print header

12 דברים שמומלץ למנוע מתינוקות

אין דבר שחשוב לנו כהורים יותר מבריאות תינוקנו הרך, וזוהי חובתנו להגן עליו מכל גורם שעלול להזיק לו בשלבי התפתחותו הראשונים ובטווח הארוך. לרוב אנו עושים עבודה טובה ומשקיעים בתפריט ובסדר היום של התינוק את מירב המאמצים, אך במקביל למה שכדאי לנו לעשות קיימים גם דברים שחשוב למנוע מהתינוק על מנת לדאוג לבריאותו ולרווחתו. בכתבה הבאה תתוודעו ל-12 דברים שכאלה, ואם אתם מכירים טיפים נוספים, אתם מוזמנים להוסיף אותם בתגובות ולעזור לכולנו להימנע מטעויות מיותרות.

1. כריות

בניגוד למה שרבים עלולים לחשוב, כריות אינן הכרחיות עבור תינוקות ופעוטות, ולמעשה מומלץ למנוע מהם שכיבה על כריות בשנתיים הראשונות לחייהם בשל כמה סיבות עיקריות:
  • הגברת הסכנה לחנק  ראשם העדין של תינוקות עלול לשקוע לתוך הכרית, מה שיכול לחסום את הנחיריים שלהם ועל ידי כך להעלות את הסיכון לחנק במהלך השינה. בנוסף, נוצות או פיסות ספוג שיוצאות מן הכרית עלולים גם הם לגרום לחנק.
  • חימום יתר של הראש  שימוש בכרית שעליה ציפית מפוליאסטר או בד שאינו כותנה, עלול לגרום לראשם של תינוקות להתחמם יתר על המידה, דבר אשר יוביל לשיבוש בתנודות הטמפרטורה שבגופם. הזעת יתר עלולה להוביל אפילו להיפותרמיה במקרים מסוימים, אשר קטלנית לחייהם של תינוקות.
  • סכנה לנקע בצוואר  רוב הכריות לתינוקות הן צמריריות ולא שטוחות, אך המבנה הזה עלול דווקא לגרום נזק לצוואר של תינוקות אם הם ישנים בתנוחה שמאמצת אותו למשך כמה שעות.
  • העלאת הסיכויים לתסמונת הראש השטוח  שינה למשך זמן רב, בייחוד על כריות רכות, עלולה להעלות את סיכוייהם של תינוקות ללקות בתסמונת הראש השטוח בעקבות הלחץ המתמשך בחלקו האחורי של הראש, גם כאשר הוא מופנה הצדה. בעוד שחשוב להשכיב את תינוקכם על הגב, אתם עלולים להזיק למבנה ראשו אם תתנו לו לישון על כרית.
במקרה שבו אתם עדיין מעוניינים שהתינוק יישן על כרית, חשוב לבחור בכרית שטוחה ומוצקה, וכמו כן לדאוג שילדכם לא יישאר באותה התנוחה למשך יותר משעתיים. 

2. קרם הגנה

עורם של תינוקות רגיש ועדין מאוד, ולפיכך הדבר שנראה לנו הגיוני הוא למרוח אותם בקרם הגנה בכל יציאה מהבית. עם זאת, כאשר מדובר בתינוקות שגילם פחות מ-6 חודשים יש להימנע מכך. עורם של תינוקות בגיל הזה דק מאוד, ולכן הוא סופג את הרכיבים הכימיים הפעילים בקרמים השונים בקלות רבה, מה שאומר שהסיכון של התינוקות לפתח תגובה אלרגית או דלקת הוא גבוה. כדי להימנע מחשיפה מיותרת לשמש הקפידו לחבוש לתינוקכם כובע בכל יציאה מהבית, השתדלו לצאת איתו לטיול בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב והלבישו אותו בבגדים דקים עם שרוולים ארוכים, כך שלא יהיה לו חם מחד גיסא ושלא ייחשף לקרניים המזיקות מאידך גיסא.
תקריב של בקבוק תרסיס מקדם הגנה

3. דבש

מומלץ ואף רצוי להימנע מלתת לתינוקות בני פחות משנה לאכול או אפילו לטעום דבש, משום שהוא עלול להכיל נבגי חיידקים אשר יכולים להוביל בקלות לבוטוליזם בקרב תינוקות. בעוד שהמחלה הזו נחשבת לנדירה, היא עלולה להיות קטלנית אם נדבקים בה. מסיבה זו, רופאים ממליצים לכם למנוע לגמרי דבש מתינוק בשנה הראשונה לחייו, שכן רק לאחר מכן המעיים שלו יפתחו מיקרואורגניזמים אשר מונעים את גדילתם של אותם נבגי חיידקים מסוכנים.

