print header

10 התמכרויות נפוצות שאולי יש לך!

כשאנחנו חושבים על התמכרויות, רובינו מקשרים אותן באופן אוטומטי לחומרים כמו טבק, אלכוהול, סמים ותרופות. אבל בשנים האחרונות, מדענים משקיעים הרבה מאמץ בניסיון להבין התמכרויות התנהגותיות, כאלה שבאות לידי ביטוי ברצון עז לעסוק בהתנהגות או פעולה מסוימת. כמה מן המאפיינים של התמכרות לחומר, זהים למאפיינים של התמכרות התנהגותית, כולל חוסר שליטה על המעשים, התנהגות כפייתית והתעלמות מתוצאות שליליות.

העניין הוא שחלק גדול מההתמכרויות ההתנהגותיות נחשבות לפעילויות מקובלות מבחינה חברתית, מה שמקשה על התמודדות. למעשה, התנהגויות מסוימות נפוצות כל כך, שרובינו אפילו לא מבחינים שאנו מכורים. היכן עובר הגבול בין התנהגות נורמלית להתמכרות? ואיך אפשר להבדיל? לפניכם 10 התמכרויות נפוצות שייתכן מאוד שגם אתם לוקים בהן ולא ידעתם...

1. עבודה

עבודה
מקור: photostock

"מכור לעבודה" הוא מונח שגור בימים אלה ולא בכדי; רובינו משקיעים המון שעות בעבודה ובפיתוח הקריירה. אבל זה לבד, לא מעיד על התמכרות לעבודה. מכורים לעבודה מוצאים סיבות לעבוד, גם אם אין צורך. המחשבה שלהם מכוונת כל הזמן לעבודה ולדברים שקשורים לעבודה. מדובר בהפרעה כפייתית, כזו שלא מאופיינת בהכרח באהבת העבודה או המקצוע. במילים אחרות, אם אתם מכורים לעבודה, זה חלק ממי שאתם ולא תוצאה של העבודה שלכם.

וורקהוליזם הוא בעיקר עניין רגשי. הוא לא מתבטא רק בכמות השעות שאתם עובדים, אלא מתייחס לתהליכים הכימיים שמתרחשים בגוף שלכם ומחזקים את ההתנהגות הזו. יש מכורים לעבודה שמקבלים את מנת האדרנלין שלהם מהלחץ, אחרים יכולים להיות מכורים לביצועים ולתחושת ההישגיות שמגיעה עם העבודה הקשה.

כמו כל התמכרות, התמכרות לעבודה עלולה להשפיע לרעה על תחומים אחרים בחיים, כמו מערכות יחסים עם בני המשפחה וחברים, כמו גם לפגוע בבריאות הגופנית. אחת הבעיות עם התמכרות זו, היא שאנשים אחרים מסביב כמו הבוס, הקולגות ובני המשפחה, לעיתים רבות מחזקים את ההתנהגות הזו ומתגמלים אותה בפרגון ובמחמאה על כך שהמכורים מסורים, משקיענים וממוקדים. מכיוון שהחברה שלנו מעריכה מוסר עבודה גבוה, קשה מאוד להבחין מתי אדם נהיה מכור.

2. אינטרנט

אינטרנט
מקור:jscreationzs

למרות שהאינטרנט קיים רק עשרות שנים בלבד, הוא כבר הפך לחלק בלתי נפרד מאורח החיים המודרני. עבור אנשים מסויימים הוא אף חצה את הגבול מתחביב להתמכרות.

בימים אלה, העבודה שלנו וחיי החברה שלנו הפכו יותר ויותר טכנולוגיים וסובבים בעיקר סביב המחשב. אך בעוד שיש אנשים שיודעים לעשות הפרדה בין מציאות וירטואלית לממשות, יש שמתקשים להתנתק ממנו. על פי המרכז האמריקאי לגמילה מהתמכרות, בין 5% ל-10% מהאנשים מכורים היום לשימוש באינטרנט. ההתמכרות נוטה להיות גבוהה בקרב סטונדטים, עם שיעור של כ-15%.

