print header

9 מצבים גופניים ורפואיים שגורמים לרעב תמידי

כאשר אנו מדלגים על ארוחות, לא מספיקים לאכול ארוחה שלמה או נמצאים לאחר אימון, הגוף שלנו מגיב בתחושת רעב שנובעת מהסיבות הללו שגורמות לבטן שלנו לקרקר. כאשר אנו משביעים את אותו רעב מנקר, רובנו מרגישים שבעים למשך מספר שעות, אך זה לא תמיד כך, שכן ישנם אנשים שחווים תחושת רעב תמידית שלא תמיד קשורה למה שהם אוכלים - מה שעשוי להעיד על בעיות רפואיות שונות שמביאות לכך. 9 הסיבות והמצבים הרפואיים והגופניים הבאים גורמים לתחושת רעב מטרידה במשך היום שלא פגה עם האכילה, וחשוב להכיר אותם ולבדוק האם אתם סובלים מהם כדי שניתן יהיה להתאים לכם את הטיפול הטוב ביותר עבורכם.
 
סיבות לרעב תמידי: אישה אוכלת מאכל בצורת העולם
 

1. יתר פעילות של בלוטת התריס

התוצאות של יתר פעילות של בלוטת התריס בכל הנוגע לרעב תמידי ברורות לעין וניתן להבחין בהן בקלות. אם אתם מוצאים את עצמכם רעבים באופן חריג, אוכלים כמויות מזון גדולות אך לצד זאת עדיין יורדים במשקל – יכול להיות שהבעיה טמונה בבלוטה שנמצאת בצוואר שלכם. בלוטת התריס אחראית, בין היתר, על חילוף החומרים בגוף על ידי הפרשה של הורמונים שמווסתים את תחושת הרעב והשובע שלנו ובכך גורמים לנו לאכול או להפסיק. כאשר הבלוטה הזו פועלת יתר על המידה, היא מפרישה כמויות גדולות של הורמונים שמחישים את חילוף החומרים, מה שגורם לפינוי מהיר של האוכל מהקיבה ולתחושת רעב גוברת. בשילוב עם עייפות, שינויים במצבי הרוח, רגזנות, ציפורניים שבריריות ונשירת שיער, מומלץ לבדוק האם בלוטת התריס שלכם פועלת בצורה לא תקינה.

2. סוכרת מסוג 2

בסוכרת מסוג 2 התאים בגופנו מאבדים חלק מהרגישות שלהם לאינסולין, מה שגורם לכך שמולקולות גלוקוז לא נכנסות לתאים כמו שהן אמורות. במצב הזה, הגוף בעצם מקבל סימן שגוי שהוא לא קיבל מספיק סוכר למרות שהוא נמצא בעודף בדם בגלל העובדה שהוא לא נכנס לתאים. כתוצאה מכך, אנשים שסובלים מסוכרת מרגישים רעב תמידי וצורך בסוכר, שהם חשים שגופם לא מקבל בכמויות שהוא זקוק לו. המחלה הזו עלולה להיווצר במהלך החיים ולהוביל למגוון תסמינים מזיקים, כמו נזק לתאי דם, ולכן חשוב לשים לב אם לאחר ארוחות אתם מרגישים שהרעב לא עוזב אתכם ועולה בכם צורך לאכול עוד ועוד.
סיבות לרעב תמידי: קערה עם סוכר ומכשיר למדידת רמת הסוכר בדם

3. היפוגליקמיה

במצב של היפוגליקמיה (מיעוט סוכר בדם) כמות הסוכר יורדת מתחת לנורמה, שהיא 70 מיליגרם לדציליטר דם, מה שגורם לכך שהגוף לא מקבל את אחת מאבני האנרגיה החשובות ביותר שלו. שחרור של אדרנלין שנובע מהמצב הזה מביא לתסמינים שמזכירים התקף חרדה, כמו רעד, דפיקות לב מהירות, הזעה, עצבנות וכמובן גם רעב. היפוגליקמיה יכולה להיות זמנית והיא נגרמת כתוצאה מצום במשך שעות ארוכות, פעילות גופנית מאומצת, מיעוט פחמימות בתזונה והתמכרות לאלכוהול, ותסמיניה חולפים כאשר הגוף מקבל את הסוכר שהוא זקוק לו. לעומת זאת, היפוגליקמיה כרונית שמביאה לתחושת רעב מוגזמת נגרמת בגלל מחלת כבד, מה שמסכן את הבריאות והחיים ובהחלט דורש טיפול.
 

4. דיכאון

דיכאון כידוע הוא לא מצב חיצוני לגוף, אלא נובע מתהליכים ביולוגיים במוח שגורמים לתחושות קשות בקרב אנשים שיש להם חוסר איזון הורמונלי. לפי ד"ר הולי לופטון, מומחית לוויסות משקל ומנהלת התחום באוניברסיטת ניו-יורק, כאשר אנשים שרויים בדיכאון, כמויות המוליך העצבי סרוטונין שמביא לתחושות חיוביות הן נמוכות בגופם, מה שגורם לצורך לשפר את מצב הרוח באמצעים חיצוניים. אחת הדרכים שאנשים עם דיכאון עושים זאת היא על ידי צריכת מאכלים עם הרבה פחמימות וסוכרים שגורמים לשיפור מידי במצב הרוח, מה שעלול להסוות את הבעיה ששוכנת מאחורי הצריכה שלהם. רעב וחשק תמידי למתוקים, מאפים וכל מה שיש בו פחמימה עלול להעיד על דיכאון שאנשים רבים לא מודעים שיש להם, ויש לטפל בכך בעזרת איש מקצוע.
סיבות לרעב תמידי: אדם מביט החוצה דרך חלון גשום ומניח את ידו עליו

