print header

איך ומתי להביא לילדים דמי כיס?

אם יש לכם ילדים קטנים, ככל הנראה כבר מצאתם את עצמכם לפחות פעם אחת עומדים בתור לקופה במכולת או בסופר בזמן שהם מתחננים שתקנו להם ממתק קטן. לכל הורה יש דרכים שונות להתמודדות עם מצב שכזה, אולם זוהי הזדמנות מצוינת להעניק שיעור לילדיכם בנוגע לכסף ולשקול את האפשרות שעליכם להתחיל להעניק לילדיכם דמי כיס על מנת שיוכלו להשתמש בו בעצמם. אך איך עושים את זה? כמה כסף מעניקים ובאיזו תדירות, ובאיזה גיל מתחילים? בכתבה הבאה תגלו מה יש למומחים בפסיכולוגיה, הורות וניהול כספים להגיד בנושא, יחד עם 5 טיפים שיעזרו לכם להעניק דמי כיס לילדיכם בדרך מועילה, שתלמד אותם איך נכון להתייחס אליו עכשיו ובעתיד.

למה צריך להעניק דמי כיס לילדים?

הורים רבים מרגישים שהם לא יכולים להרשות לעצמם להעניק דמי כיס לילדיהם באופן קבוע, אולם שיילה ווקינגטון, מנהלת חברת "Money Coaches Canada" וקאוצ'רית להתנהלות כלכלית, אומרת: "הענקת דמי כיס לילדים זו הזדמנות מצוינת ללמד אותם כיצד לנהל כסף כבר בגיל צעיר". היא מוסיפה ואומרת שבסופו של דבר, הענקת דמי כיס לילדים עוזרת להורים לחסוך בכסף משום שהמנהג הזה מנטרל את האפשרות שילדיכם יציקו לכם בנוגע לקניית דבר מה שהם רוצים – יהיה להם כסף משלהם, אותו הם יוכלו לבזבז כפי שהם יראו לנכון, וזה ייצור את הבסיס לחינוך שתעבירו לילדיכם בנוגע לניהול כסף.

מתי כדאי להתחיל להעניק דמי כיס לילדים ובאיזו תדירות?

מומחים ממליצים להתחיל להעניק לילדים דמי כיס בגיל מוקדם ככל הניתן, במיוחד אם הם שואלים אתכם על כסף או מנדנדים לכם לקנות להם פינוקים שונים באופן קבוע. אנדראה רמזי ספירס, פסיכותרפיסטית וקאוצ'רית להורות, אומרת שאפשר להתחיל להעניק דמי כיס לילדים כבר בגיל 3, אולם בכמות קטנה – שקלים בודדים בלבד. בשלב זה תלמדו את הילדים כיצד לאחסן את הכסף במקום בטוח – בקופה – וכיצד משלמים על דברים קטנים כמו מסטיק או סוכריה. "בגיל 3 ילדיכם אולי לא יבינו איך כסף עובד או מה הערך של סנט (אגורה) ביחס לדולר (שקל), אך הם ייהנו מתחושת האחריות והעצמאות שמגיעה יחד עם רכישה קטנה שביצעו בעצמם", כך אומרת ספירס. ווקינגטון מוסיפה ואומרת שבגיל 5-6, כשהילדים כבר מתחילים להבין את ערכו של הכסף, זה הזמן ללמד אותם על חיסכון ותרומה.
איך ומתי מביאים דמי כיס לילדים: קופת חיסכון בצורת פרה

איך לתת דמי כיס לילדים?

אחד הדברים החשובים ביותר הוא לא לתת לילדים דמי כיס כתשלום על ביצוע מטלות ברחבי הבית. גייל ואז-אוקסלייד, מחברת ספרים ומנחת תוכנית טלוויזיה קנדית בתחום הפיננסי, אומרת: "מטלות הן חלק בלתי נפרד ממשפחה, ואיש לא משלם לנו על ביצוען. מטרת דמי הכיס היא ללמד את הילדים על כסף, ולא להפוך לתגמול על ביצוע מטלות". ספירס מסכימה איתה ואומרת: "אני מאמינה שהילדים צריכים להשתתף במטלות הבית, ואני גם מאמינה שהם צריכים לקבל דמי כיס, אך אינני חושבת שכדאי לקשר בין שני הדברים". לפניכם 5 טיפים שיעזרו לכם לדעת איך לתת דמי כיס לילדיכם בדרך נכונה ומועילה:

1. קבעו סכום קבוע של דמי כיס

גייל אומרת שעליכם להעניק לילדיכם דמי כיס בכמות שמספיקה עבורם, אך שגם תעביר את השיעור שברצונכם שהילדים ילמדו. "אני מציעה לתת דולר (שקל) עבור כל שנה מגילם בכל שבוע, כך שלמשל ילד בן 7 יקבל 7 דולרים (שקלים) בשבוע. מתוך אותו סכום, כמות מסויימת תישמר לחיסכון ואת שאר הכסף הילד יוכל לנצל לרכישת הדברים שירצה ושאינם הכרחיים עבורו, כמו חטיפים או צעצועים קטנים.

