print header

פסיפלורה - יתרונות בריאותיים וגידול עצמי

בג'ונגלים של האמזונס צמח לו פרי מדהים. פרי שהוא כל כך טעים, שהיום כמעט שאין קינוח שהוא לא קיים בו. הפרי הזה הוא המתנה האולטימטיבית של האל לאדם, כיוון שמעבר להיותו טעים בצורה בלתי רגילה, יש בו כל כך הרבה תכונות בריאותיות, שקשה להאמין. אנו רגילים שמזונות בריאים הם בדרך כלל משעממים, כמו מלפפון או כרוב ובמקרים גרועים יותר הם גם קשים לאכילה כמו שום ובצל. לכן, כשאנו מקבלים פרי שהוא גם טעים וגם בריא, עלינו לקחת את המתנה בשתי ידיים.

אז מה יש לנו בפסיפלורה?



סרטן
חוקרים באוניברסיטת פלורידה גילו כי במיץ הפסיפלורה קיימים נוגדי חימצון, שבין יתר השפעותיהם, הם מסוגלים להרוג תאים סרטניים.

אסטמה
מחקר באוניברסיטת אריזונה מצא כי תמצית הקליפה של הפסיפלורה מסייעת להקלת הסימפטומים של אסטמה. אצל אחוז ניכר מהנבדקים שקיבלו את התמצית, נעלם החרחור הנשימתי המלווה למחלה.

מחלות לב
הפרי עשיר באשלגן, מה שהופך אותו לבעל תכונות חיוניות לשמירה על לחץ דם מאוזן.  בנוסף לכך, זרעי הפסיפלורה עשירים בסיבים - כאשר הם מתפרקים בגוף, הם מסייעים למניעת מחלות לב והצטברות כולסטרול. התהליך מהותי בעיקר בשסתומים, שם הסיבים מונעים הצטברות של שומן על הדפנות ובכך יכולים למנוע אוטם בשריר הלב, וכן שבץ מוחי.

אלרגיה
נוגדי החימצון אשר בתמצית הפרי מסייעים בניטרול היסטמינים, כך שהם חיוניים גם במניעת אלרגיות ודלקות.

עיכול
הסיבים הרבים הקיימים בזרעי הפסיפלורה, מהווים מרכיב חשוב בכל הנוגע לפעולת מערכת העיכול. הם מסייעים לניקוי המעי, למניעת סרטן במעי ולשיפור פעולת העיכול עצמה. לפעולה זו תורם גם המיץ עצמו, העשיר בחומרים מזרזי עיכול.

הרגעה כללית
זהו אחד מיתרונותיו המפתיעים של הפרי. אחת התכונות שלו היא הרדמה. הפרי וכן העלים והפרחים שלו, מכילים חומר מרדים ובתרבויות מסויימות משתמשים בתכונה זו לצרכים רפואיים. חשוב לציין כי אין לעשות שימוש בפרחים ובעלים על דעת עצמכם! ישנם תוספי תזונה טבעיים המכילים פסיפלורה וייעודיים להרגעה. בכל אופן, את הפרי ניתן לאכול בחופשיות והוא יכול לסייע לאינסומניה (נדודי שינה כרוניים), לחץ ומתח, שינה טובה יותר וסתם הרגעה כללית. לסובלים משינה קלה או בעיות הירדמות, מומלץ לאכול לפני השינה.


ויטמין A
הפסיפלורה עשירה מאוד בויטמין A. ויטמין זה הינו מרכיב חיוני בשיפור הראיה כמו גם בשמירה על הרקמות הפנימיות שלנו. הויטמין גם מסייע בסילוק רדיקלים חופשיים הגורמים נזק לעור וכן במניעת זיהומים.

ויטמין C
ויטמין ידוע זה חיוני בשמירה כללית על מערכת חיסונית חזקה ויעילה. אפקט זה תורם הן למניעת וירוסים והן להחלמה מהם. גם לויטמין זה יש השפעה על העור והוא מסייע לתיקון נזקים שנגרמו לו. ויטמין C חיובי גם עבור העצמות, כך נמצא במחקר כי תמצית הפרי סייעה להקלה בכאבים אצל הסובלים מדלקת פרקים.

דיאטה
כאן קיימת השפעה כפולה. כאמור, הסיבים מסייעים לעיכול ופירוק חומרים, ומצד שני, הפסיפלורה עשירה בהיידרוקרבונט וסוכרים פשוטים המסייעים לשיפור יכולות אתלטיות.

