print header

מדריך הטיפול ב-10 הפציעות הביתיות הנפוצות

כולנו מכירים את הסטטיסטיקה לפיה חלק לא מבוטל מהפציעות והתאונות מתרחש דווקא בבית, והדבר כמובן אינו מפתיע. הבית הוא המקום בו אנו מעבירים חלק גדול מזמננו, מבשלים ארוחות, מבלים עם בני המשפחה האחרים ונחים מתלאות היום. הפעילות הרבה מגדילה את הסיכוי להיפצע או להיפגע בדרכים שונות, ולכן חשוב לדעת כיצד לטפל בכל אחת מהפגיעות. הטיפים הבאים יעזרו לכם להכיר את דרכי הטיפול הנכונות בפציעות הנפוצות ביותר בבית, שאופן התגובה המיידי שלנו אליהן עשוי להשליך על המשך מצבם הבריאותי של הנפגעים. רק בריאות!

פציעות נפוצות בבית
 
1. דריכה על חפץ חד
 
מסמר, בורג, קוץ או שבב עץ שמפוזרים על הרצפה בבית, עשויים להוביל לפציעה או חתך בעת הדריכה עליהם. 
 
כך תפעלו
  • בדקו היטב את רגלכם על מנת לוודא שחלקים מהחפץ לא נותרו בכף הרגל. זכרו שגם אם נעלתם נעליים בעת המקרה אינכם מוגנים לחלוטין, כיוון שחפץ שחדר את הסולייה עשוי היה להכניס חתיכת סוליה קטנה אל תוך כף הרגל שלכם. כך שבמקרה כזה רצוי לבדוק גם סימני חור בנעל עצמה.
  • אם החפץ החד יצא בשלמותו, רחצו היטב את הרגל במים ובסבון על מנת למנוע זיהום, וחבשו את האזור בתחבושת סטרילית. מומלץ גם למרוח פולידין על האזור.
  • אם חתיכה מהחפץ נותרה בכף הרגל, נסו להוציא אותה בעדינות בעזרת מחט מחוטאת. אל תפעילו כוח מיותר על מנת שלא להחמיר את הפציעה.
 
מתי לפנות לרופא
חשוב לפנות למיון אם אינכם מצליחים להוציא את העצם החד, אם קיים חשש שחלק ממנו נותר בכף הרגל, אם דרכתם על חפץ חלוד ולא עברתם חיסון טטנוס ב-5 השנים האחרונות או אם אתם חשים בכאב מתגבר או חום מקומי.
 
2. חתך מדמם
 
חתכים הם אחת הפציעות הנפוצות ביותר, שעשויה לקרות בכל פעילות יומיומית ברחבי הבית: חיתוך ירקות לסלט, פתיחת קופסת שימורים או נפילה בעת פעילות או משחק.
 
כך תפעלו
  • עצרו את הדימום – הפעילו לחץ על המקום באמצעות מגבת או פיסת בד נקיה במטרה לעצור את הדימום. אם בבעלותכם ערכת עזרה ראשונה לבית ובה תחבושת אישית סטרילית, העדיפו להשתמש בה. המשיכו לעשות זאת במשך מספר דקות עד שהדם מפסיק לזרום. במקרה של חתכים בידיים, השתדלו להרים את היד אל מעל לגובה בית החזה על מנת להאט את זרימת הדם לאזור הפצוע.
  • נקו וחטאו את המקום – נקו את החתך ביסודיות באמצעות מים וסבון וחטאו אותו עם פולידין או משחה מתאימה אחרת. לאחר מכן, חבשו את המקום בעדינות על מנת להימנע מזיהום.
 
מתי לפנות לרופא
פנו למיון אם הדימום לא נפסק, אזור החתך מתחמם ומתנפח, או שאיתרתם עצם זר שנתקע בתוך החתך. בנוסף, אם נחתכתם מעצם מתכתי ולא התחסנתם כנגד טטנוס ב-5 השנים האחרונות, גשו למיון על מנת להתחסן. 
 
פציעות נפוצות בבית
 
 
3. כוויות שמן, מים רותחים או אדים
 
תאונות רבות בבית נגרמות בשל מגע עם חפצים חמים באזור המטבח, שטיפת ידיים במים רותחים או קירבה יתרה לאדים או לשמן. התוצאה של מרבית התאונות הללו היא כוויות בדרגה קלה יחסית, הנחשבות לדרגות 1-2, והן מחלימות מעצמן תוך תקופה קצרה. עם זאת, קיימים דברים שחשוב לעשות על מנת למנוע צלקות והחלמה קשה.
 
