print header

17 דרכים שיסייעו לכם למנוע את מחלת האלצהיימר

ככל שהשנים חולפות, סיכויינו ללקות במחלת האלצהיימר, אחת המחלות הקשות וחשוכות המרפא של המאה ה-21, הולכים וגדלים. מחלה זו, שפוגעת בתאי העצב של המוח ובקשרים שביניהם, גורמת להידרדרות של כל תפקודי גופנו, החל מיכולות קוגנטיביות כמו זיכרון, חשיבה והתמצאות במרחב ועד לאובדן יכולות מוטוריות כמו דיבור, אכילה והליכה. אין לדעת מתי מחלה זו תתחיל לתקוף, אולם ישנן דרכים שיכולות למנוע את הופעת מחלה זו ולהפחית את הסיכויים לחלות בה. 17 הדרכים שלפניכם הם שיטות שאפשר לאמץ ולהטמיע בשגרת חיי היומיום בקלות כדי להקטין את הסיכויים לחלות במחלה ולשמור על הבריאות הכללית של גופנו ונפשנו.    

דרכים למניעת אלצהיימר
 

1. הימנעות משומן רווי  

צריכה מרובה של שומן רווי ידועה בהשפעתה המזיקה לכלי הדם והלב עם העלאת רמות הכולסטרול ה"רע" מסוג LDL, אך היא גם בהחלט עלולה לפגוע בתאי המוח שלכם. השומן הרווי עוטף את תאי המוח ומקשה אותם, ובכך מאט את פעילותם ותפקודם. בטווח הארוך, פגיעה זו יכולה להוביל לאלצהיימר, לכן מומלץ לשים לב לכמה סוגי מזונות עתירים בשומן רווי אתם מכניסים לפה, כמו מאכלים מעובדים, מאכלים שטוגנו בשמן עמוק ומוצרי חלב שמנים, והקפידו להפחית בצריכתם.   
 

2. פיתוח הזיכרון ולמידה מתמשכת

מחקרים מצאו כי ככל שיש יותר קשרים בין תאי המוח שנוצרים על ידי גירויים קוגנטיביים כמו למידה וחשיבה מאומצת, כך פוחתים הסיכויים ללקות במחלת האלצהיימר. על כן, אל תזניחו את היכולות הקוגניטיביות שלכם והקפידו להפעיל את ראשכם -  פתרו תשבצים, שחקו משחקי היגיון, קראו ספרים והעשירו את השכלתכם על ידי למידת נושאים ותחומים חדשים שיגדילו ויחזקו את הקשרים בין תאי המוח. 
 

3. מזון עשיר באנטי אוקסידנטים 

מזונות שעשירים בחומרים נוגדי חמצון, המכונים אנטי אוקסידנטים, הם מזונות בעלי סגולות רפואיות גדולות שמגנות על גופנו, וכמו כן גם על מוחנו מפני דלקות, זיהומים ומחלות שונות. חומרים פעילים אלו חודרים למוח דרך מערכת הדם ומעכבים את הזדקנות תאיו, ובכך הם מפחיתים את הסיכויים לחלות באלצהיימר. המזונות העשירים בנוגדי חמצון המומלצים במיוחד לשמירה על בריאות תאי המוח הם קקאו (המצוי בעיקר בשוקו ובשוקולד, רצוי מריר), יין אדום, פטל, צימוקים ואוכמניות שחורות. לחצו כאן לקריאה מורחבת על יתרונותיהם של המזונות העשירים בנוגדי חמצון.
 

4. נטילת הורמון אסטרוגן 

בזמן תקופת המעבר, שחלות האישה מפסיקות בהדרגה לייצר את הורמון האסטרוגן, שאחת מהשפעותיו היא שמירה על תפקודי הזיכרון. לכן נשים בגיל המעבר חשופות יותר לפגיעה בזיכרון כאשר רמת האסטרוגן בגופן יורדת, ומצב זה עלול להוביל להתפתחות מחלת האלצהיימר. עם הגעתכן לגיל המעבר, בדקו עם רופא המשפחה שלכן את האפשרות ליטול את הורמון האסטרוגן, להגנה על פעילות המוח שלכן. כדי לטפל בבעיות איזון הורמון האסטרוגן מומלץ גם לאכול פירות יבשים, זרעי פשתן, סלק וחומוס.
 

5. שינה טובה ומספקת

אל תזלזלו בחשיבות השינה כי היא בעלת השפעה מכריעה על בריאות המוח שלכם. לשינה יש כוחות מופלאים בהגנה על המוח מכיוון שבמהלכה מתרחשים תהליכים שמורידים את רמות החלבון הרעיל בטא עמילואיד פפטיד, שלו קשר ישיר למחלת האלצהיימר. לכן, מחסור תדיר בשינה עלול לגרום לפגיעה של ממש בתאי המוח שלכם. בנוסף לכך, שינה מועטת במהלך הלילה, כמו חמש שעות שינה או פחות, מעלה את רמת סוג השומן הבטני, שקרוי שומן קרביים, אשר עלולה להוביל להתפתחות מחלת הסוכרת, שבעצמה קשורה להופעת מחלת האלצהיימר.   
 
