print header

10 טעויות שהורים עושים בחינוך הילדים שחשוב להימנע מהם

גידול ילדים הוא תהליך מתמשך, ונראה כי בכל פעם שהורים חושבים שהם הבינו משהו עד תומו, מגיע רגע אשר מראה שיש להם עוד הרבה מה ללמוד. למרות זאת, יש כמה חוקים אוניברסליים בגידול ילדים שחשוב לעקוב אחריהם, וכפי שישנם דברים שחייב לעשות למען חינוך הילדים, ישנם גם דברים שהורים רבים עושים בצורה שגויה מבלי להבין זאת כלל וכלל. 10 טעויות החינוך הבאות עלולות להשפיע לרעה על התהליך העדין הזה לפי מומחים, ומומלץ להימנע מהן כדי לגדל ילדים בריאים, שמחים ורגועים יותר.
 
טעויות שהורים עושים בחינוך ילדיהם: אבא ובן יושבים מול השקיעה
 

1. גערה בציבור

לעתים יש רגעים שבהם ילדים מתנהגים בצורה לא הולמת או אפילו מסוכנת בפרהסיה, כמו למשל כשהם רצים לפתע לכיוון הכביש. האינסטינקט ההורי הראשוני נובע מכעס או פחד, וכתוצאה מכך הורים רבים גוערים בילדיהם ברבים ודורשים מהם בתקיפות שיחדלו מהתנהגותם. למרות הדחף העז לעשות כך, חשוב להימנע מלגעור בילדים ליד אנשים אחרים מפני שהם יחשבו יותר על כך שאנשים אחרים רואים שצועקים עליהם מאשר על מה שנאמר בשיחה עצמה, זאת לפי ד"ר אריקה רייכר, פסיכולוגית ומחברת הספר "מה הורים טובים עושים: 75 אסטרטגיות פשוטות לגידול ילדים משגשגים". במקום לגעור בילדים בו במקום, קחו אותם לפינה ריקה מאדם בה תוכלו לדבר עמם ולהגיד להם שהם התנהגו בצורה לא תקינה, מבלי שיהיו אוזניים סקרניות מסביב, כך שהם יוכלו להתמקד טוב יותר במה שאתם אומרים.

2. מתן הוראות לא ברורות

הורים רבים נוהגים לתת לילדיהם הוראות קצרות, בכמה מילים ספורות או במספר משפטים כלליים המתאימים למצבים שונים, מה שמותיר ילדים מבולבלים לעתים. אם אתם אומרים לילדכם "להתנהג יפה" למשל, זה אומר משהו אחד בעת משחק עם ילדים אחרים (להתחלק בצעצועים ולשחק בתורות), ודבר אחר לחלוטין בעת צפייה בסרטי קולנוע למשל (לשבת בשקט). במקרים הללו ילדים לא תמיד מבינים מה מתבקש מהם, ולכן הם עלולים לחזור על התנהגות מסוימת כי הם לא יודעים שהיא זו שאסורה. על מנת שזה לא יקרה, חשוב שתיתנו לילדיכם הוראות ברורות ככל האפשר במצבים שונים, וגם שתגידו להם מה כן לעשות במקום מה אסור להם לעשות. למשל, אם ילדכם זורק את המעיל שלו על הרצפה לאחר שחזר הביתה מהגן או מהלימודים, לומר לו "אל תזרוק את המעיל על הרצפה" אמנם מבהיר מה לא לעשות, אך הילד עלול להיות מבולבל כי לא נתתם לו שום חלופה. לכן, במקום זאת יש לומר "כשנכנסים הביתה ומורידים את המעיל, צריך לתלות אותו על הקולב בחדר". כך אתם תבהירו מה אתם רוצים שילדכם יעשה, ותמנעו ממנו - וגם מעצמכם - תסכול רב בדרך.
טעויות שהורים עושים בחינוך ילדיהם: ילד עומד מול שני שבילים

