maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

ארבעה מתכונים טעימים ומגוונים לחמין

מה יותר ישראלי מתבשיל החמין שעם בוא החורף מעורר בנו את החשק להתנחם בצלחת דשנה ממנו, כשריחו העשיר מתפשט בכל רחבי הבית לאחר בישול לילי ארוך. לתבשיל הקדירה המלא בכל טוב יש מגוון רחב של גרסאות עם מבחר דגנים, קטניות, סוגי בשר ורטבים ולכן יש דרכים רבות להכינו. לפני שאתם מחפשים את המתכון המתאים שיחמם לכם את השבת, פנינו אל ארבעה בשלנים מנוסים ברשת שסיפרו לנו מהו המתכון המנצח שלהם לחמין, כל מתכון והייחודיות שלו, במיוחד עבורכם.

לפני שמתחילים בהכנות הנה כמה טיפים מומלצים לחמין המושלם:

  • לבישול בתנור מומלץ להשתמש בקדרה או בסיר נירוסטה רחב שמתאים לבישול איטי. בבישול על פלטה גם סיר נירוסטה יתאים, אך מומלץ לשים מעליו שמיכה לשמירה על החום.
  • יש להכניס את הרכיבים לסיר בצורה מסודרת, כמעין "אגפים", כך תשמר צורתם ומרקמם. חשוב לשים את הבשר בתחתית הסיר כדי שלא יתייבש.
  • שלב הבישול של החמין טרם הכנסתו לתנור (שאורך שעה וחצי - שעתיים) קריטי מאוד ולכן חשוב לבצע אותו במלואו.
  • לשדרוג החמין ניתן להוסיף חתיכות ג'חנון עטופות בנייר אלומיניום, הג'חנון סופג את הטעמים הנפלאים של החמין והופך למעדן.

 

חמין עיראקי מסורתי (טבית) של עידו מעוז מהבלוג "לבשל בבית"

אצלי בבית, כמו בהרבה בתים אחרים, כשיש שבת חורפית אז מכינים חמין. אני גדלתי בבית חצי עיראקי ובשבתות קרות היינו אוכלים טבית עיראקי עם סלטים בכל צהריים. כל התהליך עצמו מתגלה כמתגמל מאוד כבר בשלב בו מתעוררים בבוקר לריח הטבית שבבית. יש עוד משהו קטן בנוגע לטבית, לאחר שמגישים לכולם והסיר מתרוקן, בתחתית שלו נשארת שכבה של אורז שרוף, העיראקים קוראים לזה קעבה, וזה פשוט טעים!

ארבעה מתכונים לחמין

 

מצרכים (חומרים ל-5-7 מנות):
  • 6 כרעיים מופרדים לשוק - ירך (אפשר שוקיים או כנפיים)
  • בצל גדול קצוץ
  • 2 עגבניות מקולפות קצוצות
  • קופסה קטנה של רסק עגבניות
  • כף גדושה של תערובות תבלינים בהרט
  • 3 כוסות אורז
  • 2 כפות סילאן
  • 3 כפות שמן לטיגון הבצל
  • מלח ופלפל שחור לפי הטעם
  • 6 כוסות מים רותחים
  • 6 ביצים שהורתחו 5 דקות
  • 6 תפוחי אדמה קטנים קלופים
  • 1 ראש שום שלם לא קלוף
     
אופן ההכנה:
  • משרים את האורז במים חצי שעה לפחות, מסננים ושוטפים.
  • מטגנים את העוף עד לסגירה ומוציאים לקערה.
  • בסיר שבו מבשלים את החמין, מטגנים בצל עד שקיפות ומוסיפים את העגבניות, הרסק, והתבלינים ומערבבים.
  • מוסיפים את האורז ואת הסילאן ושופכים פנימה את המים הרותחים.
  • כאשר המים מבעבעים, מוסיפים את העוף ומבשלים 15-20 דקות עד שסף הנוזלים יורד מעט. (אם אתם משתמשים בסיר חשמלי, עשו את הפעולה הזו בסיר אחר עד לשלב הוספת המים, אחר כך העבירו לסיר החשמלי ומשם המשיכו לבשל על חום גבוה).
  • מניחים על התערובת את הביצים, תפוחי האדמה והשום. (אני מוסיף גם קציצות לחם – קוקלאס)
  • מכסים את הסיר ומניחים על הפלטה או בתנור מחומם על 110 מעלות או על חום נמוך בבישול בסיר חשמלי, לכל הלילה. יש לבדוק לפני השינה שיש מספיק מים, ולהוסיף במידת הצורך. 
ארבעה מתכונים לחמין

 

חמין עם חומוס וקציצות בשר של יהודית אביב מהבלוג "הלוחשת לאוכל"

שבת בבוקר, הריח של החמין שהתבשל לו כל הלילה כל כך חזק בכל הבית. קשה לתאר שבת חורפית בלי חמין מהביל ושזוף שזוף כמו מישהו שישב לו יום שלם בשמש הקופחת. זה כל כך טעים ולא מסובך להכנה. זורקים לסיר גדול חומוס, שעועית, בשר, גידים, עצמות מח, רגל עגל, תפוחי אדמה, בטטה, ביצים, קציצה ושמים על פלטה מכוסה היטב בשמיכה (שלא יצטנן חלילה) או בתנור אפייה על חום של 100 מעלות. קמים בבוקר שבת, מתאפקים עד הצהריים או מתגנבים מדי פעם "לטעום" איך יצא.

