print header

הקשר בין שתיית מים לשיפור הזיכרון - מידע חשוב!

 

מאז שאנו ילדים, אנו שומעים את ההרצאה הזו בכל קיץ. כל הזמן מדובר על כמה חשוב לשתות כדי לא להתייבש כשהשמש קופחת על הראש, כמה מסוכן לקבל מכת חום. אבל מה עם כל מי שלא מתרוצץ בשמש כל היום? מה עם מי שיושב במשרד ? לו אין שמש על הראש והוא לא מאבד נוזלים בקצב גבוה.

לשם שינוי, לא נדבר על הסכנה של אבדן נוזלים במקרי קיצון, אלא נתבונן רגע בשגרה. נראה מה ההשפעה החיובית של שמירה על כמות טובה של נוזלים בגוף ואיך מים משפרים תחומים שלא חשבתם עליהם.


על מנת להתחיל, קודם עלינו לדעת מהי הכמות הטובה של נוזלים בגוף, או כמה בעצם מומלץ לשתות ביום. יש כמה שמועות שמתרוצצות, חלקן מדברות על 8 כוסות ביום, אחרות אומרות 2 ליטרים. שתייה כזו אמנם תחזיק אתכם בחיים ואפילו בריאים, אך כדי שהגוף יעבוד על 100% מהיכולת שלו, מומלץ לגברים לשתות 3 ליטרים ביום ולנשים 2.2 ליטרים.

צריך לזכור שאנו מאבדים נוזלים בדרכים רבות. רק דרך הנשימה אנו מאבדים כמות מדהימה של בין 2 ל- 4 כוסות ביום.
אורח החיים היום מקשה עלינו לשמור על איזון נוזלים ורובנו לא מקפידים להחזיר את הכמות שאיבדנו כך שאנו נמצאים בחוסר מתמשך.
כאמור, הגוף יכול לשרוד עם החוסר הזה, אך הוא לא יתפקד בשיא היכולת. מספיק ביצוע פעולה לא שגרתית, כמו להחליף גלגל או לעלות מדרגות במקום מעלית, כדי לאבד כמות משמעותית נוספת של נוזלים. החוסר אינו מורגש ואף לא מסוכן, אך הוא מצטבר אם לא משלימים אותו.

כך אנו מגיעים למצב של ניהול חיי השגרה שלנו עם חוסר מתמשך בנוזלים שאיננו מרגישים בו, כיוון שהוא עדיין לא מסוכן ולכן הגוף לא מאותת לנו באופן מובהק כפי שקורה בהתייבשות.
מי שכן יכול להרגיש במחסור נוזלים מועט, הוא מי שרגיל לשתות את הכמויות הנכונות. אדם כזה ידע להבחין בסימנים שלרובנו נראים שגרתיים ואנו לא בהכרח מקשרים אותם למחסור בנוזלים. כאלה הם עייפות, חוסר ריכוז, תחושת כבדות ועוד.


מה עושים המים וכיצד זה ישפיע עלינו?
הגוף שלנו מורכב מכ- 60% מים הנמצאים בכל רקמה ואיבר בריכוזים שונים, מ- 92% מהרכב הדם עד ל- 22% בעצמות. זה אומר שמים מעורבים בכל תהליך שקורה בגוף ומשפיעים, באופן ישיר או עקיף, בעצם על כל דבר שקורה איתנו. אלה הם כמה מהתהליכים הבולטים והמשמעותיים בהם מעורבים המים. בנוסף, בכל תהליך מצויין האופן בו שמירה על כמות נוזלים תקינה תשפר ותסייע לכם בתחומים השונים.

ויסות הטמפרטורה של הגוף: המערכת האחראית על תהליך זה היא מערכת הדם. סרקולציה טובה, רמת סמיכות נכונה ולחץ דם תקין, כל אלה הם תוצאה של ריכוז נכון של מים בדם.  
איך זה משפר אותי: תחושה נעימה יותר בקיץ בשל פיזור חום תקין. גם בחורף יש לכך משמעות עם שמירה על חום הגוף.

חומר הסיכה וההגנה של המפרקים: כל מפרק מורכב מעצמות וסחוסים וכאשר יש שם תנועה, נוצר חיכוך. תפקיד המים הוא "לשמן את הצירים". בהמשך לכך, המים הם גם בולם הזעזועים של הגוף הן ברמת התא והן ברמת האיבר עצמו.
איך זה משפר אותי: תחושת קלילות בתנועה ובתזוזה. תנועת מפרקים חלקה ונקייה מחריקות.

הובלת המזון לגוף: לאחר שהמזון שלנו מתעכל בקיבה ומתפרק לחלקים מיניאטורים, הוא צריך להגיע לתאים ומי שמוביל אותו לשם הם המים. הם גם אחראיים לספיגה שלו בתאים וייצור האנרגיה כתוצאה מכך.
איך זה משפר אותי: תפוצה יעילה של חומרי המזון תביא לתחושת אנרגיה מהירה יותר, גבוהה יותר ולאורך יותר זמן.

שמירה על לחות: בעיניים, הפה והגרון, יש צורך בלחות רציפה וכמובן שמים הם אלה שמשאירים את האזורים הללו לחים.
איך זה משפר אותי: ברק בעיניים והיעלמות צריבה או גירוד, שפתיים אדומות ומלאות יותר, מניעת ריח רע מהפה.