דרכים למניעת אלצהיימר
.Flood G

6. רמה גבוהה של כולסטרול טוב

כפי ששומן רווי מעלה את רמות הכולסטרול הרע מסוג LDL, שנחשב למזיק ויכול לפגוע במוחנו, כך בהתאמה, הכולסטרול הטוב מסוג HDL עוזר בשמירה והגנה על תאי המוח. חוקרים טוענים כי סוג כולסטרול זה סופג אליו חומרים שומניים מזיקים שמגיעים לתאי המוח, ובנוסף לכך, הוא בעל השפעה אנטי דלקתית שמסייעת להילחם בזיהומים שעלולים בין היתר לגרום לנזק מוחי. הדרכים להגברת רמת הכולסטרול הטוב הן פעילות ספורטיבית קבועה, שתייה מבוקרת של אלכוהול, כמו שתיית כוס יין ביום (רצוי אדום), ותזונה הכוללת אגוזים, דגנים מלאים ודגים. 
 

7. גלישה באינטרנט

מסתבר שהאינטרנט לא רק מספק לנו את כל המידע שאנו צריכים בכל עת, אלא גם משמש מקור טוב לאימון תאי המוח שלנו. גלישה ברשת, תוך חיפוש והצלבת מידע, מעוררת פעילות מוחית בקרב אנשים מבוגרים, לעיתים יותר מאשר קריאת ספר או פעילות פסיבית אחרת. מסריקות MRI שנעשו במחקרים שונים נמצא כי בקרב גולשי אינטרנט מתחילים הופיעו פי שניים יותר פעימות חשמליות המעידות על פעילות מוחית, מאשר גולשים מנוסים. אם עוד לא נחשפתם לעולם הרשת או לא התנסיתם מספיק בחיפוש ואיתור מידע ברחבי האינטרנט, התחילו לעשות זאת ושפרו תוך כדי את הפעילות המוחית שלכם. 
 

8. אכילת חומץ

לחומץ התמים למראה שאנו מוסיפים בדרך כלל לסלטים ולמאכלים אחרים יש סגולות המפחיתות את הסיכויים להופעת מחלת האלצהיימר. החומציות של נוזל זה מסוגלת לפעול נגד כמה מן הגורמים הישירים והעקיפים למחלה זו, בעזרת פעולות כמו הפחתת רמות סוכר גבוהות בדם, מניעת עלייה במשקל והגנה מפני הדרדרות תפקודי הזיכרון. לכן, אל תהססו להוסיף חומץ בישול על כל סוגיו לארוחות שלכם והתחילו לשלב אותו בין החומרים הבסיסיים בהם אתם משתמשים בבישול שלכם.
 

9.  טיפול בלחצים נפשיים

האמרה הידועה "נפש בריאה בגוף בריא" תקפה עד מאוד גם לגבי מוחנו, ואכן נפש בריאה קשורה בקשר הדוק למוח בריא. לצערנו, אנו רוב הזמן שרויים בלחץ נפשי עקב מציאות חיינו, אשר מסכנת את מוחנו. בזמן לחץ נפשי תכוף גופנו עובר תהליכים פנימיים שפוגעים בתאי המוח ומונעים את התחדשותם. תהליך זה מוביל לפגיעה בזיכרון ובסופו של דבר לאלצהיימר. למעשה, לחץ נפשי כרוני עלול לגרום להתכווצות המוח בעקבות הנזק הרב שנגרם לתאיו. פעילות ספורטיבית, תרגילי הרפיה, אימון מחשבתי ובמקרה הצורך גם תרופות נוגדות חרדה ודיכאון הם פתרונות טובים ויעילים לטיפול בלחץ נפשי, ומהווים טיפול מונע לפגיעה מוחית זו.
 

10. שמירה על חניכיים בריאות

נסיגת חניכיים היא אינה הסכנה העיקרית שנגרמת כתוצאה מדלקות בחניכיים. על פי מחקרים שנערכו בארצות הברית, אנשים שסבלו מדלקות בחניכיים ובשיניים זכו לתוצאות גרועות יותר במבחני זיכרון וקוגניציה. על פי מחקרים אלו, אחת מתופעות הלוואי של דלקות בחניכיים הוא התפשטות הזיהום אל המוח, אשר פוגעת בחלקים הקשורים לתפקודי הזיכרון שבו. עובדה זו רק מגבירה את חשיבות שמירת היגיינת הפה על ידי צחצוח תכוף של השיניים, שימוש בחוט דנטלי וביקור קבוע אצל השיננית.   
 
