print header

על חוכמתן של הפטריות

פטריות קיימות במגוון סוגים, החל מהפטריות שאנו אוכלים או רגילים לראות בגינה וכלה בעובש שעל הלחם, שגם הוא פטריה. בעבר היה נהוג לשייך את הפטריות לממלכת הצמחים, אך לאחר שנמצאו מספר הבדלים, כעת הפטריות הן ממלכה בפני עצמה. בדומה לבני אדם, גם הפטריות הן הטרו-טרופיות, כלומר צריכות מזון מבחוץ, ולא מסוגלות לייצר לעצמן את המזון, כמו הצמחים.

לפטריות תפקידים רבים וחשובים בטבע, אך בלא מעט מהפעמים הן טפילות ומזיקות. על חוכמתן של הפטריות לא היה ידוע עד לא מזמן, אך לאחרונה, עם מחקרים שונים שנערכו, נמצא כי הפטריות אינן טיפשות כמו שחשבנו.

זיכרון הנתיב הקצר ביותר למזון.
בניסוי שערך פרופ' טושיוקי נקאגאקי, ביולוגי יפני, הוא לקח פטריית עובש צהובה, Slime mould, (שלמעשה כבר לא מסווגת תחת ממלכת הפטריות), הניח אותה בדגם של מבוך שבדרך כלל משמש לבדיקת איטליגנציה בקרב עכברים. בצידו השני של המבוך, הניח פרופ' טושיוקי חתיכת סוכר - דהיינו מזון לפיטרייה. הפטריה החלה לגדול, ושלחה קורים לכל חלקי המבוך. קורים שהגיעו למבוי סתום הצטמקו ומתו. לבסוף, הגיע קורים גם לסוכר.

                 
הפטריה שלחה קורים לכל חלקי המבוך                 קורים שהגיעו למבוי סתום הצטמקו ומתו

לאחר מכן, לקח פרופ' טושיוקי חתיכה מהפטריה, הניח אותה שוב בתחילת מבוך זהה, והניח באותו מיקום את הסוכר. מה שקרה זה שהפטריה שלחה קור דרך המבוך ישירות אל הסוכר, וקורים אחרים טיפסו מעל המבוך גם הם בצורה ישירה אל הסוכר. דבר זה היכה בהלם את פרופ' טושיוקי, שלא חזה את התוצאה מראש.

מהנדסי תחבורה.
בניסוי אחר, שנערך גם הוא על ידי פרופ' טושיוקי, הוא לקח שוב את אותה פטריה והניח אותה על מפה של יפן. את הפטריה הוא הניח על העיר טוקיו, ופיזר גרגירי סוכר על ערים מרכזיות ביפן. הפטריה התפשטה והגיעה אל גרגירי המזון שפיזר. תוואי הקורים הראשי דמה בצורה מפליאה למפת הרכבות הקיימת סביב טוקיו.

ניסויים דומים שנערכו בארצות אחרות, הראו דגמים זהים למערכות הכבישים הקיימות, ואף הרחבות ושינויים שבוצעו לאחרונה עקב תכנון ראשוני לקוי.

יודעות מה הן רוצות.
פטריה אחרת, בשם Cordyceps הינה פטריה טפילית, שבדרך כלל נטפלת לנמלים וחרקים. ברגע שהפטריה תוקפת את החרק, היא משתלטת על מערכת העצבים שלו וגורמת לו להתנהג בצורה מוזרה. לרוב, החרק יטפס על צמח או עץ, וברגע מסויים יאחז חזק במקום וימות. ברגע זה, יוצאת הפטריה מראשו של החרק ומתחילה לגדול. דבר זה מבטיח סביבה אופטימלית לפטריה, עם תנאי טמפרטורה ולחות המתאימים במיוחד לפיזור הנבגים.

ליקט וערך: אוהד שלום

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.