מהם הסימנים להתמכרות באינטרנט? כמו רוב ההתמכרויות, הסימן העיקרי הוא שיבוש החיים הרגילים. למכורים, הגלישה באינטרנט היא בעדיפות ראשונה על פני כמעט כל דבר אחר, מה שעלול להשפיע על מערכות היחסים שלהם. מחקרים מראים כי המכורים לאינטרנט עשויים לגלוש באינטרנט כדי להרגיש נורמליים וכי ניתוק מהמחשב עלול ליצור תחושות של נסיגה. המכורים יכולים להרגיש עצבניים, מדוכאים או בודדים כאשר הם 'אוף-ליין'. על פי אותם מחקרים, המכורים לאינטרנט משקיעים בממוצע כ-38 שעות שבועיות בגלישה באינטרנט.

3. קפאין

קפאין
מקור: foto76

לפתוח את הבוקר עם קפה הוא אחד הטקסים הנפוצים ביותר בעולם, אך האם שאלתם את עצמכם איך תרגישו אם לא תשתו קפה על הבוקר? האם תהיו עצבניים? אם כן, כנראה שאתם נוטים להתמכרות קפאין. גם אם קפה הוא לא הבחירה שלכם, משקאות המכילים קפאין כמו משקאות גזוז או אנרגיה, מייצרים את אותו האפקט.

כמו הסמים הממכרים ביותר, קפאין מספק תגמול נאה למוח; הקפאין נקשר לקולטנים של האדנוזין, מולוקלה שמשרה רוגע על מערכת העצבים של הגוף, ומונע מהם להיקשר אל קולטני המוח. הוא כמו מחקה את האדנוזין, רק שהאפקט שלו על הגוף הוא הפוך לגמרי. במקום להאט ולהרגיע את מערכת העצבים, הקפאין גורם לה להאיץ, כך שככל שנצרוך יותר קפאין, כך קצב התאוצה יתגבר. בנוסף, קפאין מגביר את קצב ייצור הדופאמין, אותו כימיקל שמפעיל את מרכזי העונג במוח, מה שמונע מאיתנו לרצות ולהפסיק לצרוך אותו.

חלק מהסימנים של התמכרות לקפאין כוללים חוסר מנוחה, כאבים בחזה, עייפות, בחילות וכאבי ראש. מחקרים מצאו כי יותר ממחצית שותי הקפה חווים תסמיני גמילה כאשר הם מנסים להפסיק עם הצריכה.

4. טלוויזיה

טלוויזיה
מקור: chainat

האם המחשבה על היעדר צפייה בתוכנית האהובה עליכם מלחיצה אתכם? האם תהיו בדיכאון אם שירות הכבלים שלכם יתנתק היום? אם כן, דעו כי אתם לא לבד. כ-12.5% מהאנשים מודים שהם מכורים לטלוויזיה.

סוגים מסוימים של התמכרויות מתפתחים כסוג של ריפוי עצמי, כלומר כדרך להתמודד עם רגשות שליליים, קהות חושים, בדידות, עצבות או לחץ. הצפייה בטלוויזיה ממלאת אפקט הרגעה. מחקרים מראים כי אנשים מרגישים רגועים ונינוחים יותר תוך צפייה בטלוויזיה; העובדה שגלי המוח שלהם פחות פעילים, ממלאת תפקיד חשוב בהירגעות אחרי יום עבודה ארוך. הבעיה היא שהזדקקות לטלוויזיה כדי להקל על הלחץ יכולה להיות ממכרת, וככל שצופים בה, יותר כך האפקט שלה יורד. מחקרים מצאו כי השעה ה-5 של צפייה בטלוויזיה, פחות מספקת מהשעה הראשונה. בעיה נוספת היא שכאשר אנחנו רגועים, אנחנו לא מוצאים לנכון להפסיק לעשות את מה שמרגיע אותנו, ואם זה לראות טלוויזיה, הרי שלעולם לא נרצה לכבות אותה.