3. שוחד לקבלת תוצאות מהירות

זו שעת ערב מאוחרת, אתם עייפים לאחר יום עבודה וילדכם מסרב לסיים את הארוחה... כל הורה מכיר את המצב הזה וגם את הפיתוי להבטיח ממתק טעים אם הילד יגמור את האוכל מהצלחת במהרה, כדי שכולם יוכלו לנוח בשעת ערב. זה קורה גם כאשר ילדים מתחילים להשתולל בחנויות, והורים רבים מוכנים לעשות הכל כדי שההתנהגות המביכה והמעיקה תפסיק, מה שמוביל למעגל של "מתן שוחד" במצבים לא נוחים. למרות שמפתה לעשות זאת כדי לקבל תוצאות מהירות, נוצר כאן מצב בו ילדים בעצם מתוגמלים על התנהגות שלילית ולא חיובית. כך הם למדים שאם הם ישתוללו בציבור, הם יקבלו ממתק או צעצוע כדי להפסיק את ההתפרעות, וזה עלול לגרום לבעיות עתידיות. חשוב להימנע מכך ולהבהיר לילדים שהתנהגות לא תקינה אינה מקובלת בשום צורה ודרך, ואם הם ימשיכו איתה, זה עלול לגרור עונש. הימנעו ממתן "שוחד" כדי להפסיק התנהגות שלילית, ועם הזמן ילדיכם ילמדו את החוקים שלכם וכיצד עליהם לפעול במצבים שונים.
 
 

4. חוסר שימת לב למצבי רעב/עייפות

כמבוגרים, קשה לנו פעמים רבות להתרכז כשאנו עייפים או רעבים, אך במקום לפצוח בהתקף זעם, אנחנו מזהים את הבעיה ונחים קצת או אוכלים חטיף שימלא מעט את הקיבה. כשם שרעב ועייפות משפיעים עלינו, הם משפיעים באותו אופן גם על הילדים, ולכן חשוב להבין את מקור התסכול שלהם ברגעים בהם הם מתנהגים בצורה שאינה אופיינית להם. אם למשל ילדכם רב עם אחיו, ד"ר רייכר ממליצה להרגיע אותו ואז לומר "את/ה רעב/ה נכון? נמשיך לדבר אחרי שנאכל משהו קטן". זוהי שיטה של "דחיית חינוך" שמאפשרת לשוחח עם הילד על ההתנהגות שלו כשהוא מרוכז, כלומר לאחר שאכל או נח. לכן, כשילדיכם מתנהגים בצורה שלילית, בדקו תחילה האם הם רעבים או עייפים, טפלו במצב ודברו איתם על כך שההתנהגות שלהם הייתה שלילית רק לאחר שהם יהיו שבעים, ערניים וקשובים - אז הם יוכלו להבין את מה שנאמר להם.
טעויות שהורים עושים בחינוך ילדיהם: ילדה יושבת בשיכול רגליים ומפהקת

5. דיבור ממושך

ילדים, ובייחוד ילדים קטנים, הם בעלי טווח ריכוז קצר יותר מאשר זה שיש לנו, המבוגרים, ולכן הם לא תמיד פתוחים להרצאות על ההתנהגות שלהם. יתרה מזאת, הם לא ייקחו דברים ברצינות אם הם ישמעו יותר מדי מילים שיוצאות מפיכם, ובמקום לעייף אותם כך, כדאי ומומלץ להיות תמציתיים והחלטיים. אם ילדכם מציק לכלב המשפחתי למשל, הסבירו לו בקצרה שגם לכלב יש רגשות ושכואב לו כשלא מתייחסים אליו כמו שצריך, אך אל תפצחו בהרצאה שלמה סביב הנושא.

6. תגובה מוגזמת

חייבים להודות באמת - לעתים ילדים יכולים להיות מרגיזים ביותר, וזה רק טבעי שהורים ירגישו שהם יוצאים מהכלים בגלל ההתנהגות שלהם. למרות שזה מאתגר להישאר רגועים בזמנים בהם הילדים חוצים את הגבול, יש לזכור שצעקות וצרחות אמנם יעזרו לכם, ההורים, להוציא את התסכול, אך לא יתרמו דבר בכל הנוגע לחינוך של ילדיכם. במצבים בהם הורים צועקים על ילדים ישנן שתי תוצאות אפשריות: בראשונה הילדים ייסגרו ולא יהיו מסוגלים להקשיב למה שאומרים להם, ובשנייה הם יתרגזו בחזרה ויגיבו בכעס. על מנת שילדיכם יבינו מתי הם עושים משהו לא תקין, השתדלו שלא להרים את הקול, אלא לדבר אליהם בטון סמכותי. אם תרגישו שאתם חייבים כמה רגעים כדי להירגע ולא לצעוק, לכו הצידה וקחו כמה נשימות לפני שתטילו משמעת. תהיה לכך השפעה מרחיקת לכת הן עליכם והן על ילדיכם.
טעויות שהורים עושים בחינוך ילדיהם: גבר מרים את האצבע וצועק למצלמה

