print header

"עצות הזהב" להופעה בפני ועדה רפואית

עו"ד רוני רוטשטיין

הכותבת עו"ד מנוסה שמשרדה מטפל בתביעות למוסד לביטוח לאומי (תאונות עבודה, נכות, ניידות, שירותים מיוחדים ועוד); ייצוג בוועדות רפואיות לסוגיהן; קבלת פטור מתשלום מס הכנסה לנכים; תביעות נכי צה"ל; תביעות נגד חברות ביטוח בגין אובדן כושר עבודה, פוליסת בריאות ועוד נושאים רבים אחרים.

הקדמה:

מימוש הזכות לקבלת קיצבאות או סיוע מן המדינה (המוסד לביטוח לאומי, מס הכנסה, משרד הבטחון וכו'), כרוך לרוב בהופעה בפני ועדה רפואית. לרוב מתנהלות ועדות אלו במוסד לביטוח לאומי, אך ישנן ועדות המתנהלות בבתי חולים (ניידות, משרד הבטחון). הועדות מורכבות מרופאים (בין רופא אחד לשלושה, בהתאם לסוג הועדה), כאשר התמחותם אמורה להיות תואמת את תלונות הנבדק.

 
 
לצד הועדה יושב בבדיקה מזכיר ועדה, שהוא נציג המוסד לביטוח לאומי. מזכיר הועדה אמור להסביר לנבדק את מהות ההליך, וכן להציג בפניו את הרופאים היושבים בועדה. הועדות מן הדרג הראשון מונות לרוב רופא אחד, בעוד הועדות לעררים מונות לרוב שלושה רופאים.
 
על החלטת הועדה לעררים ניתן לערער, בשאלת חוק בלבד, לבית הדין לעבודה.
כל נבדק זכאי להיות מיוצג בפני הועדה הרפואית על ידי עורך דין, אך לא כל הנבדקים מודעים לזכות זו, או בוחרים לממשה.
 
 
 
מתוך נסיון רב שנים בהופעה בפני ועדות רפואיות, להלן "עצות הזהב" להופעה בפני הועדה:
 
 
1. ערכו לעצמכם רשימה של כל הסימפטומים והמחלות מהם אתם סובלים. רצוי אפילו להתייעץ בבן / בת הזוג, על מנת שירעננו את זכרונכם לגבי תופעות מסויימות שהתלוננתם עליהן, ואשר פרחו מזכרונכם (מנסיון, נשים רבות מכירות את מצבו הרפואי של בן זוגן טוב יותר מבן הזוג...)
 
בהקשר זה יש להדגיש, כי תביעה לנכות כללית / שירותים מיוחדים / סיעוד וכו', צריכה להתייחס הן למחלה ה"עיקרית" ממנה אתם סובלים והן לליקויים "משניים", כמו יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם... כמעט כל ליקוי וליקוי נחשב לצורך קביעת הנכות, וחבל להפסיד את אחוזי הנכות המגיעים בגינם.
 
 
 
2. אספו את כל החומר הרפואי הרלוונטי. לצורך זה, פנו לרופא/ת המשפחה, ולכל רופא מקצועי שטיפל בכם לאורך השנים, לבתי חולים בהם אושפזתם ולרופאים פרטיים ובקשו העתק מן התיק הרפואי. כל רופא המטפל בכם, בכל מסגרת שהיא, מחוייב בניהול תיק רפואי על שמכם. חובת המרפאה להעביר אליכם העתק מן התיק, אף כי לעיתים הדבר כרוך בתשלום בגין הצילומים. רופאי המשפחה יכולים להוציא עבורכם אישור לגבי המחלות מהן אתם סובלים, כמו גם רשימת תרופות אותן אתם נוטלים.
 
הנטל להוכיח את מצבכם הרפואי מוטל עליכם, וחומר שלא תציגו בפני הועדה לא יוכל לשמש בסיס לקביעת נכות.
 