5. שליליות

שליליות
מקור: Ambro

כולנו מכירים לפחות אדם אחד שנראה כל הזמן מדוכא. בעוד שרובינו סבורים כי אותו אדם פשוט מעדיף להסתכל על חצי הכוס הריקה, ייתכן מאוד שזה לא בשליטתו, הוא בעצם מכור לשליליות ולספקנות. מצב שמכונה לעיתים Negaholism.

אנשים שמכורים לשליליות, רואים את הכול בצורה קודרת. הם מוצאים פגם בכל דבר ולא מרוצים אף פעם. הם עשויים לחפש את השליליות בכוח, להגביל את היכולת שלהם, להכשיל את הרצונות והאושר שלהם, לכפות על עצמם מגבלות ולהתעסק בחוויות שליליות. Negaholism מאופיין בביקורת והתלוננות, במקום בניסיון לתקן ולשנות.

מה ממכר בזה? ובכן, כמו חומרים ממכרים, גם השליליות נותנת גירוי מנטלי למוח, והמוח בעצם מגיב בצורה חזקה לגירוי השלילי יותר מאשר לגירוי חיובי. השליליים, בעצם מתמכרים לגל של הפעילות המוחית שמתרחש כשהראש חושב שלילי. ההתמכרות יכולה להיות מושרשת או לנבוע מטראומה רגשית ותקפוד לקוי בגיל צעיר. חשבו על זה כך, זה כמו מראה שחורה שמקרינה על הכל בשחור, וקשה להשתחרר ממנה.

6. אהבה

אהבה
מקור: thanunkorn

יש אנשים שפשוט אוהבים לאהוב. התאהבות יוצרת תחושה של התרגשות והיקשרות שאין בה רע, אבל המכורים עסוקים יתר על המידה ברגשות אלו.

סוג של התמכרות לאהבה מתרחש כאשר אדם הופך אובססיבי בענייני אהבה ומפתח תלות במושא שהוא אוהב. סוג אחר של התמכרות לאהבה קורה כאשר המכורים מנסים לשכפל את ההתרגשות הגבוהה שהם חשים במערכות יחסים אחרות. כאשר הגוף מאוהב, הוא משחרר צרור כימיקלים כמו דופאמין ואוקסיטוצין שגורמים להרגיש אנרגטיים, שמחים ובעלי מוטיבציה. אפקט זה גדול יותר בשלב המוקדם של היחסים הרומנטיים ולכן המכורים לאהבה, מחפשים ללא הרף מושאים חדשים שיוכלו לשחזר איתם את אותה התרוממות רוח. 

מדענים סבורים כי הסיבות להתעסקות יתר באהבה נובעות לא רק מחוסר איזון כימיקלי במוח, אלא גם מאינטארקציות חברתיות וחיי משפחה בעלי משמעות והשפעה. לטענת מספר חוקרים, האידיאליזציה של מושג האהבה בתרבות המודרנית, גורמת לאנשים להתעסק בה הרבה יותר מדי.

7. חיטוט בעור

עור
מקור: scottchan

לקלף, לגרד, לחטט, לפוצץ... איך זה יכול להיות מזיק? התמכרות לחיטוט בעור, המכונה גם דרמיטלומאניה (dermatillomania), באה לידי ביטוי בחיטוט אובוססיבי של העור, משיכה, צביטה ושריטה, גם אם הדבר כרוך ביצירת נזק כמו דימום וצלקות. יש מכורים שמשתמשים בציפורניים ויש שמעדיפים פינצטה וסיכות. נמצא כי המכורים יכולים לבלות עד 12 שעות ביום בהתעסקות עם העור שלהם.

ההפרעה אינה ספציפית לאיזור מסויים בגוף. מחטטי העור יכולים להתעסק בעור הידיים, הפנים או המפשעה. אם כי בדרך כלל הם מגבילים את ההתנהגות הכפייתית לאיזור אחד בלבד. עבור רבים מהמכורים, מדובר בתרפיה - הם בוחרים לעסוק בה כשהם לחוצים או מוטרדים. רובם עושים זאת לבד בבית או רק בנוכחות משפחה קרובה, שכן יש סטיגמה חברתית שלילית לסוג כזה של התנהגות. רוב המחטטים נוטים להיות נשים, אבל גם גברים יכולים להיות מכורים להתנהגות זו.