כך תפעלו
  • שטפו את אזור הכוויה במים זורמים על מנת לקרר אותה – החזיקו את האזור הפגוע תחת מים זורמים למשך כ-15 דקות, עד לקירור הטמפרטורה של העור, מה שיוביל להקלה על הכאב. הימנעו מהצמדת קרח על מנת לא לגרום לכיווץ כלי הדם או כוויות קור.
  • חבשו את האזור – לאחר ששטפתם את האזור הפגוע, חבשו אותו על מנת להימנע מזיהומים ולהפחית את הכאב. חשוב להימנע משימוש בתחבושות מכותנה, שעשויות להידבק אל המקום.
  • מרחו קרמים להקלה על הכאב – אם אתם ממשיכים לסבול מעקצוצים או חוסר נעימות, השתמשו בימים הבאים בקרמים מסוג אלוורה שיעניקו לחות לעור.  
מתי לפנות לרופא
בכל מקרה של כוויה מומלץ לפנות לרופא במצבים בהם הנפגע מתקשה בנשימה או כאשר הכוויה גדולה יותר מגודל כף יד. בכל מקרה אחר, במידה והכוויה לא מראה שיפור במצבה, גורמת לכאבים קיצוניים, מתנפחת או שמתפתח בה זיהום לאחר מספר ימים, מומלץ לפנות לרופא. כמו כן, מומלץ לקבל ייעוץ רפואי במקרה שמדובר בכוויה באזורים נרחבים באזור הפנים או בקרבת מפרקים, אזורים בהם תהליך ההחלמה מורכב יותר. 
 
 
4. עקיצת דבורה
 
חלונות או דלתות פתוחים עשויים להזמין אלינו לבית אורחים רבים, ביניהם דבורים. בחלק גדול מהמקרים הדבורה תצא מהבית בדיוק כפי שנכנסה, אולם אם אתם או ילדיכם נעקצתם, אלה הדברים שחשוב לעשות.
 
כך תפעלו
  • אתרו את מקום העקיצה והרחיקו את העוקץ במהירות, רצוי באמצעות חפץ קהה וקשיח כמו קצה כרטיס אשראי, כדי למנוע חדירה של ארס לתוך הגוף. לא מומלץ לשלוף את העוקץ עם ציפורניים או פינצטה, על מנת להימנע מלנקב את שקיק הארס.
  • לאחר הרחקת העוקץ שטפו את אזור העקיצה עם מים וסבון והניחו רטייה קרה על האזור. ניתן גם למרוח תכשירי אלחוש על מנת למנוע נפיחות.
  • הגביהו את חלק הגוף שנעקץ כדי למנוע נפיחות יתר.
מתי לפנות לרופא
יש לפנות לקבלת טיפול רפואי דחוף במקרה של התפתחות תסמיני אלרגיה כמו נפיחות, קשיי נשימה או קושי בבליעה. עשו זאת גם במידה והאזור נותר אדמומי ומגרד לאחר שחלפו למעלה מ-48 שעות מעת העקיצה.
 
פציעות נפוצות בבית
 
5. עילפון
 
עילפון הינו מצב פתאומי שיכול להתרחש לאורך היום בשל חולשה כללית, מחלה או כתגובה לבהלה, פחד וכדומה. בחלק גדול מהמקרים הכרתו של המתעלף תשוב אליו מיד לאחר הנפילה, אולם במידה ואתם רואים שבן משפחה התעלף ועדיין אינו חש בטוב או שהוא חסר הכרה, יש כמה דברים שחשוב לעשות.
 
כך תפעלו
  • השכיבו את הנפגע כשרגליו מורמות למעלה, תוכלו להרים את רגליו על כיסא, כך שיהיו בזווית של 60 מעלות לגופו.
  • שחררו בגדים לוחצים כמו עניבה או כפתורי חולצה, שעשויים להקשות על הנשימה או לגרום לתחושת מחנק.
  • בדקו את הכרתו של הנפגע וודאו שהוא מגיב לקול ולכאב. כדי לעשות זאת קראו לו בשמו ולחצו על שרירי עצם הבריח, בין הכתף לצוואר.
  • אם הכרתו של הנפגע לא שבה אליו מיד עם השכבתו, התחילו בתהליך החאייה. לחצו כאן על מנת ללמוד כיצד לבצע החייאה בסיסית. 
מתי לפנות לרופא
במידה והכרתו של הנפגע לא שבה אליו, הזעיקו אמבולנס עוד לפני שאתם מתחילים בתהליכי ההחייאה או בקשו מאחד מבני המשפחה לעשות זאת בזמן שאתם מתחילים בהחייאה. 
 
 
 
6. תעוקת חזה
 
תעוקת חזה מתבטאת בלחץ וכאב בחזה הנגרמים בשל היצרות מעברי הדם בכלי הדם המזינים את שריר הלב. הכאבים מוקרנים ללסת התחתונה, הכתפיים והגב, כך שאלו סימנים ברורים למצב שכזה. התחושה עשויה להיגרם בתום פעילות מאומצת כמו אימון גופני המתבצע בבית והיא נמשכת לרוב בין מספר דקות לרבע שעה.
 