3. האם הגיע המועד לבצע בדיקות תקופתיות? רצוי מאד לבצען לפני בדיקת הועדה. שוחחו עם רופא המשפחה או הרופאים המקצועיים המטפלים בכם, ובדקו עמם האם ישנן בדיקות עזר (בדיקות דם, שתן, רנטגן, CT וכו') שכדאי לבצע לקראת הועדה, על מנת לבסס את טענותיכם.
 
4. כתבו לועדה מכתב המפרט את מכלול הבעיות הרפואיות. התייחסו גם להשפעות ולהשלכות של בעיות אלו על התפקוד בעבודה ובבית. עדיף לשלוח את המכתב לאחר קבלת הזימון לועדה, ובטרם ההגעה לועדה, על מנת שלרופאים יהיה זמן לעיין בו קודם לבדיקתכם.
 
5. פרטו ראשית את המחלה העיקרית ממנה אתם סובלים, אך אל תשכחו לפרט גם בעיות "קטנות", נלוות, אשר יכולה להיות להן השפעה של ממש על גובה הנכות (לדוגמא: הינכם מעוניינים להגיש תביעה לנכות בשל סוכרת, אך סובלים מעוד ליקויים, כמו יתר לחץ דם, שומנים בדם, בעיות שמיעה וכו').
 
לעיתים, 10% נכות נוספים בגיל ליקוי "משני" יכולים לחולל את ההבדל בין קבלת קיצבה לבין דחיית התביעה.
 
6. בהופעתכם בפני הועדה: השתדלו לפרט את תלונותיכם באופן מסודר, וודאו כי כל שאמרתם נרשם, בטרם תחתמו על טופס הועדה. התחילו בהסבר לגבי הבעיות הקשות ביותר מהן אתם סובלים, ולאחר מכן עברו לפרט את הבעיות הקלות יותר.
 
ספרו את האמת, נהגו בכנות. מעבר לחובה החוקית לעשות כן, רופאי הועדה מנוסים מאוד וערים לזיופים והגזמות.
 
7. וודאו כי נבדקתם על ידי רופאים המתמחים בתחומים הרלוונטיים לבעיותיכם. לדוגמא: אם הנכם סובלים ממחלת לב, כאבי גב ובעיות בדרכי השתן, עליכם להיבדק על ידי מומחים בתחומי הקרדיולוגיה, האורטופדיה והאורולוגיה. במקרה שהרופא היושב בועדה – או הרופאים, באם מדובר בועדה לעררים – אינו מומחה בתחום הרלוונטי, עליו להפנותכם לבדיקה על ידי יועץ מומחה. רצוי לוודא כי הדבר ייעשה, ולבקש מפורשות מן הועדה כי תפנה אתכם למומחים.
 
 
 
8. לאחר שתספרו לועדה על מחלתכם, תידרשו לחתום על טופס המאשר את הסכמתכם לבדיקה. חתימתכם מהווה גם אישור לכך שמה שנכתב על ידי מזכיר הועדה מפיכם, נכון. לכן, קיראו היטב את שנרשם מפיכם ובקשו לתקן או להוסיף דברים שלא נרשמו. לאחר מכן תוכלו לחתום במקום המיועד לכך, ולגשת לבדיקה.
 
 
9. מומלץ לערוך רישום של הבדיקה מיד בצאתכם מן הועדה. יש להעלות על הכתב, ככל שניתן, את שאלות הרופאים אליכם ותשובותיכם, ולציין כל אמירה או שלב בבדיקה שנראו לכם בלתי תקינים.
 
במקרה שתבקשו להגיש ערעור, בעיקר ערעור לבית הדין לעבודה, יש לדברים אלו חשיבות רבה.
 
 
בהצלחה!
 

בואו לשאול את עו"ד רוטשטיין ועוד עורכי דין נוספים שאלות בנושאי חוק ומשפט בפורום המומחים החדש שלנו - למעבר לפורום לחצו כאן!

* תזכורת לתשובות תתקבל בדוא"ל. השירות הוא ללא תשלום.

המידע לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור במאמר זה משום חוות דעת, יעוץ, המלצה, הנחיה או הצעה לבצע או להימנע מלבצע פעולות כלשהן. הדברים האמורים הינם לידיעה כללית בלבד

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.