosinolates), המחזק ומווסת את פעילותם בגוף של אנזימים חשובים ונוגדי רעלים. מעבר לכך מסייעים גרגירי החרדל בניקוי רעלנים כדוגמת דו תחמוצת הפחמן מן הגוף, בוויסות חום הגוף ובשמירה על ניקיונו ושלומו של המעי הגס.

יתרונות בריאותיים של חרדל: איור של יד אנושית עוצרת צבר חיידקים

5. משכך כאבים ועוויתות

לחרדל יש תכונות המאפשרות לו להרחיב את כלי הדם ולהגביר את זרימתו, ולכן על ידי הנחת רטייה חמה או תחבושת יחד עם גרגירי חרדל על האזור הכואב, ניתן לזכות בהקלה על מצבים כגון שיגרון וסוגים נוספים של כאבי שרירים. לפני שאתם מנסים את הפתרון הזה, קחו לתשומת לבכם שלגרגרי חרדל יש השפעה מחממת על העור, ולכן שימוש ישיר בהם על עור חשוף עלול לגרום להופעתן של שלפוחיות. על מנת למנוע תוצאה שלילית זאת, הקפידו להניח שכבה דקה של בד בין התחבושת והגרגירים לבין העור.

6. מאפשר לווסת את תסמיני הסוכרת ולצמצם את הלחץ החימצוני הנגרם בעקבותיה

צריכת גרגירי חרדל היא מסייעת לוויסות של רמות הסוכר בדם ולהתמודדות עם מחלת הסוכרת הקשה, כפי שהוכח במחקר שנערך בשנת 2003, שהראה כי צריכת תוצרי הצמח מאפשרת להפחית את רמת הלחץ החימצוני המופעל על הגוף בעקבות המחלה ופוגע בו. במחקר נוסף שנערך בבית הספר למדעי החיים באוניברסיטת ג'ווהרלל נהרו ההודית, נמצא כי צריכת שמן חרדל מסייעת בצמצום רמות החלבונים המובילים לתהליך קשירת הסוכרים בגוף, עוזרת בהגברת קצב חילוף הסוכרים ומונעת את חימצונם.  

יתרונות בריאותיים של חרדל: מגדל קוביות סוכר ועליו מזרק

7. מסייע בהורדת רמות הכולסטרול בגוף

רמות גבוהות מדי של כולסטרול בגוף זו צרה שרבים מתמודדים איתה, אך יש לה פתרונות טבעיים לא מעטים, כשאחד מן הבולטים בהם הוא צריכת זרעי החרדל. כצמח שמשתייך למשפחת המצליבים, החרדל נהנה מהיכולת להיקשר תאית אל חומצות המרה, המכילות בתוכן כולסטרול ומעורבות בתהליך העיכול, ומאפשר את הפרשתן המהירה והקלה מן הגוף, כך שרמות הכולסטרול נשארות תקינות ויציבות. עובדה מעניינת שכדאי לדעת בהקשר הזה היא שהגרסה המאודה של גרגירי החרדל נמצאה כמובילה לתוצאות טובות יותר בכל הקשר להיקשרות אל מיצי המרה והורדת רמת הכולסטרול בגוף מאשר הגרסה החיה והטרייה של הגרגרים. בנוסף לכך, גרגירי החרדל יכולים להוות כלי חשוב בניסיון לצמצם את הסיכון להתפתחותם של עורקים חסומים ובמניעת הפרעות ומחלות שונות הנובעות מהם, כדוגמת טרשת העורקים.

8. מזין את העור ומחזק את סיב השערה

מעבר לכל יתרונותיו הבריאותיים וסגולותיו הרפואיות לחלקי הגוף הפנימיים, גם עבור עורנו ושערנו החרדל יכול לחולל פלאים. שמן החרדל, כמו גם גרגיריו, עשירים במיוחד בוויטמינים A ו-B, חלבונים, סידן ועוד רכיבים חיוניים לשמירה על חוזק השיער ובעידוד צמיחת זקיקי השערה. בנוסף, החרדל הוא גם מקור עשיר לקרטנואידים ולוטאין, תרכובות טבעיות המעכבות את הזדקנות העור, מסייעות במאבק בזיהומים השונים התוקפים את עורנו ומותירות אותו לח, צעיר ורענן. גרגירי חרדל קלויים במעט שמן קוקוס או שומשום יכולים להוות פתרון יעיל לאקנה ולהרחיק את הפצעונים מן הפנים.

יתרונות בריאותיים של חרדל: אשה בעלת שיער שופע ועור חלק שוכבת במיטתה

9. מסייע במניעת סרטן ובלימת התפשטותו

עוד תכונה מבורכת של צמחים ממשפחת הירקות המצליבים כמו גרגירי החרדל היא שהם עשירים בתרכובת טבעית הנקראת גלוקוזינולייט, שכבר הזכרנו מוקדם יותר, והיא בעלת סגולות רפואיות בלתי מבוטלות, ביניהן גם כאלו הקשורות למניעת סרטן והרחקתו. במחקרים שונים שנערכו כדי לבדוק את השפעתה, נמצא כי התרכובת העוצמתית הזאת מסייעת בבלימת התפשטותם של תאים סרטניים, ואף מגוננת על הגוף מפני התפתחותם של סוגי סרטן שונים – כמו למשל סרטן שלפוחית השתן, כפי שנמצא במחקר משנת 2010, או סרטן המעי הגס שנבחן במחקר שנערך בבית החולים נאנפאנג שבסין.

 

להכרת יתרונות בריאותיים של תבלינים נוספים, לחצו כאן

 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.