ארבעה מתכונים לחמין

 

מצרכים (חומרים ל-5-7 מנות):
  • 8-9 תפוחי אדמה (אני אוהבת את הזן האדום דזירה)
  • 2-3 בטטות
  • ½1 כוסות חומוס
  • 1 כוס שעועית
  • ½1 ק"ג בשר מספר 8, 6 או 5, אוסובוקו על העצם או כל בשר שמתאים לתבשילי קדרה
  • ½ חבילת גידים
  • ½ ק"ג עצמות מח טריים
  • 2 רגלי עגל טריים (לא חובה אבל מוסיף המון טעם)
  • 6 ביצים
  • 1 ראש שום שלם לא קלוף 
  • 2 כוסות אורז 
  • 1 כף אבקת מרק
  • פפריקה מתוקה
  • ¼ כוס שמן
  • מים 

לקציצה:

  • ½ ק"ג בשר טחון
  • 1 ביצה
  • פטרוזיליה קצוצה
  • 2-3 כפות פירורי לחם
  • שמן
  • מלח ופלפל שחור לפי הטעם
  • בד גזה או חיתול נקי
     
אופן ההכנה:
  • לשים בקערה את הבשר הטחון.
  • להוסיף ביצה אחת, מלח, פלפל שחור, שמן, פטרוזיליה קצוצה ואת פירורי לחם.
  • ללוש היטב את הבשר.
  • ליצור קציצה עבה ומאורכת (כמו רולדה) ולשים בבד גזה או בבד חיתול נקי ולעטוף היטב כי זה ייכנס לסיר.
  • לשים את האורז בשקית (אני משתמשת בשקית רגילה להקפאה אבל אפשר גם בשקית קוקי).
  • לשים כף אחת של אבקת מרק עוף, פלפל שחור, שמן ומעט מלח.
  • להוסיף 2 כוסות מים רותחים ולסגור את השקית. כששמים בסיר כדאי לנקב כמה חורים קטנים בשקית עם קיסם שיניים או שיפוד כדי שלא ייווצר וואקום.
  • לשים בסיר גדול את החומוס, השעועית, תפוחי האדמה, הבשר, הגידים, העצמות, רגל העגל והשום (אפשר להשרות את החומוס והשעועית יום קודם. אני בישלתי את החמין פעמים רבות מבלי להשרות, והכל התרכך והיה מעולה).
  • לשים מים בגובה שמכסה את כל מה ששמנו בסיר וקצת יותר, ולבשל על אש גבוהה במשך שעה וחצי.
  • אחרי שעה וחצי לשים תבלינים: ¼ כוס שמן, מלח, פלפל ופפריקה מתוקה.
  • לבשל עוד שעה - שעה וחצי על אש נמוכה. אם יש צורך מוסיפים מים רותחים.
  • לפני ששמים על הפלטה או בתנור, לשים את הקציצה שעטופה בבד.
  • לשים גם את האורז ששמנו בשקית ולא לשכוח לנקב חורים.
  • לשים את הבטטה והביצים.
  • לבשל כל הלילה על הפלטה כשהיא מכוסה בשמיכה, או בתנור שמחומם ל-100 מעלות.
  • בבוקר לבדוק אם חסר מים. אם כן, להוסיף רק מים רותחים.
ארבעה מתכונים לחמין

 

חמין טבעוני של אורי שביט מהבלוג "טבעוניות נהנות יותר"

יש טבעונים מכל מיני סוגים, כששואלים אותי מאיזו אסכולה אני, התשובה שלי תמיד תהיה שאני מגיעה מאסכולת ה-"טעים". בחרתי בטבעונות כדי לא לפגוע בבעלי חיים, וכמי שבאה מתחום הקולינאריה, אני דואגת שהאוכל שלי יהיה קודם כל כיפי, מפתה, צבעוני ומפנק. עם הזמן גיליתי שהרבה פעמים ה-"טעים" הזה, שמבחינתי הוא הכרחי, יכול להיות גם מאוד בריא. זה בדיוק מה שקרה לי עם האלתור הכיפי שהוליד את המתכון הזה לחמין. אתם מוזמנים לשחק עם המרכיבים, זה כל הכיף – להכין אותו בכל פעם קצת אחרת.