כמו פעילות גופנית, חיטוט בעור יכול להתקשר עם הפרעת גוף דיסמורפית (dysmorphic), במיוחד אם החיטוט קשור לדימוי גוף נמוך.

8. שופינג

שופינג
מקור: photostock

את המונח 'שופוהוליק' רובינו מכירים, אבל מסתבר שהתמכרות לקניות היא דבר אמיתי ונפוץ. 1 מכל 20 אנשים הוא מכור לקניות. ההתמכרות הזו שמכונה גם אוניומאניה (oniomania), יכולה להיות הרסנית ולא רק לחשבון הבנק.

מה הסיפוק בזוג נעליים חדש, אתם שואלים? שופינג גורם לאנשים מסויימים להרגיש טוב. הגוף משחרר אנדורפינים שמעודדים את מרכזי העונג במוח, מה שגורם לתחושת שמחה ומחזק את הרגלי הקניות. לפיכך, ההתמכרות היא התרוממות הרוח שבאה עם כל רכישה. בהרבה מהמקרים ההתמכרות באה כדי לפצות ולכסות על רגשות שליליים כמו עצב ודיכאון.

איך יודעים מתי ההרגל יצא משליטה? אחד הסימנים הברורים הוא חריגה מהתקציב באופן מתמיד. קונים כפייתים אולי מודעים לתקרת ההוצאות שלהם, אך אין להם את השליטה לדבוק בה. וזה לא קורה רק פעם או פעמיים, אלא שוב ושוב. לעיתים קרובות הם משכנעים את עצמם שהם באמת צריכים את הדברים שהם קונים, גם אם הם לא. יש מכורים שאפילו מתאמצים כדי להסתיר ראיות מהקניות, בין אם זה להסתיר את הרכישות או את הקבלות, רק כדי לא להרגיש אשמים.

9. פעילות גופנית

ספורט
מקור: stockimages

פעילות גופנית היא פעילות בריאה ולמרות שלא כולנו עוסקים בה, כולנו מודעים ליתרונות שלה. אבל מה, יש פעמים בהן הצורך להזיע ולשרוף קלוריות הופך מהרגל בריא להתמכרות מסוכנת. אנשים שמכורים לפעילות גופנית עשויים לחוש נסיגה רגשית אם הם לא התאמנו יותר מיום אחד. תסמינים אלה כוללים עצבנות, חרדה, תחושת אשמה ודימוי עצמי נמוך. בדרך כלל סימפטומים אלה מופיעים כאשר האדם נפצע או שנמנע ממנו להתעמל מסיבה שאינה בשליטתו.

המכורים לספורט שמים את הפעילות הגופנית בראש סדר העדיפויות שלהם, גם אם לא מומלץ להם לעסוק בה (כמו למשל אחרי פציעה). הם מרגישים צורך מתמיד לשמור על משטר התעמלות נוקשה ויכולים להרגיש לחץ או אשמה שהם לא מתעמלים מספיק. חלקם, אף פעם לא באמת מרגישים מרוצים עם כמות הפעילות הגופנית שהם מבצעים.

10. מזון שאנחנו אלרגים אליו

אוכל
מקור: Robert Cochrane

זה נשמע מוזר אבל אמיתי ונפוץ. אנשים יכולים להתמכר למזון שהם אלרגיים אליו.

כאשר יש תגובה אלרגית למזון, הגוף משחרר צרור של אנדרופינים שמרימים את מצב הרוח. התרוממות הרוח הכימית יכולה להיות ממכרת כמו השפעה של סם. כתוצאה מכך, המכורים עשויים לחפש את המזונות הללו כדי לשכפל את תחושת האופוריה. ברגע שמקשרים מאכלים מעוררי אלרגיה עם תחושות טובות, נוצרת בעיה. המאכלים הנפוצים ביותר כדי לייצר את האפקט הזה, כוללים  שוקולד, סויה, מוצרי חלב וחיטה.

 

ליקטה וערכה: טל עזר

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.