7. לקיחת דברים באופן אישי

"התנהגות 'רעה', במקרים רבים, נובעת מרצונם של ילדים לבדוק כיצד ישיגו את מה שהם רוצים - בין שמדובר בחיבה, ממתק או חמש דקות נוספות של זמן מסך", כך אומרת ד"ר רייכר על התנהגות שלילית של ילדים. בחינת גבולות אצל ילדים היא טבעית, ואסור להורים לקחת את זה באופן אישי ולחשוב שהיא נובעת מכך שילדיהם לא מחבבים אותם. התייחסות לדבריהם של הילדים באופן אישי יכולה אף לגרום לחלק מההורים להתרחק באופן לא מודע מילדיהם, מה שעלול להחליש את הקשר בין הורה וילד, ולכן חשוב לשמור על התנהגות אוהבת ולהבהיר לילדיכם שצריך להיות כבוד הדדי בינם לבינכם, כהוריהם.
 

8. השוואה לילדים אחרים

לעתים הורים רוצים להדגים לילדיהם כיצד יש לנהוג, והם עושים זאת על ידי השוואתם לילדים אחרים, כמו בשעת משחק למשל. זה חיובי להגיד לילדים כיצד לנהוג, אבל צריך לעשות זאת בהתייחס אליהם, ולא בהשוואה לאחרים. כשהורים משווים את ההתנהגות של ילדיהם לזאת של ילדים אחרים, הם עלולים לגרום להם להרגיש בושה וגם כעס וטינה, וזו תוצאה שאף הורה לא מעוניין בה. במקום לעשות השוואות לילדים אחרים, הסבירו לילדיכם מה אתם מצפים מהם, וכשהם מצליחים בכך, החמיאו להם כך שיוכלו לפתח ביטחון עצמי ולא ירגישו שמצפים מהם להיות מישהו שהם לא.
טעויות שהורים עושים בחינוך ילדיהם: ילדה עצובה

9. עונש מופרז

הורים רבים מוצאים את עצמם נותנים לילדיהם עונש ברגע של כעס, אך במרבית הפעמים, הטלת עונש ברגעים שכאלה עלולה להיות מופרזת בגלל סערת הרגשות מסביב. כאשר הורים נותנים עונש כשהם מרגישים תסכול וכעס על ילדיהם, לרוב הוא לא יהיה הוגן ומידתי לעומת הגורם לו. פעמים רבות גם קשה לאכוף את העונשים הללו, ולכן לא מומלץ להטילם ברגע של ריב או תסכול. במקום זאת, מומלץ לכתוב חוקי בית ברורים בהם תציינו מה יהיו התוצאות במקרים של התנהגות כזו או אחרת, כך שאתם וגם ילדיכם תדעו מה מצפה כשהם עושים משהו לא כשורה. זה יאפשר לתקן התנהגות שלילית, וגם ימנע עונשים מוגזמים שניתנים בעת זעם.

10. הבלגה וחוסר עקביות

אחד הדברים החשובים ביותר בחינוך ילדים הוא עקביות לאורך זמן, וכשמפרים את כלל זה, ילדים לא יודעים מה מצפה להם, ויתרה מזאת - הם עלולים לחשוב שלא תהיינה תוצאות להתנהגות שלילית שלהם. כשאתם מאיימים על ילדיכם בהטלת עונש על התנהגות שלילית מסוימת והיא בסופו של דבר חוזרת על עצמה, אל תבליגו ותמשיכו הלאה, אלא דאגו לאכוף את המשמעת שוב ושוב בכל פעם שזה קורה. קווי חינוך לא אחידים מבלבלים ילדים ושולחים אליהם מסרים לא נכונים לגביי הסמכות ההורית שלכם – ההורים נתפסים כדמויות לא סמכותיות ולא עקביות, ולכן חשוב לעמוד בציפיות לא רק במצבים חיוביים, אלא גם בזמן התנהגות שלילית.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.