נפח: כיוון שמים הם המרכיב העיקרי בתאי העור, השרירים האיברים הפנימיים ועוד, הם גם גורמים לתא לקבל את הנפח שלו.
איך זה משפר אותי: המים דוחפים את דפנות התאים וגורמים לעור להיות ולהראות מתוח יותר. אותו אפקט עובד גם בשרירים ואנו מרווחים גמישות בתנועה.

עכשיו תשומת לב מיוחדת לשני האיברים החשובים ביותר שלנו ולכמה הם תלויים במים!

הלב: כמות נוזלים תקינה אחראית גם על הדופק. כדי שהדם יבצע את כל התהליכים שדובר עליהם עד כה, הוא צריך להגיע לאיברים בכמות והעוצמה הנכונות. אך באופן ספציפי, החמצן מגיע לתאים באמצעות מערכת הדם והקליטה שלו בגוף כפופה לנוכחות נוזלים. חמצן הוא בעל חשיבות מכרעת לתפקוד המוח וחוסר ממנו במקרי קיצון מביא לעילפון.
איך זה משפר אותי: השאלה היותר פשוטה היא איך לא. אך כדי להתמקד, נאמר שהמעלה העיקרית
והשיפור הישיר שיורגש הוא ברמת העירנות. גוף מחומצן יביא לעליית התפוקה של התאים וכך לתחושה אנרגטית.

מוח: איב
ר המורכב מכ- 80% מים. זאת אומרת שכל פעולה שמבצע המוח תלויה במים. הרבה מהנפלאות שהמוח יודע לעשות אנו מכירים, כמו זיכרון חשיבה וכדומה. אך המון דברים נוספים המדע עוד לא הצליח לגלות ולכן יש דברים שיושפעו ממים שאנו עוד לא יודעים להצביע עליהם.
איך זה משפר אותי: למוח ישנם תפקודים פיזיולוגיים ומנטליים כאחד ולכן השפעת הנוזלים תורגש בשני השדות. במישור הפיזיולוגי יהיה שיפור בחדות הזיכר
ון, תהליכי החשיבה, יכולת פיתרון בעיות, יצירתיות, יכולת ריכוז ועירנות. המוח אחראי גם על התמצאות במרחב כך שכל התנועה של הגוף תהיה יותר חלקה וזורמת.
במישור המנטלי תהיה תחושת נמרצות אך שלווה ולא לחוצה. כמו כן יציבות במצב הרוח.
שיקול הדעת גם הוא יהיה ברמה גבוה ולכן כל פעולה שלנו, מהפשוטה ביותר כמו קריאת עיתון ועד לפעולת חירום בעת סכנה בכביש, חלילה, כל אלה יהיו ברמת יכולת גבוהה מהרגיל. 



למים עוד תפקידים רבים וחיוניים לאין שיעור, אך בחרנו להביא בפניכם דווקא זווית אחרת, את הזווית השימושית והחיובית שניתן להרגיש ביומיום. אך דעו כי שמירה על כמות נוזלים תקינה חשובה ביותר לשמירה על בריאות כללית ולפעילות סדירה ותקינה של כל המערכות והתהליכים בגוף.

פתחנו בכך שמומלץ לשתות כמות של 3 ליטרים לגברים ו-2.2 לנשים. לרובנו זה לא כל כך פשוט ומובן מאליו. אז ראשית, דעו שכ- 20% מהנוזלים מגיעים אלינו דווקא ממזון מוצק. לכן כדאי להגביר צריכה של מזון עתיר בנוזלים כמו ירקות ופירות. גם עוף ובשר מכילים נוזלים ולכן מומלץ לא לייבש אותם מדי במהלך הבישול.

עצה נוספת שתקל על שתיית הכמות הרצויה היא פשוט חלוקה ותכנון. קבעו לעצמכם זמנים מסויימים ביום בהם את שותים, כל אחד לפי היכולת שלו. למשל אם מי מאיתנו עוקב אחר תכנית טלוויזיה, הוא יכול לקבוע לשתות כוס מים בכל הפסקת פרסומות.

מומלץ ביותר לשתות מים, אך מי שממש מתקשה יכול לשתות את המשקאות האהובים עליו ובכך להקל על הפעולה. חשוב לציין ששתיית משקאות שאינם מים אינם תחליף מוחלט וצריכים לבוא במקביל ולא במקום.

דבר אחרון הוא השלמה מרוכזת. מי שלא הצליח להגיע לכמות הרצויה בפיזור, יכול להשלים פעם בכמה ימים את הכמות ולשתות כמה בקבוקי מים לאורך היום.

 

התחילו לשתות מים בכמויות גדולות. חשבו את הכמות גם ביחס לפעילות שאתם מבצעים והאזור בו אתם נמצאים. תחושת החיוניות שתקבלו מגוף רווי במים תורגש בטווח הקרוב, אך אם תקפידו על כך לאורך זמן, תשפרו את בריאותכם  בצורה ניכרת.

אין צורך במרשם רופא, שיהיה לבריאות!

 

ליקט כתב וערך: בועז מזרחי
 

תרגום מאנגלית - מילה תרגומים





 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
תכנים קשורים: רפואה, מים, שתייה, תפקוד, בריא
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.