5. מתח נפשי

החיים המודרניים כיום מספקים לנו לא מעט סיבות להרגיש מתח נפשי, הן בביתנו והן מחוצה לו, מה שמוביל להפרשת ההורמון קורטיזול. כאשר אנו נמצאים במצבים שגורמים לנו למתח נפשי, ההורמון הזה מופרש באופן טבעי ואחת מהשפעותיו היא לסמן לגוף שעליו לאכול, גם אם הוא קיבל די אוכל. אנשים ששרויים במתח נפשי תמידי כתוצאה ממצב בעייתי בעבודה, בחיי הזוגיות או במשפחה עלולים למצוא את עצמם אוכלים יתר על המידה בגלל תחושת רעב תמידית שנגרמת כתוצאה מהפרשת הקורטיזול העודפת, ולכן יש לטפל בגורמים למתח כדי לקטוע את השרשרת שהוא מוביל אליו.

6. תזונה לקויה

רבים מאיתנו לא שמים לב כמו שצריך למה שאנחנו מכניסים לגוף שלנו, וגם אם נראה לעתים שאנו אוכלים בריא, זה לא תמיד כך. כאשר הגוף שלנו לא מקבל מספיק חלבונים, שתורמים לתחושת שובע לאורך זמן יותר מאשר פחמימות פשוטות, אנו נרגיש את ההשפעות באמצעות רעב מנקר שלא עוזב. אנשים רבים שמעוניינים לרדת במשקל משתדלים להפחית את כמות הקלוריות שהם אוכלים על ידי צריכת פירות וירקות רבים לאורך היום, אך זה לא מספיק. תזונה ללא פחמימות מלאות או חלבונים מובילה לרעב מעיק שיקשה עליכם לאורך הדרך, ולמרבה ההפתעה תפריט לא מאוזן שכזה מצוי בקרב אנשים שאוכלים בריא וגם כאלו שאוכלים בצורה מופרזת. לכן, חשוב להקפיד על תפריט מאוזן ובריא שיכלול את החלבונים הנחוצים לגוף כדי למנוע טלטלות בכל הנוגע לתחושת רעב ועל מנת שהוא יקבל את כל מה שהוא זקוק לו.
סיבות לרעב תמידי: מזנון של מתוקים

7. נדודי שינה

לא ניתן להכחיש זאת – כאשר אנו לא מקבלים מספיק שעות שינה (בין 7-9 שעות בכל לילה) הימים שלנו נראים אחרת לגמרי לעומת ימים שלאחר שנת לילה מלאה. אחת מתופעות הלוואי של נדודי שינה מעיקים היא רעב תמידי, שנגרם בגלל רמות גבוהות של ההורמון גרלין שמאותת על רעב. כאשר אנו לא ישנים מספיק זמן, הגוף לא מצליח לווסת את כמויות ההורמון הזה שרמתו עולה - מה שגורם לנו לאכול יתר על המידה, גם כשאין צורך בכך. חלק גדול מהאוכלוסייה סובל מנדודי שינה ברמה כזו או אחרת, ורבים מהאנשים חושבים שהבעיה תסתדר מעצמה, אך זה לא באמת כך במבחן המציאות, ולכן יש להתייעץ עם רופא או מומחה לשינה בנוגע לנדודים בשעות הלילה, שמשפיעים לרעה על איכות החיים וגם גורמים לרעב תמידי ואכילה מופרזת שלא לצורך.

8. התייבשות

לפי ד"ר לופטון, אנשים רבים מבלבלים בין צמא לרעב ואוכלים יתר על המידה כשכל מה שגופם צריך זה מים. הסיבה לכך היא שלמרות שהגוף נמצא במצב של התייבשות בדרגה כזו או אחרת, אנו נרגיש רעבים לפני שנחוש בצמא, מה שיגרום לכך שנתחיל לאכול במקום לשתות את המים הנחוצים לנו. כדי למנוע את המצב הזה, ד"ר לופטון ממליצה לשתות כוס מים בבוקר ולקחת בקבוק מים אתכם לאורך היום כדי לשתות אותם במקום לשלוח את היד לאוכל שאתם לא בהכרח צריכים. אם המצב של רעב תמידי לא עובר לאחר מספר ימים או שעות של שתייה בכמות הנחוצה, יכול להיות שמדובר בבעיה גופנית אחרת שדורשת בדיקה והתאמה של טיפול בה וגם בתסמינים שלה.
סיבות לרעב תמידי: מזיגת מים לכוס

9. נטילת תרופות מסוימות

אחת מתופעות הלוואי הנפוצות ביותר של תרופות רבות, בייחוד SSRI לטיפול בדיכאון, סטרואידים ותרופות נגד התקפי כפיון היא רעב מוגבר. ד"ר לופטון מייעצת שלא להפסיק ליטול את התרופות הללו, אלא להתייעץ עם הרופא לגביי חלופות ולקחת בחשבון שכל תרופה שמכניסים לגוף היא בעצם כימיקל שישפיע עליו בצורה כזו או אחרת. התקפי הרעב התמידיים יכולים להתחיל מיד עם נטילת התרופה או להגיע לאחר זמן מה שנוטלים אותה, מה שלא מעורר באנשים את החשד שהיא האשמה במצב, ולכן מומלץ לבדוק את רשימת תופעות הלוואי של כל תרופה חדשה או ישנה שאתם נוטלים כדי לבדוק האם רעב ועלייה במשקל רשומים בה.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.