print header

6 המיתוסים הנפוצים בנוגע לסרטן שד אצל נשים

סרטן השד הוא אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בקרב נשים, כאשר בשנים האחרונות חלה עלייה נוספת בשיעור הנשים המאובחנות, והסטטיסטיקה המוכרת לנו של "אחת מ-9" הפכה על פי דו"חות משרד הבריאות ל"אחת מ-7". ישראל נמצאת במקום החמישי מבין מדינות המערב בשיעורי התחלואה בסרטן השד בקרב נשים, מה שמחייב כל אישה לגלות מודעות לכל שינוי במראה ובתחושה הכללית באזור זה, ולהקפיד על בדיקה תקופתית אצל רופא הנשים שלה.
 
עם זאת, לצד השינויים החיוביים שהביאה המודעות למחלה, נפוצו גם מגוון מיתוסים ושמועות לגביה, שחלקם כוללים מידע חלקי ואחרים שקריים לחלוטין, והעובדה שנשים רבות עשויות להאמין להם עלולה להעמיד את בריאותן בסכנה. אלה הם 6 המיתוסים הנפוצים שכדאי להכיר, כדי לשמור על בריאותנו ועל בריאותן של הנשים היקרות לנו.
 
6 מיתוסים נפוצים שחשוב להפריך בנוגע לסרטן השד אצל נשים
 
1. מיתוס: נשים בעלות היסטוריה של סרטן השד במשפחה נמצאות בסיכון רב יותר לחלות במחלה
 
נשים שאמן, אחותן או דודתן חלו בסרטן השד לפני גיל 50 אכן מצויות בסיכון לחלות במחלה ולכן צריכות להיות במעקב, אולן גם נשים שבמשפחתן לא נתגלה ולו מקרה אחד חייבות לגלות עירנות ומודעות. נשים רבות מניחות שסרטן השד נפוץ בעיקר אצל מי שקיימת אצלן היסטוריה משפחתית, אולם למעשה רק לכ-10% מהנשים שאובחנו כחולות בסרטן השד יש היסטוריה כזו, בעוד שאצל 70% לא היה אף גורם מקדים שיכול היה להעיד על התפרצותה. נשים שבמשפחתן אובחן יותר מאדם אחד שחלה בסרטן השד קיימת סבירות כי קיים גן סרטן השד, אולם קיימים גם גורמים נוספים רבים ולכן כל אישה צריכה להקפיד להיבדק.
 
2. מיתוס: ניתוחים פלסטיים גורמים לסרטן השד
 
אף על פי שמדובר במיתוס מוכר וידוע, לא נמצא קשר מוכח של סיבה ותוצאה בין ניתוחים פלסטיים באזור החזה לבין סרטן השד. עם זאת, חשוב לדעת שהשתלים המוחדרים לגוף בניתוחי הגדלת חזה עשויים להקשות על אבחון גידולים בשלבים ראשוניים, שכן הם מסתירים את האזור ומקשים על ביצוע בדיקת הממוגרפיה. לפיכך, חשוב מאוד לעדכן את רופא הנשים בניתוח הפלסטי על מנת ללמוד כיצד לזהות בעצמכן שינויים מחשידים בשד לאחר הניתוח, כמו גם כדי להיות מופנות לבדיקות המתאימות.
 
נשים שעברו ניתוח להגדלת חזה יעברו סדרת צילומים גדולה יותר בעת ביצוע בדיקת הממוגרפיה, על מנת לוודא שאף גורם מחשיד לא חמק מעיניי הרופאים. כמו כן, בחלק מהמקרים תינתן להן המלצה לעבור בדיקת אולטרסאונד. עבור מי שטרם ביצעה ניתוח פלסטי אולם מעוניינת בכך, מומלץ לפנות אל רופא הנשים על מנת לשקול ביצוע בדיקת ממוגרפיה כעת, על מנת שיהיה ניתן להשוות בין מצב השד טרם הניתוח לבין מצבו לאחר מכן.
 