4. ירקות עם כמות גבוהה של ניטריטים

ירקות עשירים בניטריטים, כמו תרד, לפת, סלק, גזר, כרוב וברוקולי, עלולים לגרום לתינוקות לחלות ב"תסמונת התינוק הכחול". תסמונת זו מתרחשת בין היתר בעקבות העובדה שגופם של תינוקות אינו יכול לעבד כמויות גבוהות של ניטריטים, והתוצאה היא ירידה משמעותית ברמות החמצן שבדם, המתבטאת בצבע עורם של תינוקות אשר הופך לכחול. כמה חוקרים מניחים שירקות אורגניים מכילים בתוכם פחות ניטריטים, אך עדיין לא נעשו מחקרים שבדקו את תגובת גופם של תינוקות לירקות אלה. אם אתם מעוניינים לתת לתינוקכם את הירקות הללו, כדאי שתחכו עד לגיל 6 חודשים לפחות, וכמובן לעשות זאת לאחר התייעצות עם רופא.
ברוקולי

5. מלח

רבים מוסיפים מלח כמעט לכל מנה, מה שעלול לגרום לנו להמליח מתוך הרגל גם את מזונו המוצק של תינוקנו. עם זאת, מומלץ למנוע מלח מתינוקכם מכמה סיבות טובות. הסיבה העיקרית היא שהכליות שלו אינן יכולות לעבד מלח כמו שצריך, דבר שעלול להוביל לסיבוכים בריאותיים רבים. סיבה נוספת וחשובה לא פחות היא שהמלח עלול להחליש את רגישות בלוטות הטעם של התינוק לטעמים טבעיים, דבר שיהפוך אותו לתלוי במלח כל חייו על מנת שיוכל ליהנות ממזונו. אם אתם מודאגים בשל המלח שאתם עצמכם צורכים היום, יתכן שתבינו עד כמה תוכלו לשפר את איכות חייו של תינוקכם אם תחסכו ממנו מלח בשלבים המוקדמים להתפתחותו. 

6. מיצי פירות

אגודת רופאי הילדים האמריקאית ממליצה להגביל ואף למנוע לחלוטין מתן מיצי פירות לתינוקות, בייחוד כאשר מדובר בילדים שגילם מתחת ל-6 חודשים. מיצי הפירות כוללים כמות גדולה של סוכר ואין בהם ערך תזונתי שלא ניתן למצוא בפירות עצמם, כך שאם תינוקכם כבר צורך מזון מוצק, אין סיבה להעדיף מתן מיצים. כדי לפנק את תינוקכם מדי פעם בחרו במיץ ידידותי לבטן כמו מיץ תפוחים או אגסים, ודללו אותו במים טרם השתייה.
זוג כוסות של מיצים טבעיים

7. שמנים מינרליים

שמנים מינרליים הם שמנים מזוקקים המשמשים חברות קוסמטיקה רבות ביצירת קרמי לחות משום שהם זולים וטובים מאוד לסיכוך. בתהליך הייצור של השמנים המינרליים מעורבים חומצות גופרתיות וחומרים ממיסים אשר יתכן שלא תרצו שיגעו בעור תינוקכם, ובנוסף, השמנים המינרליים סותמים נקבוביות ומונעים את תהליך הנשימה הטבעי של העור. תוכלו למצוא שמנים מינרליים בקרמים שונים המיועדים לאזור החיתול ובחלק מהמגבונים הלחים, כך שכדאי לקרוא את התווית של כל מוצר שכזה טרם רכישתו.
מעבר לכך, מממצאי מחקרים עולה ששמני פרפין נאגרים בחלב האם וברקמות השומן שלה, ושתינוקות עלולים לספוג אחוז מסוים מהשמנים האלה בעת הנקה, כך שמומלץ גם לכן להימנע מהחומרים הללו אם אתן מניקות.