דרכים למניעת אלצהיימר
Patricia H. Schuette
 

11. שמירה על רמה מאוזנת של ויטמין B12

עם תהליכי ההזדקנות של הגוף, רמות ויטמין ה-B12 מתחילות לצנוח בעקבות החלשות יכולת הספיגה של ויטמין זה ממזונות שונים. רמות נמוכות שכאלו, על פי מחקרים שנערכו באוניברסיטת אוקספורד שבאנגליה, גורמים לכיווץ וניוון המוח ואף לתופעות דלקתיות. שמירה מאוזנת על רמות ויטמין זה, על ידי נטילה קבועה שלו, עשויה בהחלט להגן עליכם מפני נזקים מוחיים אלו. לחצו כאן, לקריאה מורחבת על ההשפעה של ויטמין B12 על המוח. 
 
 

12. אכילה מרובה של כורכום, אבקת קארי וקינמון

שלושת התבלינים הללו הם למעשה תרופות פלא של הטבע, אשר שומרות על מוחנו מפני נזקים באזורים שאחראיים על הקוגניציה והזיכרון שבו. ראייה לכך היא ממצא שעלה באחד המחקרים בנושא, לפיו הודים קשישים שצרכו מאכלים שתובלו בתערובת קארי באופן קבוע זכו לתוצאות מוצלחות יותר במבחני זיכרון. לכורכום יש את היכולת להפחית את הצטברות חלבוני הבטא עמילואיד פפטיד הרעילים, ואילו הקינמון מסייע בהתרת סבכים שנוצרו בין תאי המוח – סבכים שפוגעים בפעילות המוחית. 
 

13. שמירה על ראייה תקינה

אם אתם סובלים מלקויות ראייה שמתפתחות עם הגיל ונמנעים מלטפל בהן, אם מתוך תפיסתן כזניחות או מתוך חוסר תשומת לב – אתם עלולים לפגוע בפעילות הקוגניטיבית של המוח שיכולה להעלות את הסיכויים להתפתחות מחלת האלצהיימר. לעומת זאת, אם אתם שומרים על ראייה טובה גם בגיל מבוגר, אתם עשויים להוריד את הסיכויים ללקות במחלה ב-63%. אחת ההשערות לכך, כפי שמתואר במחקר שנערך באוניברסיטת מישיגן בשנת 2009, גורסת כי כאשר הראייה נפגמת, יורדת היכולת שלנו להשתתף בפעילויות שמחזקות את הקשרים במוחנו, כמו קריאה או כתיבה. אל תזלזלו בעיניכם ובדקו אותם אצל רופא העיניים.
 
דרכים למניעת אלצהיימר
Les Black

14. אורח חיים ספורטיבי

אחד הגורמים המרכזיים להיווצרות מחלת האלצהיימר היא סוכרת מסוג 2, שיכולה להתפתח עם ההגעה לגיל 50. אורח חיים בריא שכולל פעילות ספורטיבית קבועה יכול להפחית משמעותית את הסיכון לחלות בסוכרת מסוכנת זו, ובכך גם את הסיכויים ללקות במחלת האלצהיימר. לשם כך, הקפידו על פעילות ספורטיבית מתונה פעם ביום למשך חצי שעה לפחות.
 

15. אינטראקציות חברתיות רבות

באחד ממחקרי המוח שנעשו בארצות הברית, נבחן מקרה של אישה שנפטרה בגיל 90 כתוצאה ממחלת האלצהיימר, וממצאיו העלו כי מעגל חברים גדול שמניב מפגשים חברותיים רבים מגן מפני תופעות מחלת האלצהיימר. הכיצד? לאותה האישה היה מעגל חברים רחב שסיפק לה אינטראקציות רבות עם בני אדם, ואינטראקציות אלו יצרו פעילות קוגניטיבית שמייעלת את המוח ודוחה את השפעות המחלה עליו. המוח במקרה הזה מוצא דרכים חלופיות לעקוף את אותם הקשרים השבורים בין תאי המוח שיוצרים את המחלה, אל ערוצי תקשורת אחרים. שמרו על קשר טוב ורצוף עם חברים ובני משפחה, וכך תשמרו על מוח חזק ובריא יותר.
 
דרכים למניעת אלצהיימר
{Bunches and Bits {Karina

16. שתיית תה 

רובנו יודעים ששתיית תה צמחי על כל סוגיו היא פעולה שמעניקה בריאות רבה לגוף ולנפש, אך לא כולם יודעים ששתיית התה עשויה בהחלט להגן על מוחנו מפני מחלת האלצהיימר. החומרים הפעילים שנמצאים בעלי התה השחור והירוק, כמו חומרים נוגדי חמצון למשל, חודרים אל המוח ומגנים עליו מפני נזק עצבי.
 

17. בדיקה של עורקי הדם 

בין שאר המחלות הנוספות שטרשת עורקים עלולה לגרום להם, היא עלולה להביא גם להתפתחות מחלת האלצהיימר עם עליית רמות הכולסטרול הרע ולחץ הדם שפוגעים בתאי העצב של המוח. חשוב מאוד למדוד את לחץ הדם ולבדוק האם זרימת הדם בעורקים תקינה. ניתן לעשות זאת בבדיקה פשוטה אצל רופא המשפחה, על ידי מדידת לחץ הדם של הקרסול שיכולה להעיד על לזרימת הדם במוח שלכם.
 
תמונה ראשית: Helmut Januschka

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.