6 מיתוסים נפוצים שחשוב להפריך בנוגע לסרטן השד אצל נשים
 
3. מיתוס: מידת החזה משפיעה על הסיכוי לחלות בסרטן השד
 
גודל החזה נחשב זמן רב כגורם סיכון מכריע, אך חשוב לדעת שהוא אינו משפיע על הסיכוי לפתח סרטן ולכן נשים צריכות לגלות מודעות ולהקפיד על בדיקות שגרתיות ללא שום קשר למידת החזה שלהן. מקור הטעות הוא ככל הנראה בעובדה שבדיקות כמו ממוגרפיה ו-MRI קשות יותר לביצוע על נשים בעלות רקמת שד גדולה יותר, ואותן הנשים גם עשויות להתקשות יותר בביצוע בדיקה ידנית בביתן. עם זאת, כאמור, הסיכוי לחלות תלוי בשלל גורמים שגודל החזה הוא לא אחד מהם.
 
4. מיתוס: שימוש בדיאודורנט מגביר את הסיכוי לסרטן השד
 
המקור למיתוס הזה קשור ככל הנראה למחקר משנת 2004 שבמסגרתו נמצאו עקבות של פרבנים, המשמשים כחומרים משמרים בחלק מהדאודורנטים, ברקמות סרטן השד אצל מספר נשים חולות. עם זאת, המחקר לא הציג הוכחה או השערה בנוגע למקור הפרבנים ולאופן שבו הגיעו אל הרקמה. בנוסף, מרבית הדאודורנטים הנמצאים בשימוש כיום כלל אינם כוללים פרבנים והם אינם נחשבים על ידי האגודה למלחמה בסרטן כגורמי סיכון. 
 
מיתוס נוסף הקשור לדאודורנטים טוען כי דאודורנטים המכילים אלומיניום מגבירים את הסיכוי לחלות במחלה, אולם סיכון זה קשור אך ורק בחשיפה לאלומיניום תעשייתי ולא בזה המצוי בחלק מהתכשירים. המקור למיתוס השני קשור בעובדה שהאלומיניום עשוי להופיע בממוגרפיה ועל ידי כך להראות תוצאות שגויות, ולכן חשוב להימנע משימוש בדאודורנט טרם הבדיקה. עם זאת, מדובר בשיבוש חיצוני ולא בהשפעה פנימית שלו על הגוף, ובדיוק באותו האופן אין להשתמש טרם הבדיקה בטלק או בקרם.
 
6 מיתוסים נפוצים שחשוב להפריך בנוגע לסרטן השד אצל נשים
SAM Nasim
5. מיתוס: הופעה של גוש בשד היא הסימן העיקרי למחלה
 
בדיקה עצמית או בדיקת מישוש אצל רופא נשים היא חיונית מאוד לאבחון מוקדם, אך לא כל גוש בשד מעיד בהכרח על קיומו של סרטן השד. חלק מהגושים הם שפירים, ובמקביל קיימים גם מצבים וסימנים רבים נוספים שמעידים על סרטן השד שהם לאו דווקא גושים. לאחרונה שיתפה אישה בשם קיילי ארמסטרונג את סיפורה האישי ברשתות החברתיות, וסיפרה כי גילתה באחד מהימים שלוש גומות בחלקו התחתון של אחד מהשדיים שלה. הגומות לא לוו בגוש והאישה לא הכירה היסטוריה רפואית של סרטן השד במשפחתה. למרות זאת, פנתה ארמסטרונג אל רופאת הנשים שלה ולאחר שקיבלה הפנייה לבדיקת ממוגרפיה התברר שהגומות היוו תזמין למחלת הסרטן שבה היא לקתה. 
 
חשוב לזכור שבמקביל לגושים קיימים גם סימנים ושינויים אחרים שעלולים להתריע על סרטן השד כמו נפיחות מקומית, גירוי ואדמומיות, הפרשות, כאבים ועוד.  לחצו כאן על מנת להכיר את כל הסימנים החשובים.
 
6. מיתוס: כריתת שד מונעת את חזרתו של סרטן השד
 
כריתת שד המבוצעת כחלק מהטיפולים במחלה אכן מקטינה באופן משמעותי את הסיכוי לחזרה של סרטן השד, אולם חשוב לזכור כי במקרה של הסרת שד בעל רקמה ממאירה קיים סיכוי של בין 3% ל-4% לשובה של המחלה. גם כריתת שד כאמצעי מניעה מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון למחלה, אבל איננה מונעת אותו לחלוטין. יתרה מזאת, אצל אחוז מסוים מהנשים מתפתח סרטן השד באזור הצלקות שנותרות לאחר הכריתה. מדובר באחוזים קטנים מאוד ובמקרים בודדים, אך חשוב להכיר את הסטטיסטקה הזו על מנת לא לזלזל בהמלצות הרופאים ולהמשיך להיות תחת מעקב קפדני. 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.