8. כובעי צמר

בימים קרים מקובל להלביש כובע על ראשם של תינוקות מחוץ לבית וגם בתוכו, כדי לשמור על חום גופם ולהעניק להם תחושה נעימה. אפילו בבתי החולים נוכל לראות תינוקות עם כובעים אשר עשויים לעזור לשמור על חום גופם של פגים, אך מומלץ למנוע אותם מתינוקות בריאים, משום שפריטים שכאלו עלולים לגרום לראשם להתחמם יתר על המידה. מומחים ממליצים להסיר לילדכם את הכובע מהראש בתוך מבנים סגורים, ובמקום זאת לספק לו מגע של עור לעור, אשר יעילותו והצורך הביולוגי בו הוכחו במחקר שנערך בשנת 2007. במהלך המחקר נמצא כי טמפרטורת החזה של האם עולה ויורדת בהתאם לטמפרטורת התינוק כדי לעזור לאזן את חום גופו.
תינוקת עם כובע גרב ישנה על דשא

9. גישה לחיות המחמד הביתיות

רבות דובר אודות הקשר המיוחד בין ילדים ותינוקות לבין חיות מחמד, ואין ספק שאם אתם מגדלים כלב או חתול בבית, תרצו שהם יתחברו עם תינוקכם כבר מרגע החזרה מבית החולים. עם זאת, כדי שהקשר יתחיל ברגל ימין, חשוב שכל המפגשים הראשונים בין השניים ייעשו בנוכחותכם בלבד, ושלא תשאירו את בעל החיים שלכם עם התינוק לבד אפילו לרגע. זאת, כיוון שלתינוקות צעירים עדיין אין את הריח המאפיין בני אדם, כך שגם החיה הידידותית ביותר עלולה להניח בטעות שמדובר בפולש שחודר לשטח שלה. רק לאחר מספר פעמים במהלכן בעל החיים שלכם מתנהג בידידותיות מוחלטת ואינו נראה תוקפני, מפוחד או חושש, תוכלו לקחת צעד אחורה ולאפשר להם לשחק זה עם זה מולכם.

10. פלואוריד

פלואוריד עלול להיות מסוכן לתינוקות בשל יכולתו לגרום נזק למוחם ולהפחית את רמת המשכל שלהם, זאת על פי ממצאים שעלו במספר במחקרים. החומר נמצא במשחות שיניים רבות ובמאכלים ומשקאות שונים (דגים, אצות ים, תה), אך גם במי השתייה שיוצאים מברז המטבח שלכם. מכיוון שבשנת 2015 הוחלט להחזיר את הפלואוריד למים בישראל, חשוב להשתמש במסנני מים אם אתם משתמשים במי ברז לצורך הכנת פורמולה לתינוקות או ממלאים באמצעותם את בקבוקי השתייה שלהם.
תקריב של מים זורמים מברז

11. תוספים בבשר

צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומרים משמרים, חומרים משפרי טעם וחומרים מייצבים הם תוספים שכדאי לכולנו להימנע מהם, ומומלץ במיוחד למנוע מתינוקות גם את הסטרואידים, ההורמונים והאנטיביוטיקה המתווספים למזון הבקר, אשר בסופו של דבר נמצאים גם בבשר שאנו אוכלים. החומרים האלה עלולים להוביל לבעיות התפתחותיות, לבעיות קשב וריכוז ואפילו לאוטיזם אם הם נספגים בגוף בשלבי התפתחות מוקדמים, ואם אתם עדיין מעוניינים לתת לילדכם הצעיר לאכול בשר, העדיפו בשר אורגני, לפחות בשלבי ההתפתחות הראשוניים של התינוק.

12. חלב פרה

אולי ראיתם אנשים רבים שנותנים לילדיהם הפעוטים לאכול מעדני חלב, אך מומלץ שלא תתנו לתינוקכם לאכול מוצרים שמכילים חלב פרה עד שיהיה בן 9 חודשים, כולל גבינה ויוגורט. הסיבה לכך היא שחלב הפרה מכיל רמות גבוהות של חלבונים, אשלגן ונתרן אשר עלולים להיות מסוכנים למערכת העיכול הרגישה של התינוק. אם תתנו לתינוקכם חלב, הוא עלול לחוש בחוסר נוחות ולסבול מהקאות ושלשולים. כתוצאה מכך, כל ערך תזונתי שהחלב עשוי להכיל לא ייספג בגופו של התינוק. 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.