ניסינו לכסות את כל התחומים, אך באמת שקשה. ישנן עוד הטבות כמו שמירה על איזון הנוזלים בגוף, כמות רבה של מינרלים כמו ברזל ושמירה כללית על בריאות.

פתחנו בכך שמקור הפרי הוא באמזונס וישראל די רחוקה ממזג אוויר טרופי, אך הפסיפלורה ניתנת לגידול גם בישראל בשל מזג האוויר החם. הפסיפלורה היא שיח מטפס שניתן לגדל גם בגינה ולמעשה היא אף נפוצה בחצרות בישראל.
 

טיפים חשובים לגידול ביתי של פסיפלורה:

צילום: Enoch Lau

אדמה פורייה - השיח צריך אדמה פורייה. לכן, כדאי להוסיף דשן, זבל וקומפוסט לקרקע עליה רוצים לגדל. אדמה דלה תגרום לריקבון, קמילה ומחלות. לא מומלץ גם לשתול את הזרעים באדמת חומר כבדה.

מזג אוויר - בשל מוצאו הטרופי, הפרי אוהב שמש, אך לא רוח. לכן אין שום בעיה לגדל אותו ברוב האזורים בישראל. מה שכן, כדאי למקם את השיח באזור המוגן מפני רוח כמו חצר פנימית או על גדר.

טיפוס - כאמור, זהו שיח מטפס ולכן מומלץ לשתול אותו סמוך לגדר, גרוטאה או כל עצם שעולה על רוחכם, העיקר שלא ליד עץ כדי שלא יחנוק אותו.

השקייה - מערכת השורשים של הצמח הינה מצומצמת ביחס למה שהיא צריכה לספק לפרי. לכן יש צורך בהשקייה סדירה, קבועה ומרובה. עם זאת, יש להימנע מהצפת הקרקע, מה שיגרום לפגיעה בצמח. לכן יש לוודא לפני השתילה שהקרקע מסוגלת לספוג את כמות המים להשקייה, ללא הצפה.

נביטה - את הצמח ניתן לשתול מזרעים או מעציץ. בכל אופן חובה לוודא שהצמח או הזרעים מניבים פרי ולא עקרים כמו זרעים של פירות מסחריים. רצוי להשתמש בזרעים כמה שיותר טריים. יש להפריד חצי תריסר זרעים מהקרום ופשוט לשתול אותם. יקח להם בין 10 ל-20 ימים לנבוט. לזרעים קנויים וישנים יותר, לוקח יותר זמן לנבוט, אפילו מעל חודש. ישנם כמה טריקים לזירוז התהליך. ניתן להשרות את הזרעים במים חמים לפני הזריעה ואפשר להשתמש גם בחומץ.

גיזום - חשוב מאוד לא לתת לשיח לעלות על גדותיו ולגזום אותו באופן סדיר. הגיזום מגרה צמחיה נמרצת יותר כמו גם מאפשר לאוויר לחדור לנבכי השיח. יש לגזום את החלקים המתים והחלשים ולקצץ ענפים בריאים בשליש, כיוון שהפרי צומח רק על ענפים חדשים.

עונות - מומלץ לנטוע באביב. בתנאים אידיאליים תקבלו פירות תוך חצי שנה. לעומת זאת נטיעה בסתיו וגידול במזג אוויר קריר, תעכב את הפירות בעד כשנה.

איך כדאי לאכול?
לאחר שקטפתם או קניתם את פרי הפסיפלורה, הגיע הזמן להנות מהערכים הבריאותיים שלו. ניתן להוסיף את תמצית הפרי לסלטים, להכין ממנו קינוחים ולסחוט ממנו מיץ. סחיטת המיץ מתבצעת על ידי הוצאת התוכן מהקליפה, ושפשוף שלו כנגד מסננת לתוך קערה. את השארית של הזרעים והקרום יש להשרות בחצי כוס של מים רותחים, לערבב היטב ולמזוג דרך מסננת לתוך המיץ המקורי.

צילום: Alexander Klink

למרות שהמיץ טעים מאוד, חבל לוותר על ערכם התזונתי של הזרעים. לכן אנו ממליצים לחצות את הפרי לשתיים, לקחת שאיפה מהריח המדהים ולצלול עם כפית אל מעמקי הג'ונגלים של האמזונס...

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.