2. היו עקביים

ווקינגטון אומרת שאתם חייבים להעניק לילדים דמי כיס באופן קבוע ועקבי, אך לעשות זאת לפי לוח זמנים שקבעתם לעצמכם. זה יכול להיות פעם בשבוע, פעם בשבועיים או פעם בחודש, ביום שבו אתם מקבלים את המשכורת שלכם – הכל עובד כל עוד זה קבוע ועקבי. אם לא תעניקו לילדיכם דמי כיס בצורה שכזו, לא תוכלו לסמוך עליהם שיחסכו ויתכננו מה יעשו עם כספם, גם לא בעתיד. התפיסה שלנו בנוגע לכסף מתעצבת בגיל מאוד מוקדם, ומומלץ שתכינו את ילדיכם לקראת חיים שלמים של התנהלות כלכלית כפי שהיא מתרחשת במציאות.
איך ומתי מביאים דמי כיס לילדים: קופת חיסכון בצורת חזיר שנשפכים ממנה מטבעות

3. חלקו את הכסף ל-3 קטגוריות: בזבוזים, חיסכון ותרומה

ווקינגטון אומרת שכאשר מגיע הזמן לחלק את הכסף לקטגוריות של "חיסכון" או "בזבוזים", מומלץ להשתמש בצנצנות, קופת חיסכון או ארנקים, שבהם ניתן יהיה לבצע את החלוקה הזו באופן פיזי וברור. כך למשל יהיו לילדיכם צנצנת או קופת חיסכון אחת וארנק שבו יהיה כסף לבזבוזים. זה יעזור לילדיכם לראות לאן הולך הכסף שלהם וכמה יש להם בכל קטגוריה. בנוסף, חשוב להקדיש חלק מדמי הכיס לתרומה, אשר תלמד את ילדיכם על ערך הנתינה והכרת התודה על מה שיש לנו ואין לאחרים – זה יכול להיות גם 10 אגורות בשבוע.

4. צרו חוקים עבור שימוש בדמי הכיס

עליכם להסכים מראש אילו דברים ילדיכם יכולים לקנות בעזרת דמי הכיס שלהם, כך שאם למשל הם ירצו ממתק או צעצוע בחנות, הם ידעו שעליהם לשלם עבורם מדמי הכיס שלהם ולא להתחנן אליכם שתקנו אותם בשבילם. ווקינגטון אומרת שחלק מהילדים לא אוהבים בכלל לבזבז את הכסף שלהם, ויעדיפו לחסוך אותו, אולם במקרה שההורים משלמים הם לא יחשבו פעמיים ויעדיפו לבזבז את כספכם. לכן חשוב שתקפידו על החוק הזה ולא תתגמשו איתו, וככל שילדיכם יתבגרו יהיה עליכם להעלות את דמי הכיס שלהם ובה בעת לתת להם אחריות על דברים חדשים לעצמם, כמו רכישת בגדים למשל.

5. שתפו את ילדיכם בהחלטות הכלכליות שלכם

חשוב מאוד שתדברו עם ילדיכם על כסף ושתערבו אותם בהחלטות הכלכליות שלכם, משום שאף גוף או מוסד אחר לא ילמד את הילדים שלכם כיצד להתמודד עם כסף כמו שאתם תוכלו לעשות זאת. גייל אומרת שזה חשוב בעיקר לילדים שנכנסים לגיל ההתבגרות, "כשהבת שלי הייתה בת 10 היא החליטה שהיא רוצה לקבל את דמי הכיס שלה פעם בחודש, כמו שאני מקבלת משכורת, והיה קל מאוד לתכנן את זה. כשהיא הייתה בת 12 העליתי לה את דמי הכיס כדי שתוכל לקנות בגדים בעצמה, ובשלב מאוחר יותר כבר התחלנו לנהל משא ומתן בנוגע להעלאה – בשלב זה היא כבר הבינה איך כסף עובד וכיצד לנהל אותו נכון, וביכולת הזו היא תוכל להשתמש גם בעתידה."
איך ומתי מביאים דמי כיס לילדים: צנצנת שנשפכים ממנה מטבעות רבים

כמה מילים לסיום

אם תנחילו ערכים ועקרונות שכאלה בנוגע לכסף אצל ילדיכם, כבר אחרי גיל צבא הם יוכלו לתמוך בעצמם בעזרת משכורת שירוויחו בעבודה, וידעו מתי יהיה עליהם להתקדם ולבקש העלאה – דבר שלא כולם יודעים כיצד או מתי עליהם לעשות. התנהלות כלכלית נכונה היא אחת היכולות החשובות ביותר עבור חיים טובים בעולם המודרני, לכן אל תזלזלו בחינוך הזה שבאחריותכם להעביר לילדיכם.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.