כך תפעלו
הדבר החשוב ביותר הוא להעביר את הנפגע למצב של מנוחה מוחלטת, כשהתנוחה העדיפה ביותר היא חצי שכיבה. אם אתם אלה שחשים בתעוקת חזה, קראו לבן משפחה ובקשו ממנו להזעיק אמבולנס. השתדלו להימנע מתזוזה עד כמה שניתן. אם אדם אחר סובל מתעוקת חזה, הזעיקו אמבולנס ובמקביל סייעו לו לעבור לתנוחת מנוחה ומנעו ממנו לזוז.
 
פציעות נפוצות בבית
 
7. חנק מגוף זר
 
חנק או השתנקות מגוף זר עשויים להתרחש בבית עקב בליעה לא נכונה של מזון, אכילה מהירה וכדומה. האדם הנחנק יחל להשתעל, יאחוז בצווארו או יכחיל. 
 
כך תפעלו
בין אם אתם חשים בחנק או שמדובר באדם אחר, הדבר החשוב ביותר הוא לנסות להשתעל עד כמה שיותר, על מנת לשחרר את החסימה שנגרמה לדרכי הנשימה. 
 
אם הגוף הזר לא יוצא, סייעו לאדם הנפגע באמצעות הפעולה הבאה: 
מתי לפנות לרופא
אם החפץ עדיין נותר תקוע, הזעיקו מיידית אמבולנס והמשיכו לנסות לסייע בהוצאתו עד להגעת הצוות הרפואי למקום.
 
 
8. התחשמלות
 
התחשמלות הינה מצב מסכן חיים העלול לגרום לכאבים, כוויות ואף מוות. הגורמים להתחשמלות בבית יכולים להיות רבים, החל מהכנסת אצבע אל שקע החשמל ועד למגע במוצר חשמלי מסוכן או פגום.
 
כך תפעלו
  • נתקו את זרם החשמל הכללי דרך ארון החשמל במידה ואפשר, והרחיקו את הנפגע מהמקום על ידי שימוש במקל עץ של מטאטא. זאת על מנת להימנע מסכנה שגם אתם תתחשמלו. 
  • מיד לאחר מכן, בדקו את מצב הנפגע ואת הכרתו על ידי קריאה בשמו ולחיצה על שרירי עצם הבריח שבין הכתף לצוואר. במידה והוא מחוסר הכרה, התחילו בהחייאה. 
מתי לפנות לרופא
במידה והכרתו של הנפגע לא שבה אליו, הזעיקו אמבולנס עוד לפני שאתם מתחילים בתהליכי ההחייאה או בקשו מאחד מבני המשפחה לעשות זאת בזמן שאתם מתחילים בהחייאה. 
 
פציעות נפוצות בבית
 
9. נשיכת בעל חיים
 
אם ננשכתם על ידי חיית המחמד שלכם או של אחרים שבביתם אתם מבקרים, קיימים מספר דברים שחשוב לעשות על מנת להגן על עצמכם.
 
כך תפעלו
  • הדבר החשוב ביותר בעת נשיכה הוא לוודא שבעל החיים מחוסן כך שלא יוכל להעביר אליכם מחלות. לכלבים צריך להיות חיסון כלבת בתוקף, וחתולים צריכים להיות מחוסנים בחיסון מרובע.
  • שטפו את הפצע במהירות עם סבון ומים, לצורך ניקוי המקום ומניעת זיהום.
  • לאחר מכן, לחצו על הפצע בחוזקה במשך מספר דקות על מנת לעצור את הדימום בעזרת תחבושת סטרילית, או במקרה שאין אחת בנמצא השתמשו מגבת. 
  • אם הפצע כואב, הניחו עליו רטייה קרה או קרח עטוף במגבת נקייה. 
מתי לפנות לרופא
  • הזעיקו אמבולנס אם הנפגע מראה סימני נפיחות בגרון, קשיי נשימה או חולשה ניכרת.
  • במקביל, אם קיים ספק לגבי חיסון בעל החיים או אם הפצע שנגרם הוא עמוק או שאינכם מצליחים לעצור את הדימום, חשוב לפנות למיון בדחיפות.

 

10. שבירת שן
 
שבירת שיניים או סדיקתן עשויה להתרחש לאחר נפילה פתאומית, וזו פגיעה שנפוצה יחסית בקרב ילדים שעשויים להיפגע בעת משחק או ניסיון לעיסת צעצועים.
 
כך תפעלו
  • שטפו את חלל הפה במים על מנת לעצור דימום אפשרי מאזור החניכיים ולמנוע זיהום.
  • במקרה של חלק שן שנשבר, מצאו את חתיכת השן השבורה והביאו אותה בהקדם האפשרי לרופא השיניים על מנת לחבר אותה למקומה.
  • במקרה של שן שנעקרה בשלמותה, הכניסו את השן במהירות אל כוס חלב או מים קרים והגיעו איתה אל רופא השיניים באופן מיידי.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.