ארבעה מתכונים לחמין

 

 
מצרכים (חומרים ל- 4-6 מנות):
  • 1 כוס שעועית שחורה מושרית כ-8 שעות, מסוננת ושטופה
  • 1 כוס שעועית לבנה עדינה מושרית כ-8 שעות, מסוננת ושטופה
  • 1 כוס אורז בסמטי מלא שטוף
  • כוס קינואה אדומה
  • 3-4 תפוחי אדמה פרוסים גס
  • 2-3 גזרים פרוסים גס
  • 1 לפת חתוכה לקוביות גדולות
  • 1 בצל לבן חצוי ופרוס
  • 5 שיני שום מעוכות
  • 4-5 תמרי מג'הול מגולענים
  • 4-5 עלי מרווה טריים
  • 2-3 עלי דפנה
  • 1-2 כפות פפריקה מתוקה
  • ¼ כפית פפריקה מעושנת (לא חובה אבל מומלץ)
  • מלח, פלפל שחור לפי הטעם
  • שמן זית

אופן ההכנה: 
  • יוצקים שמן זית לסיר כבד שיכול להיכנס גם לתנור ומחממים מעל להבה בינונית. מאדים בשמן בצל, שום ומרווה במשך כ-5 דקות תוך כדי ערבוב מפעם לפעם, עד שהם מתרככים ומשחימים מעט.
  • מוסיפים לסיר תפוחי אדמה, גזר וקוביות לפת וממשיכים לטגן-לאדות כ-5 דקות נוספות. 
  • מוסיפים תמרים ועלי דפנה ומניחים מעל הירקות את השעועית השחורה והלבנה, את האורז ואת הקינואה זה לצד זה.
  • מוסיפים את התבלינים ויוצקים מים כך שיעלו מעט על גובה הקטניות והדגנים שבסיר. מכסים ומביאים לרתיחה.
  • מחממים תנור ל-100 מעלות ומכניסים אליו את הסיר למשך לפחות 8 שעות. בודקים מדי פעם, ואם צריך, מוסיפים מעט נוזלים. לחילופין אפשר לבשל מעל להבה קטנטנה במשך לפחות 4 שעות. 
 
ארבעה מתכונים לחמין

 

חמין שעועית וגריסים אשכנזי (טשולנט) של פסקל פרץ – רובין
מהפורטל הקולינרי - "פסקל"

כשבחוץ מזג אוויר סוער, הרוחות, הגשמים, הברקים, הרעמים והשלג שולחים אותי למטבח, להתחיל בהכנת המאכל שהכי מתאים לימים שכאלו - חמין עשיר לכבוד השבת. החמין מצריך הכנה קודמת: השרייה של הקטניות, בישול קצר והשאר מתקיים על פלטת השבת לאט לאט לאט, עד הטעם הנפלא!
טשולנט חמין משלב את כל המרכיבים יחד בסיר אחד, והוא אופייני מאוד ליוצאי אשכנז. הבסיס מכיל גריסים ואת הביצים שנחות להן בשלווה על נייר פרגמנט ומשחימות להנאתם כל הלילה. בגרסאות שונות לא פעם מוסיפים תוספות מעניינות כמו מעי ממולא, צוואר עוף ממולא או קיגל.
 

Derbeth

 
 מצרכים (חומרים ל- 8 מנות):
  • 3 כפות שמן
  • 2 בצלים קצוצים דק
  • ½-¾ כוס גריסים מושרים במים יום קודם
  • מים
  • 7-6 נתחי בשר שומני (שפונדרה)
  • 2 עצמות מח
  • ½-¾ כוס שעועית (חומה או לבנה) מושרית במים מיום קודם
  • 8 תפוחי אדמה
  • מלח ופלפל שחור לפי הטעם
  • 1 כף דבש
  • 8 ביצים
 
למעיים (קישקע):
  • 1 מעיים נקיים
  • ½ כוס קמח מצה
  • ½ כוס קמח רגיל
  • 1 בצל מגורר
  • 1 בצל קצוץ ומטוגן בשומן עוף (שמלץ)
  • מלח ופלפל שחור לפי הטעם
 
אופן ההכנה:
  • מחממים את השמן בסיר רחב וגדול, מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד להזהבה. 
  • מוסיפים את הגריסים המסוננים ויוצקים מים עד כדי ¾ מגובה הסיר או עד כדי כיסוי כל החומרים. מביאים לרתיחה ומוסיפים את הבשר, עצמות המח, השעועית ותפוחי האדמה. 
  • מתבלים במלח, פלפל שחור ודבש ומבשלים על אש נמוכה.
  • מעיים: מערבבים את כל חומרי המלית וממלאים בזהירות את המעיים. סוגרים משני הצדדים (בסיבוב) ומניחים בתוך סיר החמין.
  • מניחים פיסת נייר פרגמנט מעל לתבשיל, ומעליו מניחים את הביצים. מכסים ומבשלים כעשר דקות נוספות. 
  • ממשיכים לבשל על גבי פלטת שבת למשך כל הלילה או בתנור חשמלי בחום פלטה למשך כל הלילה.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: